Surat Al Ikhlas: Bahasa Arab, Latin dan Makna + Keutamaannya

Surat al ikhlas dan maknanya

Surat al ikhlas dan maknanya. Ayat pertama dari surat al-ikhlas berbunyi: 'Qul huwallahu ahad' , yang bermaksud "Katakanlah (Muhammad)," Dia adalah Allah, Yang Maha Esa. " dan ayat penuh akan dibincangkan dalam artikel ini.

Surat ini, yang hanya terdiri dari 4 ayat, sama bermanfaatnya dengan surah-surah lain.

Surah Al-Ikhlas adalah surat ke-112 dalam Al-Quran yang termasuk dalam kelas surat Makkiyah dan diturunkan setelah surat An-Naas.

Ia disebut surat Al-Ikhlas kerana membicarakan surat Al-Ikhlas, iaitu mengenai keikhlasan dan Allah SWT.

Membaca Surat Al-Ikhlas

Berikut ini dibaca surat Al-Ikhlas lengkap dengan tulisan Arab, terjemahan Latin, dan maknanya.

Perenggan 1

Surat al ikhlas dan maknanya

'Qul huwallahu ahad'

Maksudnya: "Katakanlah (Muhammad)," Dialah Allah yang Maha Esa. "

Perenggan 2

Surat al ikhlas dan maknanya

'Allahu somad'

Maksudnya: "Allah adalah tempat untuk meminta segala sesuatu."

Perenggan 3

Surat al ikhlas dan maknanya

'lam yalid wa lam yụlad'

Maksudnya: "(Allah) tidak beranak dan tidak dilahirkan."

Ayat 4

'wa lam yakul lahụ kufuwan ahad'

Artinya: "Dan tidak ada yang setara dengan-Nya."

Keutamaan Membaca Surah Al-Ikhlas

1. Membaca Al-Ikhlas adalah seperti membaca sepertiga Al-Quran?

Bolehkah Surat Al Ikhlas menggantikan sepertiga Al-Quran? Maksudnya, jika seseorang membaca Al Ikhlas tiga kali sama dengan membaca satu Al-Quran 30 juz?

Ada beberapa yang menjawab TIDAK, sebahagiannya YA. Berdasarkan Imam Bukhori juga diriwayatkan bahawa surat Al-Ikhlas setara dengan sepertiga Al-Quran. Nabi SAW bersabda:

"Demi Tuhan, jiwaku berada dalam genggaman kekuasaan-Nya, sebenarnya surat Al-lkhlas benar-benar sebanding dengan sepertiga Al-Quran".

Namun, ada pandangan 'TIDAK' kerana ada peraturan yang mengatakan bahawa: "Sesuatu dengan nilai yang sama, tidak semestinya dapat diganti."

Baca juga: 99 Asmaul Husna Bahasa Arab, Latin, Makna (LENGKAP)

Itulah sebabnya surat Al Ikhlas sama dengan sepertiga dari Al-Quran, tetapi tidak dapat menggantikan Al-Quran. Satu bukti adalah bahawa jika seseorang mengulang surat ini tiga kali dalam doa, mustahil untuk mengganti surat Al Fatihah (kerana membaca Al Fatihah adalah salah satu rukun doa, pen). Surah Al Ikhlas tidak mencukupi atau tidak dapat menggantikan sepertiga Al-Quran, tetapi hanya bernilai sepertiga dari Al-Quran.

Apa pun pendapatnya, kita harus bijak memberi respons atau menghormati setiap sudut pandangan yang berbeza dan mengetahui bahawa surat Al-ikhlas juga memiliki banyak keistimewaan seperti surat-surat lain di dalam Al-Quran, kerana mengandungi banyak kekuatan dan kesatuan Allah SWT. Supaya kita selalu mengamalkan perkara-perkara yang memberi keberkatan dalam hidup kita.

2. Membaca surah Al-Ikhlas selalu mendapat kasih sayang dari Allah SWT.

Ibn Daqiq Al Ied menjelaskan sabda Nabi Shallallahu Alaihi wa Sallam "Katakan kepadanya bahawa Allah mencintainya".

Dia berkata, "Maksudnya adalah bahawa sebab cinta Allah kepada orang itu adalah kerana cinta orang itu terhadap Surah Al Ikhlash ini. Mungkin kita dapat memperolehnya dari kata-kata orang itu, kerana dia menyukai sifat Rabbnya, ini menunjukkan kebenaran itiqodnya (kepercayaan pada Rabbnya). " (Fathul Bari)

3. Membaca surah Al-Ikhlas boleh menyebabkan Allah SWT membina rumah di syurga.

Sebuah hadis mengatakan: "Barangsiapa membaca Surah al Ikhlash hingga selesai 10 kali, Allah akan menjadikannya sebuah rumah di syurga." [HR. Ahmad]. Imam Turmuzi juga mengatakan bahawa Mubarak ibn Fudalah telah meriwayatkan dari Sabit, dari Anas, bahawa ketika seorang lelaki berkata: "Ya Rasulullah, saya sangat menyukai surat Qul Huwallahu Ahad (surat) Al-Ikhlas." Lalu Rasulullah Saw. berkata: Kesukaanmu terhadapnya dapat memasukkan kamu ke dalam syurga.

Baca juga: Membaca dan Doa dengan Renungan - Makna dan Kebajikannya [PENUH]

Semoga dengan membaca surat Al-Ikhlas kita akan sentiasa dicintai oleh Allah SWT. Kerana sebaik cinta adalah cinta dari Allah SWT, itu bukan cinta dari makhluknya, apalagi mengharapkan makhluk yang sebenarnya diciptakan oleh Allah SWT. Supaya perjalanan hidup kita menjadi berkat dan akan selalu diberikan kebahagiaan Allah SWT. Aamiin.