Teks Ucapan Persuasif: Definisi, Ciri dan Contoh

teks ucapan pujukan

Teks ucapan persuasif adalah ucapan yang digunakan untuk meyakinkan audiens atau pendengar untuk mempercayainya sehingga mereka ingin melakukan sesuatu pada topik tertentu.

Ucapan adalah salah satu aktiviti yang biasa dijumpai dalam pelajaran bahasa. Ucapan dilakukan dengan membawa topik mengenai perkara atau peristiwa penting dan harus dibincangkan dengan masyarakat umum.

Ucapan mempunyai pelbagai jenis. Salah satunya adalah ucapan pujukan. Ucapan persuasif menjadi ucapan yang mengandungi undangan atau meyakinkan pendengar untuk digerakkan untuk melakukan sesuatu mengikut topik.

Definisi ucapan pujukan

Ucapan persuasif adalah ucapan yang digunakan untuk meyakinkan penonton atau pendengar untuk mempercayainya sehingga mereka ingin melakukan sesuatu pada topik tertentu.

Pujukan adalah sebahagian daripada eksposisi. Eksposisi digunakan untuk meyakinkan pendengar atau pembaca dengan mengemukakan hujah dari satu sudut pandangan yang disahkan.

Oleh itu, kandungan teks ucapan pujukan yang disampaikan mestilah berdasarkan hujah yang logik, logik, logik, dan dapat dipertanggungjawabkan.

Ucapan persuasif mempunyai ciri yang sama dengan definisinya, iaitu mengajak, mempengaruhi dan mendorong pendengar melakukan perkara yang dianggap bermanfaat untuk kepentingan bersama mereka.

Ciri atau Ciri Teks Ucapan Persuasif

Berikut adalah 3 (tiga) ciri atau ciri ucapan pujukan:

 1. Gunakan ayat yang membina
 2. Dalam bentuk pesanan, undangan, atau cadangan mengenai sesuatu yang perlu dilakukan
 3. Sertakan topik masalah yang akan dibincangkan dan dijelaskan

Struktur ucapan pujukan

Setelah mengetahui ciri-ciri di atas, tentu saja, ucapan persuasif juga memiliki struktur pembentuk, kerana ucapan persuasif termasuk dalam teks eksposisi.

Oleh itu, teks-teks ini umumnya dimulakan dengan pendahuluan yang memberikan pernyataan kedudukan yang memberikan pendapat atau pandangan pengarang. Berikut adalah penjelasan bagi setiap struktur.

1. Penyataan kedudukan

Adakah pendapat atau pendirian yang digunakan penulis untuk mengkaji sesuatu isu.

Sebagai contoh, bagaimana kedudukan pelakon pertuturan dalam sesuatu isu? Adakah mangsa, pakar, atau hanya seseorang yang mengambil berat masalahnya?

Untuk membuat pernyataan kedudukan yang kuat, kita boleh mempersoalkan beberapa perkara di bawah.

 • Siapa yang akan yakin?
 • Apa yang akan diyakinkan? (mengubah pandangan? sikap? tingkah laku?)
 • Apa jenis hujah yang menarik perhatian mereka? (etika akan lebih mempengaruhi orang tertentu dalam masyarakat, sementara akademik harus lebih logik dan realistik).
 • Adakah penyataan tersebut menyatakan dengan jelas kedudukannya?

2. Tahap Hujah

Argumen yang dibuat mesti dijelaskan secara logik dan dibuktikan dengan alasan, contoh, bukti pakar, dan data atau maklumat statistik yang kuat.

