Doa Solat Istikhoroh (PENUH) - Niat, Prosedur, Waktu dan Solat

Solat Istikhoroh

Doa istikhoroh berbunyi: Allahumma innii astakhiiruka bi'ilmika, wa astaqdira tika, wa isaluka min fadhlikal 'idhiimi, fiinnika taqdiru wa laa…. dan dijelaskan secara lengkap dalam artikel ini.


Setiap manusia pasti menghadapi beberapa pilihan. Beberapa pilihan mengenai kehidupan, harapan, impian, pekerjaan, pasangan dan pelbagai pilihan hidup lain sedang menunggu keputusan yang pasti.

Oleh itu, dalam ajaran Islam diajarkan bahawa seorang hamba harus selalu kembali kepada-Nya. Sama ada dalam keadaan apa pun, pertimbangan pilihan. Hanya kehendak Allah yang terbaik.

Suatu bentuk ibadah yang dapat dipenuhi ketika menghadapi beberapa pilihan hidup adalah solat istikharah.

Mengenai hal ini, Allah Ta'ala berfirman

وَ عَسٰۤی اَنۡ تَکۡرَہُوۡا شَیۡئًا وَّ ہُوَ خَیۡرٌ لَّکُمۡ ۚ وَ عَسٰۤی اَنۡ تُحِبُّوۡا شَیۡئًا وَّ وُ

Maksudnya: "Anda mungkin membenci sesuatu, walaupun itu sangat baik untuk anda dan (juga) anda mungkin menyukai semua, walaupun itu sangat buruk bagi anda, Allah mengetahui, sedangkan anda tidak mengetahui." (Surah Al Baqarah ayat 216).

Ayat ini menjelaskan hubungan antara kehendak seorang hamba dan Tuhan. Menjadi hamba sering mempunyai tanda aras yang mungkin merupakan standard Tuhan. Mungkin bahawa yang diharapkan menjadi baik dan benar bukan oleh Tuhan. Oleh itu, dengan doa istikharah, Tuhan mengajak seorang hamba untuk melibatkan Dia dalam urusan kehendak saya.

Baca juga: Doa untuk Orang Tua: Bahasa Arab, Bacaan Latin dan Makna Lengkap Mereka

Rasulullah mengajar para sahabatnya untuk solat istikharah.

عن جابر بن عبد الله رضى الله عنهما قال كان رسول الله صلى الله عليه وسلم يعلمنا الاستخارة فى الأمور كما يعلمنا السورة من القرآن عقول إذا هم أحدكم بالأمر فليركع ركعتين من غير الفريضة ثم ليقل اللهم إنى أستخير

Artinya: Dari Jabir bin Abdullah Ra, berkata, "Rasulullah mengajarkan kepada kami bagaimana menunaikan solat istikharah dalam semua hal, sebagaimana Nabi mengajarkan kepada kami Surah Al-Qur'an."

Allah mengajar hamba-hambanya untuk berkomunikasi melalui doa. Dan doa yang terbaik adalah doa. Permintaan kepada Allah untuk keputusan kes, dibuat melalui solat istikharah. Seorang hamba tidak perlu melakukan istikharah sekiranya dalam kes atau perniagaan seperti mencuri zina dan sebagainya.

Istikharah adalah usaha untuk meminta kepada Allah SWT untuk memberi kita pilihan terbaik untuk perkara yang kita berhak memilih antara melakukan dan meninggalkan. Seperti pekerjaan, misalnya, kita dibenarkan bekerja sebagai peniaga, petani, pengusaha dan sebagainya.

Berikut ini adalah penjelasan mengenai solat istikharah yang merangkumi niat, bacaan, prosedur dan waktu pelaksanaan serta solat sitikharah.

Bacaan Niat Solat Istikhoroh

أُصَلِّيْ سُنَّةَ الاِسْتِخَارَةِ رَكْعَتَيْنِ لِلَّهِ تَعَالَى

"Ushollii sunnatal istikhooroti rok'ataini lillaahi ta'aalaa".

Maksudnya: "Saya berniat untuk menunaikan solat sunat dua rakaat kerana Allah Ta'ala."

Prosedur Solat Istikhoroh

Syarat dan prosedur untuk menunaikan solat istikharah sama seperti untuk menunaikan solat secara umum. Syarat-syarat untuk solat istikarah termasuk suci dari hadis kecil dan besar, meliputi alat kelamin, kesucian tubuh, pakaian dan tempat untuk solat dari najis dan menghadap kiblat.

