Sebenarnya, tidak semua bakteria itu buruk!

Perkara pertama yang terlintas di fikiran kita ketika kita mendengar perkataan  bakteria,  adalah makhluk kecil berbahaya yang menyebabkan banyak bahaya.

Bakteria sering digambarkan sebagai pembawa penyakit, seperti penyakit difteria yang disebabkan oleh bakteria  Corynebacterium diptheriae , bakteria tuberkulosis   Mycabacterium Tuberculosis  atau penyakit thypus yang  disebabkan oleh bakteria  Salmonella typhi dan banyak lagi. Ini sering membuat kita harus berhati-hati dan mengalahkan bakteria.

Walau bagaimanapun, tidak semua bakteria berbahaya. Terdapat bakteria baik juga.

Bakteria baik ini mempunyai sifat yang bermanfaat dan bermanfaat bagi makhluk hidup yang lain. Terdapat banyak jenis bakteria baik, salah satunya adalah bakteria asid latik.

Bakteria asid laktik dikembangkan sejak tahun 1900 dan diperkenalkan oleh Louis Pasteur (mulai memfermentasi asid laktik), Joseph Lister (memperkenalkan budaya murni bakteria asid laktik di dunia) dan Elie Metchnikoff.

Gambar berkaitan

Secara amnya, genera yang tergolong dalam kumpulan bakteria asid laktik adalah  LactobacillusLeuconostocPediococcus  dan  Streptococcus .

Walau bagaimanapun, berdasarkan perkembangan penyelidikan terkini, beberapa genus lain dijumpai iaitu bakteria asid laktik seperti  AerococcusCarnobacteriumEnterococcus , LactobacillusLactococcusLeuconostocPediococcusStreptococcusTetragenococcus , dan  Vagococcus .

Bakteria ini banyak terdapat dalam bahan makanan seperti susu, sayur-sayuran, buah, bijirin dan juga daging. Terdapat juga bakteria ini yang dapat dijumpai di saluran pencernaan haiwan dan manusia.

Gambar berkaitan

Bakteria ini mempunyai keupayaan untuk menguraikan glukosa menjadi asid laktik

Dan anda dapat dengan mudah menemui produk bakteria ini dari penambahan bakteria ini, seperti yogurt dengan pelbagai jenama. Yogurt ini dihasilkan oleh bakteria asid laktik yang ditambahkan ke dalam proses penapaian susu.

Baca juga: Fungsi Tulang Atas (LENGKAP) + Struktur dan Lukisan

Selain digunakan untuk fermentasi, bakteria ini juga digunakan untuk kesihatan manusia. Salah satu kumpulan bakteria asid laktik ini adalah probiotik. Probiotik adalah mikroorganisma hidup dalam jumlah tertentu yang dapat mencapai saluran pencernaan manusia dalam keadaan aktif dan memberikan kesan kesihatan kepada manusia.

Kesan yang disebabkan oleh kehadiran bakteria ini adalah pembentukan keseimbangan kesihatan dan mikroflora dalam pencernaan, yang mengakibatkan peneutralan antara pengaruh negatif bakteria buruk dalam tubuh.

Khasiat Jus Suja Probiotik

Bakteria probiotik ini bersifat antimikroba, kerana mereka mampu menghasilkan sebatian bakteriosin yang dapat digunakan untuk membunuh bakteria patogen tetapi masih selamat terhadap bakteria itu sendiri. Ia juga mempunyai sifat selektif, sehingga dapat mengurangi jumlah bakteria jahat tanpa mempengaruhi jumlah bakteria baik.

Bacteriocin juga boleh digunakan sebagai agen pengawet makanan yang boleh dimakan dengan selamat.

Beberapa bakteria probiotik yang telah diketahui menghasilkan bakteriosin termasuk  Lactobacillus plantarumPediococcus acidialacticiLeuconostoc mesentroides , dan  Enterococcus faecalis .

Terdapat juga banyak faedah bakteria untuk kehidupan manusia. Inilah masanya untuk kita bersyukur dengan bakteria ini hehe 😀

Rujukan:

  • //majalah1000guru.net/2018/03/bacteri-tidak-jahat/
  • //socialtextjournal.com/apa-itu-bacteri-jahat-bacteri-baik/
  • //www.sujajuice.com/blog/the-benefits-of-probiotics/