Mengapa kita tidak dapat meramalkan gempa bumi sampai sekarang?

Ringkasan

 • Sehingga kini, kita tidak dapat meramalkan gempa bumi
 • Ramalan gempa mesti memenuhi tiga kriteria: lokasi yang tepat, masa yang tepat, dan seberapa kuatnya. Malangnya, ramalan gempa yang memenuhi ketiga kriteria ini sangat sukar untuk dipenuhi.
 • Kejadian gempa bumi adalah kompleks dan membingungkan, pencetus bermula dari aktiviti inti, mantel, kerak bumi, aktiviti tektonik, benda langit, dan juga putaran Bumi.

Ikuti instagram @saintifcom

Satu siri gempa bumi di Dunia baru-baru ini telah menimbulkan kegelisahan masyarakat di Dunia.

Terdapat juga pesan siaran yang tidak menyenangkan, kerana ia mengandungi ramalan gempa bumi di beberapa kawasan dalam waktu dekat.

Begitu juga, BMKG telah menjadi sasaran emosi warga bersih, kerana dituduh tidak terus-menerus melaporkan dan meramalkan gempa bumi.

Sebenarnya, pada masa ini tidak ada satu kaedah ramalan gempa yang sah dan berlaku.

Ramalan gempa bumi tidak pernah dilaksanakan berdasarkan teori semata-mata, kerana teori ramalan gempa tidak pernah ada hingga hari ini, atau dikembangkan oleh banyak pakar di dunia.

Sekurang-kurangnya 200,000 gempa bumi dikesan di seluruh dunia setiap tahun.

Sebilangan besar gempa bumi berlaku dengan kekuatan kecil yang tidak cukup berisiko untuk membahayakan sebilangan besar orang.

Namun ada yang menimbulkan bahaya yang dahsyat, dengan kekuatan besar, mengakibatkan runtuhnya bangunan, tsunami, dan tanah runtuh.

1. Di mana tempatnya. Meliputi kawasan yang agak sempit

Para saintis sudah mengetahui lokasi di mana gempa kemungkinan besar berlaku.

Ia dicirikan oleh catatan aktiviti gempa bumi atau gempa yang kerap.

Antaranya adalah di kawasan kerosakan dan sempadan plat tektonik Bumi. Seperti kawasan selatan Kepulauan Dunia dan kawasan lain di gelanggang api.

Ramalan gempa kurang berguna jika jarak tempat di mana anggaran berdasarkan terlalu luas.

Contohnya, jika ramalan itu akan berlaku gempa bumi di pulau Jawa. Benarkah, semua penduduk pulau Jawa mesti dipindahkan?

2. Berapa banyak kekuatan. Dalam skala gempa tertentu

Berjuta-juta gempa bumi tidak berbahaya berlaku setiap tahun, walaupun kita dapat meramalkan kapan gempa akan berlaku, tidak ada gunanya meramalkan bahawa jika kita tidak tahu seberapa besar gempa itu.

Tanpa disertai dengan kekuatan gempa, ramalan itu tidak kemas.

Sudah tentu, usaha mitigasi berbeza apabila terdapat gempa berkekuatan 7.0 yang memerlukan pengungsian banyak orang, dengan gempa berkekuatan 5.0 yang hanya menyebabkan kerosakan kecil.

3. Bilakah ia berlaku. Dalam jangka masa yang mencukupi

Agar ramalan berguna, ia mesti sangat tepat.

Tetapi cuba mengetahui dengan tepat kapan lempeng tektonik ini akan melepaskan tenaga yang sangat besar yang menyebabkan gempa sukar difahami.

Walau bagaimanapun, ramalan jangka masa hanya berlaku, yang bermaksud bahawa gempa bumi dapat terjadi kapan saja dalam jangka masa yang cukup besar.

Ketiga-tiga aspek ini mesti dipenuhi secara khusus.

Jadi jika ada yang mengatakan bahawa pada bulan berikutnya akan berlaku gempa bumi di Sumatera dengan kekuatan di atas 4…. ia juga boleh menjadi anak kecil

Dengan melihat maklumat dari lebih dari 100 gempa bumi besar (magnitud lebih besar daripada 7) di seluruh dunia, para saintis mendapati bahawa ada corak serupa.

Sekiranya kejadian gempa diceritakan pada skala waktu, ia digambarkan seperti dalam grafik di atas.

Gempa bermula, magnitudnya meningkat secara linear, puncak, dan akhirnya menurun, membentuk corak segitiga.