3. Penyataan Kedudukan Pengukuhan

Makna Pada bahagian ini, lokasi argumen disorot. Kesimpulan kedudukan berdasarkan hujah yang telah dikemukakan menguatkan kedudukan. Tahapnya merangkumi:

 • Kukuhkan pernyataan kedudukan dan tekankan pemikiran utama dengan penggunaan suara, nada tinggi dan rendah, ungkapan, bahasa badan, dan gerak isyarat yang sesuai dengan hujah.
 • Hujah dikembangkan secara logik dan disokong oleh bukti, bukan hanya berdasarkan emosi dan gerak hati.
 • Jadual, gambar, gambar rajah atau gambar bukti dari data sumber dapat digunakan untuk menghasilkan pernyataan yang lebih mantap
Baca juga: 7 Fungsi Protein untuk Badan [Penjelasan lengkap]

Langkah-langkah menyusun ucapan pujukan

Dalam menyusun teks ucapan persuasif, ada peraturan lain kerana menulis ucapan pujukan memerlukan persiapan yang teliti dan penguasaan bahan yang baik, termasuk:

 • Ketahui Topik

  Ketahui dan pelajari topik yang akan disampaikan. Lakukan sebanyak mungkin kajian mengenai perkara yang berkaitan dengan topik tersebut.

  Luangkan masa untuk membaca buku mengenai topik yang akan dibentangkan. Senaraikan data dan sumber penting yang boleh digunakan untuk menguatkan hujah.

 • Fahami Tujuan

  Pastikan matlamat yang ingin dicapai dapat difahami dan sesuai dengan urgensi topik.

 • Fahami Penonton

  Ketahui siapa penonton yang akan mendengar pidato, setiap penonton mempunyai keperluannya sendiri.

Contoh ucapan pujukan

Untuk lebih jelasnya dalam Menyusun ucapan pujukan, berikut adalah beberapa contoh ucapan pujukan yang boleh anda jadikan inspirasi:

Contoh 1: ucapan pujukan mengenai dadah

Pembukaan

Dadah adalah masalah yang rumit di Dunia dan bahkan di dunia. Keberadaannya membimbangkan banyak pihak.

Keadaan mangsa yang jatuh ke dalam jurang hitam juga sangat membimbangkan. Dadah telah merosakkan banyak jiwa muda yang sebenarnya mempunyai jalan panjang.

Kandungan

Penyataan Kedudukan

Tindakan tegas untuk mengabaikannya adalah satu-satunya cara untuk mengelakkannya.

Kerana kita hanya sedikit dekat dengan objek ini, kita akan jatuh ke dalam lubang hitam yang akan menyeksa kita secara fizikal dan psikologi.

Pentas Hujah

Mana mungkin, setelah mencuba dadah maka barang-barang ini akan terus menghantui kita setiap hari, setiap jam, bahkan setiap saat! Narkoba adalah bahan ketagihan, yang bermaksud bahawa tubuh kita akan terus meminta mereka apabila mereka merasakannya.

Bukannya badan kita benar-benar menginginkannya, tetapi ubat-ubatan memanipulasi tubuh kita untuk memintanya. Tubuh kita akan tertipu untuk terus memasuki ubat-ubatan berbahaya ini walaupun bahan-bahan yang terdapat di dalamnya benar-benar memusnahkan tubuh kita.

Tidak berhenti di situ, ubat-ubatan juga akan menyerang kita secara psikologi. Ini bermaksud bahawa hati kita akan terus gelisah jika kita belum merasakannya. Kepala kita akan diliputi oleh kegelapan yang dibawanya. Sehingga kita bahkan mampu berteriak dan menyakiti orang yang kita sayang.

Bercakap mengenai orang yang kita sayangi, bukan hanya kita yang menjadi mangsa. Tetapi orang yang paling dekat dengan kita yang mengambil berat tentang kehidupan kita.

Bayangkan bagaimana perasaan ibu bapa anda melihat anda menderita terjebak oleh bahan berbahaya ini. Mereka tidak akan dapat melihat kita menderita. Mereka juga akan mendapat banyak stigma masyarakat sepanjang hayat!