Adapun penjelasan mengenai prosedur solat hajat, berikut dijelaskan:

Rukun Rakaat Pertama

 1. Niat Solat Istikharah
 2. Takbiratul Ihram
 3. Doa Iftitah
 4. Baca surat Al Fatihah
 5. Baca sepucuk surat dari Al-Quran. Sebaiknya membaca Surat Al Kafirun
 6. Ruku dengan tuma'minah
 7. Itidal
 8. Sujud pertama
 9. Duduk di antara dua sujud
 10. Lakukan sujud kedua
 11. Berdiri lagi untuk rakaat kedua

Rukun kedua Rakaat

 1. Baca surat Al Fatihah
 2. Baca sepucuk surat dari Al-Quran. Sebaiknya membaca Surat Al Ikhlas
 3. Ruku
 4. Itidal
 5. Melakukan Sujud pertama
 6. Duduk di antara dua sujud
 7. Lakukan sujud kedua
 8. Duduk tahiyat akhir
 9. Ucapkan salam

Waktu Solat Istikhoroh

Sayyid Sabiq dalam  Fiqih Sunnah  menjelaskan, solat istikharah dapat berupa sembahyang sunnah. Doa sunnah rawatib, solat sunat tahiyatul masjid, dan doa sunnah lainnya. Yang penting adalah, setelah sholat sunat dua rakaat, dia berdoa kepada Allah meminta pilihan yang terbaik seperti doa yang diajarkan oleh Nabi Shallallahu 'alaihi wasallam.

Baca juga: 9 Contoh Teks Kuliah Ringkas (Pelbagai Topik): Sabar, Syukur, Kematian, dll.

Solat istikharah boleh dilakukan siang atau malam. Sehingga waktu solat istikharah sangat panjang. Selain dari waktu dilarang berdoa. Jadi solat istikharah dapat dilakukan dari setelah matahari terbenam hingga subuh, dan setelah subuh hingga sebelum Asr.

Solat Istikhoroh

solat-sholat-istikhoroh

Seperti solat sunnah secara umum, terdapat doa-doa khusus yang dapat diamalkan ketika menunaikan solat istikharah. Berangkat dari keperluan atau urusan kepada Allah SWT terhadap keputusan pilihan hamba. Solat Istikharah adalah solat sunnah dengan permintaan.

Berikut adalah solat istikharah.

اللهم إني أستخيرك بعلمك ، وأستقدرك بقدرتك ، وأسألك من فضلك العظيم ، فإنك تقدر ولا أقدر ، وتعلم ولا أعلم ، وأنت علامہ الغيوب. اللهم إن كنت تعلم أن هذا الأمر -ويسمى حاجته- خير لي في ديني ومعاشي وعقية أمري فاقدره لي ويسره لي ثم بارك لي فيه ، وإن كنت تعلم أن هذا الأمر شر لي في ديني ومعاشي وعقية أمري فصرفه ثاريا أَرْضِنِيْ بِهِ

Maksudnya: "Ya Allah, aku sebenarnya meminta pilihan yang tepat dariMu dengan pengetahuanMu dan aku meminta kekuatanMu (untuk mengatasi masalahku) dengan kemahakuasaanMu.

Aku meminta sesuatu dari rahmat-Mu yang Maha Esa, sesungguhnya Engkau Maha Kuasa, sedangkan aku tidak berdaya, Kamu tahu, Aku tidak tahu dan Engkau Maha Mengetahui yang ghaib.

Ya Allah, jika anda tahu bahawa urusan ini (orang yang mempunyai keinginan harus menyebutkan masalahnya) lebih baik dalam agama saya, dan sebagai hasilnya pada saya, berjayalah untuk saya, permudahkanlah, kemudian berkatlah.

Tetapi jika anda tahu bahawa masalah ini lebih berbahaya bagi saya dalam agama, ekonomi dan akibatnya bagi saya, maka singkirkan masalah itu, dan jauhkanlah saya dari itu, tetapkan kebaikan untuk saya di mana sahaja kebaikan itu, maka berikanlah kerelaan anda. "

Ini adalah penjelasan mengenai solat Istikhoroh (lengkap) - niat, prosedur, waktu dan doa . Semoga bermanfaat.