Memperbetulkan salah tanggapan anti-vaksin: Vaksin penting untuk tubuh

Sampai di sini, ternyata masih banyak orang yang anti-vaksin juga.

Bagi mereka, vaksin tidak penting.

Atau lebih melampau, bagi mereka vaksin itu hanyalah tipuan golongan elit global untuk melemahkan orang dan memperkayakan diri mereka sendiri.

Orang-orang pada zaman dahulu tidak diberi vaksin dan mereka masih dalam keadaan sihat. Jangka hayat mereka lebih lama. Bukan?

Mengapa memasukkan bahan dengan asal yang tidak jelas ke dalam badan bayi? Lebih banyak bahan kimia! Mendengar kandungannya juga merupakan penyakit.

Dalam hujah yang mempersoalkan kebenaran vaksin, tentu anda sering mendengar kata-kata seperti itu.

Zaman dahulu hidup lebih lama

Kita mulakan pertama dengan tuntutan bahawa orang kuno hidup lama.

Ini adalah grafik perubahan jangka hayat atau jangka hayat manusia rata-rata dari masa ke masa.

Dari ini dapat dilihat bahawa di sini jangka hayat manusia lebih tinggi, rata-rata 71.4 tahun pada tahun 2015.

Bandingkan dengan ratus tahun sebelumnya, yang rata-rata hanya 50 tahun. Atau lebih jauh lagi, 200 tahun yang lalu jangka hayatnya hanya sekitar 35 tahun.

Macam mana boleh jadi?

Salah satu penyebabnya adalah kadar kematian yang tinggi.

Pada zaman dahulu, walaupun seseorang yang sakit sedikit pun boleh mati.

Sementara hari ini, ketika kita sakit, ada doktor yang dapat mengobatinya, ubat-ubatan, teknologi perubatan canggih, serta beberapa penyakit ganas seperti polio, cacar, campak, dan lain-lain yang dapat dirawat menggunakan vaksin.

Mari ambil kilas balik pantas untuk melihat sejarah ...

Terdapat penyakit ganas yang mematikan yang berusia lebih dari 10,000 tahun. Penyakit ini disebut cacar (cacar yang sangat teruk dan dahsyat), disebabkan oleh virus variola utama dan kecil.

Sekiranya anda ingin melihat keadaan sebenar cacar, sila buat sendiri. Saya tidak meletakkannya di sini kerana gambarnya agak kasar (saya gemetar melihatnya sendiri)

Kadar kematian untuk cacar sangat tinggi, yang mengakibatkan 20-60% mereka yang terkena akan mati. Walaupun mereka bertahan, sepertiga dari mereka buta dan parut di seluruh badan mereka.

Pada kanak-kanak, kadar kematian lebih tinggi. Di London (England) kadar kematian dicatatkan pada 80%, sementara di Berlin (Jerman) adalah 98%.

Ini bermaksud bahawa jika virus ini menyerang kanak-kanak, hampir pasti bahawa mereka akan mati.

Cacar ini juga memainkan peranan yang lebih besar dalam menjatuhkan kerajaan Aztec dan Inca daripada serangan terhadap penakluk Sepanyol.

Dengan hanya 180 orang melawan 6 juta tentera, orang Sepanyol dapat menakluki orang India di Amerika. Tidak lain daripada wabak penyakit cacar yang mereka bawa adalah bencana bagi orang India, yang mengakibatkan 3-4 juta orang mati akibat penyakit ini.

180 orang berjaya melawan 6 juta tentera dengan bantuan penyakit virus!

Nasib baik, dengan penemuan vaksin untuk cacar, penyakit ini tidak lagi mematikan bagi kita semua dan dinyatakan pupus pada tahun 1980 oleh WHO.

Begitu juga untuk penyakit mematikan lain, yang biasa membunuh manusia dalam beberapa hari, kini tidak lagi berfungsi pada tubuh kita kerana kita telah menerima vaksin.

Apa itu vaksin?

Secara umum, vaksin adalah patogen (penyakit) yang telah dilemahkan, yang fungsinya adalah untuk memicu reaksi imun.

Secara amnya, vaksin berasal dari kuman (bakteria, virus atau patogen) yang telah lemah atau mati. Apabila vaksin dimasukkan ke dalam badan, sistem imun akan menyerang kuman yang lemah ini dengan segera.

Baca juga: Perbincangan lengkap mengenai Teori Bumi yang salah faham

Dengan cara ini, sistem imun mengenali jenis patogen ini. Dan apabila virus sebenar tiba, tubuh dapat melawan kuman dengan lebih berkesan.

