20+ Toga Tanaman dan Kegunaannya (PENUH) + Gambar

tanaman toga

Tanaman toga atau tanaman perubatan keluarga adalah tanaman yang dapat ditanam di halaman rumah yang memiliki sifat perubatan.

Mungkin ada orang yang jatuh dan cedera dan kemudian dirawat dengan getah dari daun iodin atau pokok pisang muda. Tumbuhan yang anda buat untuk merawat luka ini adalah tanaman perubatan keluarga atau yang biasa dikenal dengan toga .

Tumbuhan perubatan keluarga sangat sering dijumpai di sekitar rumah di halaman atau bahkan di dalam pasu. Toga telah dipercaya sejak zaman kuno sebagai tanaman yang mempunyai khasiat sehingga dapat menyembuhkan berbagai jenis penyakit tertentu.

Selain dari banyak khasiatnya, toga juga merupakan tanaman yang mudah dijaga dan tidak memberi kesan sampingan yang tinggi. Oleh itu, toga sering ditanam oleh sebahagian besar penduduk dunia untuk bekalan atau bahkan sebagai tanaman hiasan.

Jenis Tanaman Toga

Manfaat toga dapat berasal dari akar, daun daun atau bahkan bunga dan biji tanaman. Oleh itu, hanya beberapa bahagian tanaman yang digunakan sebagai ubat tradisional. Berikut ini adalah contoh toga dan khasiatnya yang sering dijumpai oleh orang ramai:

1. Halia

Tumbuhan toga halia

Halia adalah tanaman yang terkenal dengan khasiatnya. Tidak hanya digunakan sebagai rempah, jahe juga dapat digunakan untuk mengobati berbagai penyakit.

Halia biasanya dijadikan minuman hangat untuk merawat masalah perut seperti kembung, selsema, loya dan cirit-birit.

2. Galangal

tanaman toga lengkuas dan khasiatnya

Galangal adalah tumbuhan yang sering dijumpai di Dunia. Tumbuhan ini biasanya digunakan sebagai rempah memasak dalam masakan daerah. Namun, lengkuas juga mempunyai pelbagai khasiat sebagai tanaman herba.

Galangal dipercayai dapat merawat asma atau batuk, mengurangkan demam, menurunkan kolesterol dan juga mencegah barah dan tumor.

3. Kunyit

kunyit dan khasiatnya

Kunyit adalah tumbuhan yang terkenal dengan warna kuning sebagai bahan memasak atau minum. Selain itu, kunyit juga merupakan tanaman yang kaya dengan khasiat perubatan.

Salah satunya ialah tanaman kunyit dapat meningkatkan daya tahan tubuh sehingga terlindung dari berbagai penyakit.

4. Temulawak

Tumbuhan toga Temulawak dan khasiatnya

Temulawak atau curcuma xanthorrhiza roxb adalah tumbuhan yang telah banyak digunakan sebagai ubat tradisional. Tumbuhan ini sering dijumpai di kawasan tropika seperti Dunia.

Temulawak mengandungi kurkumin dan zat lain yang dapat digunakan untuk meningkatkan prestasi buah pinggang dan saluran pencernaan.

5. Temuireng

memenuhi ireng dan khasiatnya

Mirip dengan halia, temuireng atau curcuma aeruginosa roxb adalah tumbuhan yang mempunyai warna lebih gelap daripada halia.

Temuireng juga dapat meningkatkan sistem ketahanan badan sehingga dapat mencegah pelbagai penyakit. Selain itu, temuireng juga sering digunakan sebagai penambah selera makan ketika anak-anak mengalami kesukaran untuk makan.

6. Jintan

Tanaman jintan dan khasiatnya

Jintan adalah tanaman perubatan keluarga yang digunakan dari biji bunga. Kandungan dalam jintan tinggi antioksidan sehingga dapat menangkal radikal bebas.

Selain itu, jintan juga dapat menangkal diabetes dan menyuburkan hati dan menurunkan kolesterol.