Penyataan Kedudukan Pengukuhan

Tampaknya cukup bahawa 3,000,000 orang di dunia telah terperangkap dalam kesenangan mereka yang fanatik. Ya, anda betul-betul mendengarnya, 3,000,000 orang dan masih berkembang memasuki lubang hitam haram ini berdasarkan data yang dikumpulkan oleh Badan Narkotik Nasional (BNN) atau Badan Narkotik Nasional pada tahun 2019.

Penutup

Oleh itu saya tegas, jangan menghampiri perkara haram ini! Bukan hanya masalah undang-undang malah undang-undang hanya sebagai perantara. Dadah harus dielakkan kerana perkara-perkara ini benar-benar merosakkan, dan akan merosakkan hidup anda! terima kasih.

Baca juga: Planet dalam Sistem Suria dan Susunan Planet

Contoh 2: Ucapan Pendek mengenai Pendidikan Moral

Bismillahirrohmaanirrohiim

Selamat sejahtera, dan rahmat dan rahmat Allah

Tuan-tuan dan puan-puan yang terhormat,

Pada hari ini marilah kita mengucap syukur kepada Allah SWT atas rahmat dan nikmat yang Dia berikan, sehingga kita dapat bertemu di tempat ini. Bahan ucapan yang akan saya sampaikan mempunyai tema pentingnya pendidikan moral.

Tuan-tuan dan puan-puan,

Akhir-akhir ini, kita sering melihat tingkah laku buruk yang dilakukan oleh semua elemen masyarakat kita, sama ada dari kelas menengah, kelas menengah atas, hingga pegawai kita.

Tingkah laku buruk yang mereka lakukan termasuk pencurian, rogol, pembunuhan, penipuan, penyalahgunaan narkotik, dan rasuah. Semua tingkah laku buruk ini telah menyebabkan kerugian besar kepada negara, baik kerugian moral dan material.

Tingkah laku buruk ini disebabkan oleh moral yang lemah yang ada dalam masyarakat kita. Oleh itu, tidak hairanlah jika tingkah laku tergesa-gesa ini masih banyak diamalkan dan sukar dilakukan.

Salah satu cara atau usaha agar kita dapat meminimumkan ini adalah dengan mengadakan pendidikan moral. Pendidikan moral itu sendiri adalah pendidikan yang berdasarkan pada perkembangan moral pelajar, sehingga pelajar mempunyai akhlak yang baik selain memiliki otak yang cerdas.

Tuan-tuan dan puan-puan,

Cara kita menerapkan pendidikan moral kepada anak-anak kita adalah menjadikan kita teladan moral yang baik di hadapan anak-anak kita.

Di samping itu, mengajar nilai-nilai moral juga harus ditanamkan pada anak-anak kita sejak usia dini. Proses pengajaran mesti dijalankan semenarik mungkin dan melibatkan anak dalam proses pembelajaran, agar pembelajaran nilai-nilai moral tidak berjalan ke arah satu, dan anak-anak merasa terlibat, dan mempunyai pemahaman yang lebih baik mengenai nilai-nilai moral yang harus dipatuhi.

Mungkin proses pendidikan moral yang dijalankan tidak singkat dan senang. Walau bagaimanapun, hasil yang diperoleh sangat bernilai proses pendidikan moral yang panjang dan sukar.

Untuk itu, marilah kita menerapkan pendidikan moral kepada anak-anak kita mulai sekarang, baik dalam keluarga, masyarakat, dan di pelbagai institusi pendidikan.

Dengan cara itu, anak-anak kita kemudiannya akan menjadi generasi yang cerdas dan mempunyai akhlak yang baik, sehingga tingkah laku buruk yang sering berlaku baru-baru ini tidak dilakukan oleh generasi akan datang.

Mungkin itu sahaja yang dapat saya nyatakan dalam ucapan pendek ini. Dengan penuh kerendahan hati, saya meminta maaf sekiranya terdapat kesilapan dan kekurangan dalam ucapan yang saya sampaikan. Semoga rahmat dan rahmatNya sentiasa bersama kita. Amin Ya 'Tuhan Sekalian Alam.

Wassalamualaikum wr. Wb.