Kebenaran Mengenai Kehebatan Saintis Dunia

Saintis dunia hebat, tetapi orang keliru mengagumi kehebatan mereka.

Rangkaian 4G tidak diciptakan oleh Khoirul Anwar, persamaan Helmholtz tidak hanya diselesaikan oleh Yogi Erlangga, dan banyak yang lain disalahpahami.

Berbangga dengan perkara itu seharusnya, tetapi dibutakan oleh maklumat yang membanggakan tanpa pemeriksaan silang bukanlah perkara yang baik.

Masih harus kritikal, kerana banyak bahagian maklumat ini dibesar-besarkan dan tidak betul.

Makalah ini bermaksud meluruskannya, agar kita mengagumi mereka sebagaimana mestinya. Kerana perkara seperti ini sangat sering dihadapi.

Khoirul Anwar dan Rangkaian 4G

Pada akhir tahun 2014, World sibuk membincangkan sosok Khoirul Anwar, seorang saintis Dunia yang bekerja sebagai penolong profesor di School of Information, Science Japan Advanced Institute of Science and Technology (JAIST).

World bangga, kerana lelaki yang berasal dari Kediri ini adalah penemu dan pemegang paten untuk rangkaian 4G yang sedang kami gunakan.

Orang ramai sibuk berkongsi berita di pelbagai tempat: Facebook, kumpulan WA, dan lain-lain. Euforia besar dan sungguh membanggakan.

Teknologi yang digunakan di seluruh dunia sebenarnya dibuat oleh orang-orang Dunia!

Walaupun tidak seperti itu.

Khoirul Anwar sendiri tidak pernah mengatakan bahawa dia adalah penemu teknologi 4G, wartawan dan media adalah orang yang membuat kesimpulan ini. Khoirul Anwar sering membetulkan kesalahpahaman ini.

Sebagai standard rangkaian telekomunikasi, 4G LTE (Long Term Evolution) sendiri tidak seharusnya dijumpai, tetapi dipersetujui. Standard 4G LTE itu sendiri dimulakan oleh badan standardisasi antarabangsa yang dinamakan Projek Perkongsian Generasi ke-3 (3GPP).

Penemuan yang dibuat oleh Khoirul Anwar dan dua rakannya dari Jepun adalah konsep dua Fast Fourier Transform (FFT) yang kemudian digunakan sebagai pilihan dalam proses uplink (menghantar data ke pelayan) pada standard teknologi 4G LTE. Penemuan ini dicatatkan dalam Paten AS 7804764 B2.

Inilah yang sering ditafsirkan oleh orang awam bahawa 'Khoirul Anwar, penemu 4G LTE'.

4G LTE sendiri melibatkan banyak teknologi, jadi salah untuk mengatakan tuntutan itu.

Fast Fourier Transform adalah sekumpulan algoritma untuk mengira transformasi siri Fourier diskrit dengan cepat dan cekap. Algoritma ini memisahkan gelombang isyarat berdasarkan masa atau kedudukan dan mengklasifikasikannya mengikut frekuensi tertentu.

Baca juga: Mengapa hasil tinjauan berbeza? Yang manakah benar?

Kaedah yang diperkenalkan oleh Khoirul Anwar adalah pengembangan kaedah ini dan memungkinkan pengiraannya lebih cepat.

Hasilnya adalah seperti yang kita rasakan secara umum, rangkaian 4G ini mempunyai akses internet yang lebih cepat dan lebih murah.

Penyelesaian Persamaan Yogi Erlangga Helmholtz

Pada tahun 2016, Yogi Erlangga dilihat sebagai penyelesai persamaan Helmholtz - persamaan matematik paling sukar di dunia.

Dunia bangga lagi. Orang ramai sibuk berkongsi profil dan pencapaian mereka di pelbagai media.

Persamaan matematik paling sukar di dunia dan tidak dapat diselesaikan selama lebih dari 30 tahun, berjaya diselesaikan oleh saintis Dunia!

Tetapi, sekali lagi terdapat salah faham di sini.

Persamaan Helmholtz bukanlah persamaan matematik yang paling sukar di dunia, dan penyelesaiannya sudah ada sejak zaman berzaman. Anda juga dapat melihatnya di Wikipedia.

Baiklah.

Apa yang Yogi Erlangga temui adalah kaedah baru untuk menyelesaikan persamaan Helmholtz secara berangka dan lebih cepat daripada sebelumnya.