Kesan negatif vaksin

Sekiranya vaksin dapat mencegah penyakit, mengapa masih banyak penyakit yang sebenarnya disebabkan oleh vaksin?

Demam, autisme, atau bahkan kematian ...

Seperti dalam video ini

Sebenarnya, vaksin mempunyai kesan sampingan.

Kesan sampingan ini biasanya disebut sebagai Kejadian Susulan Pasca-Imunisasi (AEFI), yang merangkumi demam kelas rendah, ruam merah, pembengkakan ringan dan sakit di tempat suntikan selepas imunisasi.

Tetapi bertenang, ini bukan perkara negatif.

Ini adalah reaksi biasa yang akan hilang dalam 2-3 hari.

Ini juga menunjukkan bahawa antibodi badan berfungsi menyerang dan mengenali kuman-kuman yang lemah ini sehingga dapat berfungsi dengan lebih berkesan sekiranya kuman-kuman yang sebenarnya tiba.

Untuk memastikan AEFI ini hanya berlaku dengan ringan, ibu bapa dan pegawai imunisasi mesti memastikan bahawa anak yang disuntik dengan vaksin berada dalam keadaan sihat.

AEFI ini juga terus dipantau oleh pemerintah. Sebagai contoh dalam kes vaksin MR di Dunia pada tahun 2016, dicatatkan bahawa dari 17.133.271 vaksin yang telah diberikan, hanya ada 17 laporan kanak-kanak yang sakit selepas itu.

Walaupun begitu, semua hasil menyatakan bahawa penyakit yang berlaku hanyalah kebetulan setelah imunisasi, dan bahawa penyebab asal penyakit itu dijumpai.

AEFI ini terus dipantau dan dinilai untuk memberikan hasil terbaik tanpa kesan sampingan buruk dari vaksin.

Sekiranya AEFI yang teruk (tetapi jarang berlaku), rawatan perubatan lebih lanjut diperlukan.

Dalam contoh anak di Demak yang lumpuh setelah diberi vaksin MR, hasil penyelidikan AEFI juga menunjukkan bahawa penyakit ini tidak disebabkan oleh vaksin, tetapi disebabkan oleh perkara lain dalam bentuk jangkitan pada saraf tunjang.

Vaksin adalah penyebab autisme

Salah satu kebimbangan yang ditimbulkan oleh ibu bapa adalah masalah bahawa vaksin ini boleh menyebabkan autisme pada anak-anak.

Isu ini juga mempercepat penyebaran gerakan anti-vaksin.

Tuntutan ini disokong oleh penyelidikan Andrew Wakefield yang diterbitkan dalam jurnal The Lancet pada tahun 1998.

Ringkasnya, kajian itu menemui kaitan bahawa vaksin MMR dapat menyebabkan autisme pada kanak-kanak.

Sudah tentu kajian Wakefield menimbulkan keributan di kalangan ibu bapa.

Oleh itu, siapa yang mahu anak mereka menghidap autisme kerana suntikan vaksin?

Autisme itu sendiri adalah gangguan perkembangan otak yang menyebabkan gangguan sosial, kognitif, dan komunikasi. Autisme boleh berlaku pada mana-mana kanak-kanak, tidak kira etnik atau kumpulan sosial.

Secara amnya, gejala autisme hanya muncul ketika anak berusia 6 bulan, walaupun autisme sebenarnya kongenital. Sementara itu, usia rata-rata vaksin wajib adalah antara 0-2 tahun.

Bagi orang yang tidak tahu pasti, adalah tidak biasa untuk menyalahkan vaksin autisme secara sepihak kepada kanak-kanak.

Kerana hasil penyelidikan itu sangat mengerikan, banyak penyelidik telah meneliti kembali hasil yang diperoleh oleh Wakefield.

Penyelidikan ini dilakukan oleh pelbagai pakar mengenai ukuran sampel yang lebih besar di tempat dan waktu yang berlainan. Secara keseluruhan, lebih daripada 25 juta kanak-kanak dikaji.

Sebilangan besar sampel ini sangat penting untuk mendapatkan keadaan umum sebenar. Seperti yang dibincangkan oleh Saintif sebelum ini mengenai "Mengapa Banyak Perokok Tetap Sihat?"

Pada akhirnya, dari kajian lanjutan ini disimpulkan bahawa tidak ada hubungan antara vaksin dan autisme.

Tidak ada juga hasil penyelidikan yang menyerupai penemuan Wakefiled.

