3 rahsia produktif Elon Musk, dan salah satunya adalah mandi

Kami mengenali Elon Musk sebagai usahawan dan teknokrat terhebat di era ini.

Dia merevolusikan teknologi angkasa dengan SpaceX, mengubah masa depan pengangkutan dunia dengan Tesla dan Hyperloop, mengubah masa depan tenaga dengan Solar City, dan banyak lagi.

Semua itu menjadikan Elon Musk menjadi barisan 100 orang terkaya di dunia dengan kekayaan lebih dari US $ 14 Billion pada tahun 2016.

Dengan kejayaannya, Elon Musk sering disebut sebagai "Tony Stark" atau "Iron Man" dalam kehidupan nyata.

Berikut adalah beberapa petua penting dari Elon Musk untuk menjadi inovator hebat yang ada sekarang

membaca buku

Seperti tokoh hebat lain di dunia, Elon juga rajin membaca buku, untuk memperluas cakrawala.

Semasa di sekolah rendah, dia menghabiskan 10 jam sehari membaca buku, dan bahkan dapat menghabiskan dua buku dalam satu hari.

Melalui tabiat membaca, Elon dapat mempelajari pengaturcaraan ASAS hanya dalam tiga hari, walaupun sudah diajar selama enam bulan.

Beberapa buku yang disukai Elon Musk adalah JRR Tolkien's The Lord of The Rings dan Peter Thiel's Zero to One .

Fokus

Fokus pada yang penting adalah komponen produktiviti penting bagi Elon Musk, dan berfungsi untuk mempertajam pandangannya.

Di SpaceX dan Tesla, Elon Musk selalu fokus pada perkara penting dalam bentuk produk berkualiti, dan cenderung enggan melakukan promosi besar-besaran apabila tidak diperlukan.

“Di Tesla, kita hampir tidak pernah menghabiskan sepeser pun untuk iklan. Ketika membelanjakan wang, kami bertanya terlebih dahulu apakah ini dapat menghasilkan produk yang lebih baik? Sekiranya tidak, maka kami tidak akan membelanjakan wang itu, ”kata Elon.

Baca juga: Jangan Belajar Sebelum Peperiksaan

Mandi

Ia mungkin kelihatan seperti gurauan, tetapi inilah sebenarnya yang dilakukan oleh Elon Musk sebagai komponen produktiviti.

Bagi Elon, mandi adalah kebiasaan yang memberi manfaat kepadanya. Ini dia sampaikan dalam sesi soal jawab di media sosial Reddit:

"Apakah kebiasaan harian anda yang mempunyai manfaat besar dalam hidup anda?"

Elon Musk juga menjawab, "mandi".

Ini disokong oleh penyelidikan dari Universiti Radboud di Belanda dan pelbagai kajian lain, yang mengatakan bahawa keadaan santai seperti mandi boleh mencetuskan otak untuk menghasilkan idea baru.

Rujukan

  • Tabiat harian terpenting Elon Musk - Business Insider
  • Panduan lengkap untuk mewujudkan kreativiti - Quartz
  • Tabiat Elon Musk untuk menjadi produktif dalam berinovasi