Baca juga: 51 Kata Cinta Sedih yang Menyentuh Hati dan Perasaan Anda

7. buah pelaga

buah pelaga dan khasiatnya

Tumbuhan kapulaga adalah rempah yang sering digunakan oleh orang-orang di Dunia. Tumbuhan ini berasal dari India dan terkenal dengan baunya yang khas. Selain itu, tanaman kapulaga juga merupakan tanaman perubatan keluarga kerana mempunyai manfaat kesihatan.

Cardamom dipercayai dapat merawat masalah thrush, masalah pencernaan dan mengatasi kemurungan. Kandungan vitamin, anti-oksidan dan minyak pati dalam kapulaga juga bermanfaat untuk kesihatan kulit dan menangkal radikal bebas.

8. Mahkota Tuhan

Mahkota Dewa atau Phaleria Macrocarpa adalah tumbuhan perubatan keluarga yang endemik di pulau Papua. Manfaat tanaman ini diperoleh dengan minum air rebus, ekstrak kapsul hingga buah kering.

Walau bagaimanapun, mahkota dewa juga boleh menyebabkan kesan sampingan jika dimakan. Kandungan di mahkota dewa mengandungi antioksidan kuat seperti flavooid, folifenol, saponin, tanin dan alkaloid yang dapat mengatasi sakit haid. Selain itu, mahkota dewa juga boleh menjadi ubat anti-alergi dan racun detoks untuk merawat sakit kepala.

9. Daun Tuhan

Daun dewa atau gynura procumbens atau biasa dikenali sebagai daun kehidupan sering tumbuh-tumbuhan di Dunia.

Tumbuhan ini juga termasuk dalam keluarga tanaman perubatan kerana terkenal dengan khasiatnya sehingga digunakan sebagai ubat herba. Daun Dewa dipercayai dapat merawat herpes, diabetes, strok untuk mencegah barah.

10. Noni

Buah mengkudu adalah buah yang sering dijumpai di rantau Dunia. Buah ini yang terkenal dengan baunya mempunyai banyak manfaat sehingga termasuk dalam salah satu tanaman perubatan keluarga.

Buah noni mengandungi terpenoid yang dapat mengembalikan sel-sel badan. Selain itu, noni juga dapat berfungsi untuk merawat keradangan. Noni juga dipercayai dapat mempermudah proses membuang air kecil dan membuang air besar.

11. Kejibeling

Kejibeling adalah tanaman yang biasanya digunakan sebagai pembahagi lindung nilai atau halaman rumah. Secara amnya, tanaman ini biasanya tumbuh dalam rumpun kerana daunnya banyak.

Tumbuhan keji ini juga termasuk dalam tanaman perubatan keluarga kerana dipercayai dapat mengatasi pelbagai masalah kesihatan. Untuk mengambil faedah daun Kejibeling, biasanya daunnya direbus terlebih dahulu dan kemudian air rebusan diminum atau ia boleh diekstrak sebagai serbuk.

Daun Kejibeling dapat mengubati demam, kencing batu, buasir dan juga merawat gigitan ular.

12. Dlingo

Dlingo atau acorus calamus adalah tumbuhan yang biasa dijumpai di Jawa. Tumbuhan dlingo juga termasuk dalam keluarga tanaman ubat dan bahkan biasa digunakan dalam perubatan semula jadi di China.

Khasiat tanaman dlingo dapat melegakan radang dan demam. Selain itu, dlingo juga dapat merawat gangguan saraf dan mengimbangkan hormon. Walau bagaimanapun, tanaman dlingo mengandungi beta asarone yang boleh menjadi toksik bagi tubuh jika dikonsumsi secara berlebihan.

13. Daun sirih

Daun sirih mungkin terkenal di kalangan masyarakat Dunia kerana khasiatnya dalam mengatasi masalah kesihatan.

Kandungan polevenoland dan flavonoid dalam daun sirih dapat menjadi antioksidan, antiseptik dan anti-radang. Selain itu, kandungan uegonol dan carvacol juga dapat menghilangkan rasa sakit dan mengatasi bau mulut dan keputihan.

14. Daun kelor

Tumbuhan kelor sangat terkenal di masyarakat sebagai sayur. Tetapi nampaknya, daun kelor juga mempunyai pelbagai manfaat untuk kesihatan tubuh sehingga diklasifikasikan sebagai tanaman perubatan keluarga.