Baca juga: 7 Ini Punca Pemanasan Global [Daftar Lengkap]

Gempa bumi sederhana akan berulang dalam selang masa yang berterusan.

Gempa sederhana adalah penekanan berulang (stres), yang jika penghalang tidak lagi dapat menerima tekanan, akan terjadi pelepasan ketegangan dalam bentuk gempa.

Sejurus selepas gempa, ketegangan menurun. Namun, kerana pergerakan plat tektonik masih berlangsung, gempa akan terus terjadi berulang kali.

Sekiranya semuanya sederhana, maka kekuatannya juga tetap, pencetus hanyalah hasil daya tahan yang selalu sama.

Ramalannya tentu saja mudah, kita hanya perlu diulang mengikut kronologi.

Tetapi pada hakikatnya, gempa bumi yang berlaku di alam tidak semudah itu.

Anda akan merasakan permukaan Bumi bergetar lebih besar dan lebih besar dan anda tidak tahu kapan ia akan berhenti, sehingga gegaran mulai berkurang.

Dengan corak ini, tidak hairanlah kita tidak dapat meramalkan gempa bumi.

Kerana semua teknik pemerhatian dan kekuatan komputasi yang diperlukan untuk menarik data mengenai gempa bumi hanya akan berfungsi untuk jangka waktu yang singkat, ya, pada saat gempa.

Terdapat banyak halangan lain, seperti kehadiran gunung berapi aktif. Juga batu penahan yang kekuatannya tidak tetap.

Sementara itu, interaksi global terus berkembang dan berubah.

Cuba bayangkan jika formula yang telah dijumpai harus diubah kerana misalnya, seperti yang kita tahu, pemanasan global sedang berlaku.

Aktiviti teras bumi, aktiviti mantel dan aktiviti kerak Bumi. Semua aktiviti ini dari dalam adalah pencetus gempa yang paling kerap.

Selain itu, gunung berapi yang sering muncul akibat aktiviti tektonik juga merupakan penyebab langsung gempa bumi. Kedua-duanya (gunung berapi gempa) boleh saling mempengaruhi.

Di samping itu, pengalaman beberapa gempa besar terakhir berkait rapat dengan pergerakan cakerawala, terutama bulan. Seperti gempa bumi Lombok semalam pada 29 Julai yang berlaku sejurus selepas bulan purnama.

Dan baru-baru ini, kejadian gempa bumi berkorelasi dengan perlambatan putaran Bumi.

Sehingga kita tahu bahawa gempa bukanlah satu kejadian, pencetus gempa tidak disebabkan oleh satu jenis mekanisme.

Betapa rumitnya mengetahui atau membuat model untuk meramalkan gempa bumi. Oleh itu, ia memerlukan pelbagai pendekatan.

Para saintis telah mencuba beberapa tanda gempa, seperti adanya pelepasan gas radon, perubahan dalam medan elektromagnetik, dan bahkan tingkah laku haiwan untuk membina model ramalan.

1. Pengukuran langsung

Yaitu dengan mengukur kehadiran atau ketiadaan tekanan di segmen batu atau plat gempa.

Masalahnya adalah, sangat sukar untuk memerhatikan gempa bumi secara langsung.

Selain itu, sumber gempa itu sendiri tidak akan dapat dicapai oleh para saintis. Contohnya, gempa yang berlaku baru-baru ini di Lombok.

Gempa tidak hanya berlaku 33 kilometer dari ibu kota tetapi juga 31 kilometer di bawah permukaan tanah.

Tidak ada kamera atau instrumen apa pun yang dapat menunjukkan apa yang sedang terjadi ketika kerak Bumi retak dan mengeluarkan begitu banyak tenaga.

Semua yang dapat dilakukan adalah dengan menganalisis rakaman gempa di beberapa stesen berdekatan.

Memahami corak gempa bumi yang pernah berlaku di lokasi dengan ciri yang serupa dapat membantu sekurang-kurangnya ramalan jangka pendek.

Contohnya, semasa gempa Lombok pada 29 Julai, apa yang diketahui nampaknya merupakan benteng atau pendahulu gempa utama.

Gempa bumi itu sendiri berlaku seminggu selepas itu.

2. Pengukuran tidak langsung

Pengukuran tidak langsung adalah mengukur semua gejala yang timbul akibat tekanan atau tekanan pada batu.

3. Gas radon

Baca juga: Bagaimana telefon pintar mempengaruhi prestasi otak anda?

Pada tahun 1980-an, pelepasan gas radon adalah impian untuk membuat ramalan gempa menjadi kenyataan.