Tidak menyelesaikan persamaan Helmholtz setelah kebuntuan selama 30 tahun oleh saintis.

Terdapat juga banyak kaedah lain untuk menyelesaikan persamaan Helmholtz.

Untuk lebih jelasnya, anda dapat membaca makalahnya yang berjudul A Multigrid Novel Based Preconditioner for Heterogenous Helmholtz Problems .

Ada juga yang mengatakan terlalu banyak:

Kalaulah dia mempatenkan hasil penemuannya, mungkin dia akan mendapat sejumlah besar wang.

Sebenarnya, formula matematik tidak boleh dipatenkan.

Persamaan Helmholtz adalah salah satu persamaan pembezaan separa dari bentuk:

Bentuk persamaan ini sering muncul dalam fenomena fizikal yang melibatkan persamaan pembezaan separa dalam ruang dan masa.

Dengan bantuan kaedah baru yang diciptakan oleh Yogi Erlangga, penyelesaian berangka untuk persamaan Helmholtz dalam banyak kes akan menjadi lebih cepat.

Oleh itu, syarikat minyak seperti Shell berminat untuk membiayai penyelidikan Yogi Erlangga.

Persamaan Helmholtz digunakan dalam analisis hasil pengukuran data akustik dalam proses mencari sumber minyak, dan ada banyak manfaat dan potensi lain kerana Helmholtz juga dapat diterapkan pada jenis gelombang lain.

Naufal Razik dan Kedondong Elektrik

Pada tahun 2017, Naufal Razik (15 tahun), pelajar MTSN 1 Langsa, Aceh, berjaya menemui tenaga elektrik yang berasal dari pohon kedondong, yang telah digunakan untuk menampung 60 rumah.

Baca juga: Benarkah manusia telah mendarat di bulan?

Hebat!

Penemuan anak bangsa!

Dunia boleh!

Tetapi sebenarnya, tidak ada satu rumah pun yang didukung oleh elektrik ini di Kedondong.

Secara sederhana, prinsip kerja elektrik Kedondong tidak jauh berbeza dengan bateri lemon. Dua elektrod yang disambungkan ke elektrolit akan mempunyai potensi elektrik yang berbeza.

Begitu juga, hasilnya tidak jauh berbeza dengan bateri lemon. Ya, elektrik yang dihasilkan sangat kecil untuk digunakan dalam kehidupan.

Penemuan yang dibuat oleh Naufal ini wajar dihargai. Dengan usianya yang masih muda, dia dapat melakukan inovasi dan meneroka potensi yang ada di kawasannya.

Walau bagaimanapun, penemuan ini jauh dari sempurna. Tenaga elektrik Kedondong tidak cocok untuk digunakan sebagai pembangkit tenaga listrik, dan pengembangan listrik Kedondong tidak dapat menjadi tenaga alternatif yang mendukung rumah secara terus menerus.

Walaupun tidak sesuai sebagai loji janakuasa, elektrik Kedondong bukan tanpa faedahnya.

Tenaga elektrik yang dihasilkan berada dalam urutan microwatt dan ini cukup untuk digunakan dalam sistem sensor.

Ini juga dikembangkan oleh pasukan dari MIT untuk melindungi hutan dari kebakaran.

Mereka memasang sensor yang digerakkan oleh elektrik dari pokok untuk mendapatkan data keadaan masa nyata dari persekitaran hutan.


Di atas adalah beberapa contoh tokoh hebat dari Dunia dalam bidang sains, yang kebanggaannya terhadap beberapa maklumat perlu dijelaskan.

Sudah tentu ada banyak yang lain. Sekiranya anda tahu, beritahu saya dalam komen!

Walau apa pun, saintis Dunia hebat. Terdapat banyak sumbangan yang telah dibuat untuk kemajuan sains dan faedahnya bagi manusia.

Itu sahaja.

Tambahan:

Buku ilmiah yang bertajuk "Membetulkan Kesalahpahaman Bumi Datar " telah memasuki tahap terakhir dalam penerbitan dan percetakan. Sekiranya tidak ada halangan, pada pertengahan Mac 2018 ia akan diterbitkan tidak lama lagi.

Oleh itu, anda tidak akan ketinggalan maklumat, anda boleh menyertai kumpulan Sains Komuniti Saintif.

Sila tunggu!