Perubahan Fizikal dan Kimia: Definisi dan Contoh

contoh perubahan dalam fizik

Contoh perubahan fizikal termasuk fenomena pencairan ais, kapur barus yang menyejukkan badan, air beku, minyak wangi yang menguap, atau embun pada waktu pagi.

Kita dapat menemui perubahan fizikal dan kimia dalam kehidupan seharian kita.

Apabila anda melihat ketulan ais terkena cahaya matahari, bagaimana pendapat anda? Meleleh? Atau adakah perubahan? Sebenarnya, anda dapat melihat perubahan dalam ketulan ais lebur.

Perubahan ini dikategorikan kepada dua, iaitu perubahan fizikal dalam badan ketulan ais dan perubahan kimia dalam air (H2O). Sebenarnya, apakah perubahan dalam fizik dan kimia ini? Kenapa begitu? Mari ketahui lebih lanjut mengenai kedua-duanya

Perubahan Fizik

contoh perubahan dalam fizik

Perubahan fizikal adalah perubahan zat yang tidak menghasilkan bahan atau zat baru. Maksudnya, hanya bentuk fizikal atau bentuk jirim yang berubah tetapi sifat fizikalnya tetap sama.

Contoh perubahan fizikal, mencampurkan garam ke dalam air untuk membentuk larutan garam. Secara fizikal, garam berubah dari bentuk padat menjadi bentuk larut dalam air, tetapi sifat garamnya sama, iaitu masin. Dalam mengubah bentuk zat, ada 6 jenis, iaitu:

Meleleh adalah peristiwa yang mengubah bentuk zat dari pepejal ke cecair dengan memberikan tenaga panas. Contoh mentega yang dipanaskan akan mencair atau ketulan ais yang tinggal di bawah sinar matahari akan mencair ke dalam air.

Pembekuan adalah peristiwa yang mengubah bentuk zat dari cecair menjadi pepejal, dalam hal ini bahan tersebut akan membebaskan tenaga haba. Contohnya, air yang dimasukkan ke dalam peti sejuk akan berubah menjadi ketulan ais atau gelatin yang dimasak setelah disejukkan menjadi beku.

Penghabluran adalah peristiwa yang mengubah keadaan zat dari gas menjadi pepejal, bahan melepaskan tenaga habanya Contohnya ialah pembentukan salji dari titisan wap air di udara.

Baca juga: Piramid Penduduk (Definisi, Jenis dan Faedah)

Penyejatan adalah peristiwa yang mengubah bentuk zat dari cecair menjadi gas, di mana bahan tersebut memerlukan tenaga haba. Contohnya, menukar air laut menjadi awan hitam atau air yang dididihkan secara berterusan akan habis kerana ia menguap menjadi gas.

Subliming adalah peristiwa menukar zat dari pepejal ke gas, peristiwa ini memerlukan tenaga haba. Contohnya kapur barus yang disimpan di dalam almari pakaian akhirnya akan habis atau penyegar udara dan kereta dalam bentuk pepejal akhirnya akan habis.

Pemeluwapan adalah peristiwa yang mengubah bentuk zat dari gas menjadi cecair, kejadian ini membebaskan tenaga haba. Contohnya, embun pada waktu pagi atau dinding luar gelas yang menjadi basah kerana bahagian dalamnya dipenuhi dengan ais.

Perubahan Kimia

contoh perubahan dalam fizik

Perubahan kimia adalah perubahan zat yang menghasilkan jenis dan sifat bahan baru dan bersifat kekal, yang bermaksud bahawa bahan yang terbentuk tidak dapat diubah menjadi bahan asal.

Contoh perubahan kimia ialah membakar kayu, jika kayu dibakar ia akan menghasilkan arang. Jika dibandingkan antara kayu dan arang, kedua-duanya mempunyai pelbagai jenis dan sifat, oleh itu kayu bakar bukan perubahan fizikal, tetapi perubahan kimia.

Contoh lain perubahan kimia adalah kertas yang dibakar menjadi abu, besi berkarat, daun kering yang diproses menjadi kompos dan proses fotosintesis pada tanaman.

Perubahan kimia juga disebut reaksi kimia, di mana dua istilah digunakan, iaitu bahan asli disebut reaktan atau reagen dan bahan yang terbentuk disebut produk reaksi atau produk reaksi.

Contohnya, apabila kayu dibakar maka akan menghasilkan arang kayu, sekarang kayu ini adalah reagen sedangkan kayu arang adalah hasil tindak balas.

Kejadian perubahan kimia dapat diperhatikan dari ciri-ciri yang menyertai perubahan zat ini, yaitu:

  • Perubahan warna
Baca juga: Perbezaan antara Sel Haiwan dan Tumbuhan (+ Gambar dan Penjelasan Penuh)

Bahan mempunyai warna tertentu bergantung pada komposisi dan kandungan unsur atau sebatian dalam bahan tersebut. Contohnya, sudu logam yang diletakkan di atas api akan membentuk warna hitam dari asap yang mengandungi karbon atau arang.

  • Suhu berubah

Terdapat dua perubahan suhu yang menyertai perubahan kimia, iaitu haba yang dilepaskan dan haba yang diserap semasa proses tindak balas kimia.

Menurut perubahan suhu yang berlaku, reaksi terhadap perubahan kimia ini dikelompokkan menjadi dua, iaitu reaksi eksotermik (melepaskan haba) dan endotermik (menyerap panas), yaitu:

  • Kehadiran enapan

Setelah bertindak balas terdapat endapan yang terbentuk di bahagian bawah larutan, terutama pada bahan yang sukar dilarutkan dalam pelarut air. Sebagai contoh, tindak balas antara perak nitrat dan natrium klorida menghasilkan endapan putih klorida perak.

  • Gas terbentuk

Sebilangan perubahan kimia selepas tindak balas akan menyebabkan gas keluar. Contohnya, semasa membakar kertas akan berlaku tindak balas pembakaran yang menghasilkan gas dalam bentuk asap.

Rujukan: Class Smart, Ruangguru, Quipper