Radon, unsur radioaktif, dipercayai dilepaskan ketika batu melepaskan tekanannya.

Gas radon akan muncul di air bawah tanah ketika gempa terjadi. Namun, pemerhatian ini sering hanya berlaku di dalam negara, sehingga sukar untuk diterapkan di tempat lain.

Medan 4.EM (Elektromagnetik)

Di Dunia kaedah ini juga diteliti oleh pakar di LIPI. Pak Dr Djedi dari LIPI pernah mengatakan terdapat beberapa mekanisme yang dicadangkan untuk menjelaskan fenomena medan EM yang berkaitan dengan gempa bumi.

Batu yang melekat ke mantel. Mantel dianggap mempunyai fasa cair.

Batu yang menekan dan tertekan ini akan menyebabkan fenomena piezoelektrik dengan memancarkan ion yang mempengaruhi sifat elektrik bahan di sekitarnya dan mempengaruhi sifat medan EM di atmosfera dan ionosfera.

Peranti rakaman medan EM yang telah dipasang di kawasan yang dianggap sebagai sumber gempa bumi, bahkan ada satelit yang dilancarkan ke angkasa untuk melihat tanda-tanda perubahan EM yang berkaitan dengan gempa bumi.

Salah satunya adalah DEMETER (Deteksi Pelepasan Elektro-Magnetik yang Dipancarkan dari Kawasan Gempa), satelit Perancis yang dilancarkan ke orbit pada tahun 2004.

Ketika DEMETER melintasi Selat Makassar pada 21 Januari 2005, anomali pengukuran gelombang EM direkodkan.

Dan dua hari selepas itu berlaku gempa bumi di Palu-Koro di Sulawesi pada 23 Januari 2005.

Jelas ini adalah petanda baik kemungkinan mengukur gelombang EM sebagai petunjuk gempa bumi.

Malangnya, Demeter Mission telah ditangguhkan sejak 9 Disember 2010.

5. Pola Statistik

Cara lain untuk meramalkan gempa bumi adalah dengan menganalisis secara statistik kekerapan gempa bumi di kawasan tertentu.

Dengan menelusuri corak atau trend masa lalu, dapat dianggarkan berapa tahun berlakunya gempa bumi.

Dianggarkan bahawa sekurang-kurangnya setiap 32 tahun, gempa besar meningkat dalam frekuensi.

Seperti yang disiasat baru-baru ini, dengan mempertimbangkan korelasi frekuensi gempa besar antara perubahan kelajuan putaran Bumi.

Terdapat simptom elektromagnetik, tetapi kawasannya terlalu besar.

Selain EM, ini disebabkan oleh aktivitas gempa bumi, gelombang EM juga dipengaruhi oleh aktivitas suria, kegiatan manusia seperti roket, jaringan elektrik, pemancar radio dan televisyen, gas rumah kaca.

Trend statistik sangat berguna, tetapi ada kemungkinan faktor-faktor yang menyebabkan gempa bumi berubah dari masa ke masa, sehingga tidak lagi mengikuti trend masa lalu.

Awan gempa? …. hmmm tidak selalu muncul, dan banyak orang salah mengenal pasti jenis awan.

Ternyata kita tahu bahawa ramalan itu mempunyai had, ketepatannya bergantung pada jangka masa, tempat, dan parameter lain yang dibuat.

Oleh itu, kita sekarang tahu bahawa kejadian gempa bumi tidaklah mudah. Sangat rumit, bahkan sangat membingungkan, ini berdasarkan pengetahuan manusia sehingga sekarang.

Harap maklum, pengetahuan kami mengenai tektonik plat hanya diketahui 60 tahun yang lalu.

Sebelum ini, tentu saja, ahli geosains bingung dengan gempa.

Haruskah kita berhenti membuat ramalan, dan fokus untuk mengurangkan kesan kerosakan akibat gempa?

Rujukan

 • //geologi.co.id/2007/09/26/meramal-gempa-1/
 • //www.popsci.com/earthquake-harder-to-predict-than-we-thought
 • //earthquake.usgs.gov/earthquakes/browse/stats.php
 • //www.ercll.gifu-u.ac.jp/
 • //smsc.cnes.fr/DEMETER/index.htm
 • Parrot et al, (2006), "Contoh pemerhatian ionosfera luar biasa yang dibuat oleh satelit DEMETER ke atas wilayah seismik", Fizik dan Kimia Bumi
 • //www.ieee.org
 • //science.sciencemag.org/content/357/6357/1277