Kapsul Ubat Najis Manusia Berkesan untuk Mengubati Jangkitan gastrousus akut

Percubaan klinikal  Fecal Microbiota Transplantation  (FMT) atau Intestinal Microbiota Transplantation berkesan dalam merawat jangkitan  Clostridium difficile  ( C. difficile ) sama ada melalui kolonkopi atau dengan mengambil kapsul feses. Hasil percubaan klinikal diterbitkan dalam  Journal of the American Medical Association . Penggunaan kapsul ubat dari najis mampu menekan bilangan bakteria  C. difficile  dengan mengembalikan keseimbangan bakteria baik di usus besar.

C. difficile  adalah bakteria yang boleh menyebabkan cirit-birit, kolitis, dan juga kematian. Bakteria ini biasanya menyerang orang yang mengambil antibiotik dalam jangka masa panjang. Pada mulanya, orang yang dijangkiti bakteria  C. difficile  di usus mereka tidak menunjukkan sebarang gejala, tetapi mereka masih boleh menyebarkan bakteria tersebut. Gejala yang disebabkan oleh jangkitan bakteria tidak akan berkembang dalam masa lima hingga 10 hari setelah mengambil antibiotik, tetapi boleh berlaku seawal hari pertama atau hingga dua bulan kemudian.

Kolon manusia mengandungi beratus-ratus spesies bakteria yang berbeza yang membantu pencernaan makanan dan sistem kekebalan tubuh berfungsi dengan baik. Keseimbangan populasi bakteria dalam usus akan terganggu jika kita mengambil antibiotik kerana penyakit tertentu. Keseimbangan populasi bakteria usus yang terganggu menyebabkan mikroorganisma seperti  C. difficile  berkembang maju dan menyebabkan penyakit.

Kapsul FMT pertama kali dikembangkan oleh Dr. Thomas Louie, profesor klinikal di Sekolah Perubatan Cumming. Perkembangan FMT diilhami oleh jumlah pesakit Louie yang meminta transplantasi feses yang dianggap berjaya dalam merawat jangkitan C. difficile berulang   . Kapsul najis yang dikembangkan oleh Louie dianggap lebih berkesan dan efisien daripada pemindahan najis yang memerlukan prosedur callonscopy (pemeriksaan pesakit luar dan penyiasatan bahagian dalam usus besar).

Baca juga: Dari mana air yang biasa kita minum berasal?

Kapsul tinja dianggap lebih berkesan untuk merawat jangkitan C. difficile  kerana  tidak invasif untuk memeriksa bahagian dalam usus besar, harganya lebih sedikit, tidak menimbulkan risiko yang berkaitan dengan penggunaan anestetik, dan lebih praktikal. Sebagai tambahan, kapsul najis berkesan kerana terbukti dapat merawat  C. difficile  dengan kadar kejayaan 96%. Tahap kejayaan ini setanding dengan  rawatan C. difficile  dengan pemindahan tinja. Kelebihan lain dari kapsul tinja ialah ia tidak mempunyai aroma dan rasa dan hanya memerlukan satu rawatan.

Kapsul faecal dibuat dari tinja manusia yang diproses menjadi pekat bakteria dalam tiga lapisan kapsul gelatin. Pesakit yang ingin bebas dari penyakit  C. difficile  harus mengambil 40 kapsul tinja per jam. Rawatan menggunakan kapsul feses hanya diperlukan sekali untuk menyembuhkan jangkitan  C. difficile.  Artikel lengkap boleh dilayari di www.sciencedaily.com.


Artikel ini adalah penerbitan semula artikel LabSatu News