Batas Wilayah Dunia: Astronomi dan Geografi (PENUH) Dengan Penjelasan

Batasan kawasan Dunia adalah astronomi 6 o N-11 o S dan 95 o E-141 o E dan terletak secara geografi di bahagian timur, barat, selatan dan utara yang dijelaskan dalam artikel ini.


Ingatkah tindakan ibu Susi Pudjiastuti yang suka menenggelamkan kapal asing yang mencuri ikan di perairan Dunia? Anda mesti ingat dengan baik, Puan Susi tidak teragak-agak untuk menenggelamkan kapal asing yang melintasi sempadan negara kita dan dari sudut undang-undang kegiatan ini memang menyalahi undang-undang kerana melanggar kedaulatan negara tanpa izin masuk terlebih dahulu.

Oleh itu, adalah penting untuk mengetahui batas-batas wilayah Dunia kerana dengan memahami hal ini, sikap yang baik untuk mempertahankan negara ini kerana warganegara akan berkembang secara langsung dan akan mengetahui lebih banyak mengenai potensi sumber semula jadi di wilayah Dunia, terutama yang berada di kawasan perbatasan.

World adalah negara maritim, sepertiga daripadanya adalah lautan dengan garis pantai kawasan Dunia yang membentang sejauh 81,900 km.

Selain mempunyai sempadan laut (laut), Dunia juga mempunyai batas darat (benua). Luas daratan Indonesia sekitar 1,904,569 kilometer persegi dan mempunyai lebih dari 17 ribu pulau di dalamnya.

Sempadan laut dunia dihubungkan ke 10 negara dan sempadan darat hanya dihubungkan ke 3 negara. Nah, secara khusus sempadan terbahagi kepada dua, iaitu sempadan secara astronomi dan geografi.

Wilayah Astronomi

Had astronomi Dunia dikira berdasarkan lokasi Dunia pada garis lintang dan garis bujur.

Lintang adalah garis khayalan yang mengelilingi bumi secara mendatar manakala garis bujur adalah garis khayalan yang mengelilingi bumi secara menegak dan menghubungkan kutub utara dan kutub selatan.

Lokasi negara Dunia terletak secara astronomi antara 6 darjah garis lintang utara hingga 11 darjah garis lintang selatan dan antara 95 darjah timur hingga 141 darjah garis bujur timur atau biasanya dalam penulisan astronomi sempadan Dunia adalah 6oLU-11oLS dan 95oBT-141oBT.

Baca juga: Zaman Megalitik: Penjelasan, Karakteristik, Alat, dan Warisan

Sempadan Kawasan Geografi

Secara geografi, sempadan kawasan Dunia terletak di antara dua benua, iaitu Benua Asia (benua terbesar di dunia) dan Benua Australia (benua terkecil di dunia) dan antara dua lautan, iaitu Lautan Pasifik dan Lautan Hindi.

Diapit oleh dua benua, Dunia adalah negara paling strategik kerana ia adalah lalu lintas perdagangan kapal di seluruh dunia.

Dunia bersebelahan langsung dengan wilayah negara jiran. Sempadan ini merangkumi sempadan darat dan laut.

Sempadan utara

sempadan utara Dunia

Di utara, Dunia bersebelahan langsung dengan Malaysia melalui pulau Borneo. Ya, ini bermaksud bahawa Malaysia bersempadan dengan sempadan darat dunia. Sementara itu, di sempadan laut, Dunia bersempadan dengan lima negara, iaitu Singapura, Malaysia, Thailand, Vietnam dan Filipina.

Sempadan selatan

Sempadan darat di bahagian selatan Dunia bersempadan dengan Timor Leste dan sempadan lautnya adalah perairan Australia dan Lautan Hindi.

Sempadan Barat

sempadan barat Dunia

Di barat, Dunia bersebelahan langsung dengan Lautan Hindi dan perairan India.

Jadi, untuk sempadan darat, Indonesia tidak berbatasan dengan India, kerana secara geografi jarak antara Indonesia dan India terlalu jauh. Oh ya, kedua-dua negara mempunyai batas pulau di sekitar Lautan Hindi dan Laut Andaman, pulau ini adalah pulau Ronde yang terletak di Aceh dan Pulau Nicobat di India.

Sempadan timur

Dunia dan Papua New Guinea telah menyepakati hubungan dua hala mengenai sempadan kawasan darat dan laut. Sempadan timur adalah Provinsi Papua dan sempadan barat Papua New Guinea adalah Provinsi Barat (Terbang), Provinsi Sepik Barat (Sandaun).

Di bahagian timur Dunia, melalui pulau Papua. Papua berdekatan dengan negara Papua New Guinea dan perairan Lautan Pasifik.

Baca juga: Perbezaan antara segi empat sama dan segi empat tepat [PENERANGAN LENGKAP]

Oleh itu, penjelasan mengenai sempadan wilayah Dunia dari segi astronomi dan geografi. Jika dilihat sebagai negara maritim, memang benar bahawa kawasan laut Dunia lebih luas daripada kawasan darat.

Ini juga diperkuat dengan bukti bahawa di sempadan laut, Dunia terhubung dengan 10 negara, sementara di sempadan darat hanya terhubung dengan 3 negara. Semoga bermanfaat!