20+ Manfaat dan Kandungan Plum untuk Kesihatan

kelebihan plum

Manfaat plum adalah menjaga kesihatan jantung, mengandung antioksidan tinggi, pencernaan yang sihat, menurunkan kolesterol, mencegah anemia dan banyak lagi dalam artikel ini.

Plum adalah sejenis tanaman yang berasal dari keluarga Rosaceae serta buah persik, aprikot dan nektarin. Nah, buah ini umumnya tumbuh di negara-negara barat seperti Amerika Syarikat dan Eropah jadi mungkin anda tidak biasa.

Plum berbentuk seperti epal dan mempunyai banyak manfaat kerana mengandungi vitamin A, C, K, E, kalium folat, serat dan mineral sehingga sangat bermanfaat untuk kesihatan.

Plum bukan sahaja sihat, tetapi dapat menjaga kulit wajah dengan cantik. Oleh itu, apakah faedah kesihatan plum? Lihat penjelasan berikut.

1. Penghadaman yang sihat

kelebihan plum

Plum terkenal untuk mencegah sembelit kerana kandungan serat plum mampu menguatkan fase untuk memudahkan proses penyingkiran sehingga dapat mengurangkan risiko barah usus besar dan buasir.

2. Menurunkan kolesterol

Serat plum menghasilkan asid propionik yang berguna untuk menurunkan kolesterol dalam badan.

Asid propionik membantu menurunkan kolesterol darah dengan mengikat asid hempedu dan mengeluarkannya dari badan melalui tinja.

3. Mencegah anemia

Plum berguna untuk mencegah anemia kerana diketahui bahawa plum mengandungi zat besi dan mencegah tubuh kekurangan zat besi.

Zat besi ini berguna untuk menghasilkan sel darah merah. Setiap 250 gram plum mengandungi 0.81 mg zat besi yang menyediakan 4.5 peratus daripada keperluan harian tubuh.

Baca juga: Apa itu Riba, ciri dan kaitannya dengan kepentingan bank

4. Merawat osteoporosis

Plum kering mengandungi boron mineral yang berguna untuk menguatkan struktur tulang dan otot.

Selain itu, Boron juga dapat membantu meningkatkan ketajaman mental dan koordinasi otot. Buah ini juga dipercayai sebagai rawatan osteoporosis untuk wanita pascamenopause.

5. Menurunkan gula dalam darah

Plum diklasifikasikan sebagai makanan yang mempunyai indeks glisemik rendah di mana makanan ini membantu tubuh mengawal kadar gula darah dan mengurangkan risiko terkena diabetes.

6. Mengandungi antioksidan yang tinggi

Plum mengandungi fenol, yang merupakan sejenis antioksidan yang efektif dalam meneutralkan radikal bebas berbahaya seperti radikal anion superoksida.

Phenol juga terbukti dapat membantu mencegah kerosakan oksigen dalam lemak.

7. Menjaga kesihatan jantung

Plum kaya dengan kalium, yang berpotensi untuk mengawal irama jantung, impuls saraf dan mengekalkan tekanan darah, sehingga memberi makan jantung.

Tubuh manusia tidak menghasilkan kalium secara semula jadi jadi disarankan untuk mengonsumsi plum secara berkala untuk memenuhi mineral ini di dalam badan.

8. Mengurangkan risiko penyakit paru obstruktif kronik (COPD)

Makan makanan yang mengandungi polifenol (antioksidan) seperti plum dapat mengurangkan risiko terkena COPD.

Prun tinggi antioksidan yang akan membantu mengurangkan kemungkinan emfisema, COPD dan barah paru-paru

9. Mengurangkan risiko barah usus besar

Plum berguna untuk mengurangkan risiko barah usus besar kerana kandungan antioksidannya yang tinggi.

Berdasarkan kajian dari Texas A&M University dan University of North Carolina yang memakan plum kering akan meningkatkan bilangan bakteria baik dalam usus besar sehingga dapat mengurangkan risiko barah usus besar.

10. Meningkatkan ketajaman otak

Antioksidan dalam plum berpotensi mencegah penuaan kerana mereka memiliki kemampuan untuk meneutralkan radikal bebas yang dapat merosakkan otak.

Untuk merasakan faedahnya, anda boleh makan buah ini dengan kerap, iaitu 3-4 buah setiap hari.

11. Menurunkan berat badan

Buah ini akan membantu menurunkan berat badan kerana mengandungi serat yang berguna untuk mengatur pembebasan kadar gula dalam darah sehingga perut tetap kenyang lebih lama.

Baca juga: 10 Inspirasi Hadiah Hari Lahir Paling Unik dan Menarik

12. Mengurangkan Obesiti

Makan prun dapat membantu melawan sindrom metabolik atau kegemukan. Sebatian flavonoid dalam plum memberikan kesan pencegahan terhadap kegemukan dan anti-radang pada sel-sel lemak.

13. Meningkatkan Daya Tahan

Kandungan vitamin C dalam plum sangat tinggi sehingga bermanfaat untuk meningkatkan daya tahan dan menangkal daya tahan terhadap penyakit tertentu.

14. Menghilangkan Kegelisahan

Makan buah ini dengan kerap dapat menghilangkan kerisauan. Ciri-ciri kecemasan antioksidan membantu menghilangkan kegelisahan yang disebabkan oleh tekanan oksidatif.

15. Melegakan simptom influenza

Kandungan lektin dalam plum dapat melegakan simptom dan merawat jangkitan dari virus influenza A.

16. Menjaga Kesihatan Mata

Plum juga mengandung vitamin A yang cukup tinggi, sekitar 5 persen, sehingga akan sangat bermanfaat untuk kesehatan mata.

17. Untuk penjagaan kulit

kelebihan plum

Plum kaya dengan vitamin C dan E yang berguna untuk mengekalkan kulit yang sihat. Manfaat untuk wajah, buah ini dapat mengurangkan kedutan dan bintik-bintik gelap pada wajah.

Penjagaan kulit menggunakan buah ini mesti disertakan dengan pembersih dan produk penjagaan wajah agar rawatan dapat dimaksimumkan.

18. Mengimbangkan elektrolit dalam badan

Keseimbangan elektrolit dalam badan perlu dijaga agar keseimbangan beberapa zat dalam tubuh tetap ada, seperti kandungan kalium dalam plum.

Dengan memakan plum, keseimbangan elektrolit badan dapat dijaga.

19. Berguna untuk wanita hamil

Plum bermanfaat untuk wanita hamil kerana selain sihat, buah ini mengandung mineral dan vitamin yang baik untuk pengembangan tulang dan tisu, penglihatan mata dan mencegah sembelit pada wanita hamil juga.

20. Mencegah Pembekuan Darah

Sebatian beta-karoten, lutein-zeaxanthin dan vitamin K dalam plum membantu sistem peredaran darah untuk mencegah pembekuan darah dan memperbaiki peredaran darah.

Ini adalah penjelasan mengenai faedah dan kandungan plum untuk kesihatan. Semoga bermanfaat!