Baca juga: Kelengkungan Bumi adalah nyata, ini adalah penjelasan dan bukti

Penyelidikan Wakefield ditarik pada tahun 2010 kerana:

  • Tidak berdasarkan statistik
  • Tidak mempunyai kumpulan kawalan
  • Bergantung pada ingatan orang ramai untuk rekod vaksinasi
  • Kesimpulannya samar-samar tidak berdasarkan hasil statistik
  • Penggunaan sekumpulan kecil 12 kanak-kanak sebagai subjek ujian

Lesen perubatannya dicabut di UK kerana ini.

Namun, kerana maklumat mengenai "vaksin menyebabkan autisme" telah tersebar di mana-mana, banyak ibu bapa sudah mempercayainya.

Akibatnya, terdapat penurunan jumlah vaksinasi pada anak-anak.

Salah satu akibat yang baru kita lihat beberapa waktu lalu. Apabila terdapat Kes Luar Biasa (KLB) difteria yang menimpa banyak anak, yang ibu bapanya tidak membenarkan mereka diberi vaksin.

Sebenarnya, difteria adalah penyakit yang telah lama hilang. Tetapi ia kembali dan menyebar dengan cepat kerana pergerakan anti-vaksin ini.

Vaksin sama dengan memasukkan toksin ke dalam badan

Ya, ini benar.

Tetapi tidak semestinya seperti itu.

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, vaksinasi itu sama dengan sengaja memasukkan virus, bakteria atau patogen ke dalam tubuh.

Walau bagaimanapun, patogen yang dimasukkan ke dalam badan sudah lemah. Oleh itu, ia tidak akan memudaratkan badan kita dan memberi manfaat positif dalam bentuk antibodi khusus yang dapat melawan patogen sebenar.

Anak saya tidak diberi vaksin tetapi dia baik-baik saja!

Sebenarnya ini adalah salah satu kesan tidak langsung dari vaksinasi.

Istilahnya, ini dipanggil Herd Immunity atau kekebalan kumpulan.

Ini adalah keadaan di mana sebahagian besar orang dilindungi / kebal terhadap penyakit tertentu sehingga memberi kesan tidak langsung, iaitu perlindungan dari kumpulan orang lain.

Dengan mekanisme ini, vaksin tidak hanya memberikan kekebalan individu kepada orang yang divaksinasi, tetapi juga melindungi masyarakat sekitarnya.

Ini akan sangat berguna, kerana tidak semua orang dapat divaksin (orang yang sakit, wanita hamil dan menyusui, orang tua, dll.)

Oleh itu, dengan melakukan vaksin, ini bermakna anda telah berperanan menjaga orang lain di sekitar anda daripada penyakit berbahaya.

Anti Vaksin dan Bumi Rata

Jika dilihat dari coraknya, pergerakan anti-vaksin tidak jauh berbeza dengan pergerakan tanah rata.

Mereka berpendapat bahawa sains hanyalah tipuan.

Vaksin dibuat masuk akal dengan penjelasan saintifik, ketika satu-satunya tujuannya adalah untuk melemahkan rakyat dan memperkayakan golongan elit global.

Bola bumi dibuat seolah-olah masuk akal dengan penjelasan saintifik, walaupun tidak sesuai dengan kenyataan dan hanya akan memperkaya perniagaan bernilai miliar dolar dari elit global

Anti-vaksin sudah mempunyai kesan negatif yang nyata (seperti kes difteria luar biasa semalam), serta pergerakan bumi rata yang telah merosakkan alam semesta internet dan memakan banyak orang biasa dengan bongkak mereka.

Untuk mengelakkan pergerakan bumi rata terus meluas, kami di Saintif telah menulis sebuah buku "Memperbetulkan Kesalahan Bumi Flat", yang membincangkannya secara menyeluruh dan jelas.

Mengenai anti-vaksin, semoga sedikit penjelasan dalam makalah ini dapat membantu.

Untuk mendapatkan buku ini, sila klik di sini secara langsung.

Rujukan:

  • Sejarah Autisme Dan Vaksin: Bagaimana Satu Orang Menyingkap Kepercayaan Dunia dalam Vaksinasi
  • Bagaimana Vaksin Menyelamatkan Jutaan Kehidupan Manusia (Zenius)
  • Vaksin atau Tidak: Mengukur Manfaat dan Risiko (Dewi Nur Aisyah)
  • Tanda Autisme
  • Kejatuhan Penyertaan Imunisasi MR di 3 Provinsi