Baca juga: Senarai kedudukan pangkat dan gaji untuk penjawat awam [PENUH]

Daun kelor kaya dengan vitamin A dan vitamin C sehingga dapat meningkatkan imuniti. Kalium dan kalium yang terkandung dalam daun kelor juga berkhasiat untuk menyeimbangkan tekanan darah.

15. Daun Bidara

Daun bidara adalah tanaman perubatan keluarga yang biasanya dimakan oleh air rebus. Tumbuhan ini dapat melancarkan haid dan menyuburkan perut, mengatasi demam dan juga penyakit lanjut seperti diabetes, barah dan tumor. Selain itu, daun bidara juga dapat digunakan untuk merawat wajah dan rambut.

16. Sambiloto

tanaman toga pahit dan khasiatnya

Sambiloto adalah tumbuhan yang terkenal dengan rasa pahit sehingga biasa digunakan sebagai ubat herba. Tumbuhan ubat ini mengandungi antioksidan yang dapat meningkatkan imuniti.

Selain itu, ada kandungan paniculata yang berfungsi menurunkan kadar gula darah dan kolesterol. Sambiloto juga dipercayai dapat merawat pelbagai jangkitan seperti herpes, sinusitis, kusta, malaria dan radang paru-paru.

17. Delima

tanaman toga delima dan khasiatnya

Delima adalah buah yang baik untuk kecantikan dan kesihatan. Kandungan dalam delima yang merangkumi niasin, asid folik dan vitamin C sangat baik untuk dimakan.

Selain itu, kandungan serat dan mineral yang tinggi dari buah ini juga dapat dijadikan menu ketika melakukan diet. Delima juga dapat mencegah barah fosfat, menangkal radikal bebas, jadi tidak hairanlah buah ini diklasifikasikan sebagai tanaman perubatan keluarga.

18. Srikaya

Tumbuhan toga Sarikaya

Selain buah manis, gula apel juga merupakan tanaman perubatan keluarga. Buah Srikaya mempunyai kandungan niacin yang tinggi sehingga dapat menurunkan kadar kolesterol ketika dikonsumsi.

Selain itu, kandungan vitamin C dan serat yang tinggi juga dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh dan meningkatkan pencernaan. Buah Srikaya juga dipercayai dapat meningkatkan jumlah susu ibu bagi ibu yang menyusu.

19. Aloe Vera

Aloe vera adalah tumbuhan yang sering kita temui di Dunia. Selain sebagai tanaman hiasan, lidah buaya juga mempunyai manfaat kesihatan.

Sebatian polisakarida dan mannose-6-fosfat dalam aloe dapat membantu menyembuhkan luka. Gel lidah buaya mengandungi zat besi, natrium, kalium, kalsium, flavonoid dan fenol yang berfungsi mencegah penuaan dini, penyakit degeneratif dan serangan jantung.

20. Rosella

khasiat toba tanaman rosella

Tumbuhan rosella adalah tanaman perubatan keluarga yang biasa digunakan untuk bunga. Kandungan vitamin C dalam bunga rosella dapat membantu meningkatkan sistem imun.

Selain itu, bunga rosella juga mengandung flavonoid sebagai antidepresan. Bunga rosella juga dipercayai dapat melangsingkan, menyihatkan hati dan mencegah tumor dan barah.

21. misai kucing

misai kucing dan faedahnya

Kumis kucing boleh mencetuskan peningkatan pengeluaran air kencing yang membuat orang kencing lebih kerap, ini secara tidak langsung dapat membantu membersihkan bakteria yang memasuki pundi kencing.

Daun misai kucing juga mengandungi kalium, glikosida, orthosiponon tinggi yang baik untuk mengurangkan kadar asid urik, fosfat dan oksalat. Kumis kucing mempunyai sifat anti-radang dan anti-hipertensi yang membantu melegakan simptom rematik dan gout.


Itulah contoh beberapa tanaman perubatan keluarga yang sering kita temui di masyarakat. Semoga artikel ini dapat memberi manfaat kepada anda.