Jenis corak aliran sungai (lengkap) berserta gambar dan penjelasan

Corak aliran sungai adalah bentuk aliran sungai yang dipengaruhi oleh corak peraturan tertentu baik dari struktur batuan dan struktur morfologi semula jadi sungai .

Sungai adalah aliran besar air yang mengalir terus dari hulu (sumber) ke hilir (muara). Di sepanjang aliran sungai membentuk aliran-aliran tertentu yang menyesuaikan diri dengan alam semula jadi.

Pelbagai corak aliran sungai ini akhirnya akan mengalir dan akhirnya kosong ke laut.

Berikut adalah beberapa jenis corak aliran:

1. Corak Selari

Corak aliran sungai selariLukisan corak aliran sungai selari

Parallel adalah corak aliran sungai yang terdapat di kawasan yang besar dan sangat landai. Hasil dari lereng ini, kecerunan sungai menjadi besar sehingga dapat mengalir air ke titik terendah dalam arah yang hampir lurus. Corak ini biasanya terbentuk di dataran pantai muda dengan cerun asli yang sangat condong ke arah laut.

2. Corak dendritik

melukis corak aliran sungai dendritikGambar berkaitan

Corak aliran sungai yang paling mudah adalah corak dendrit. Corak dendritik mempunyai banyak cabang yang meluas ke semua arah dan kemudian menyumbang untuk membentuk dahan seperti pohon yang akhirnya mengosongkan ke sungai utama. Corak aliran sungai ini mengikuti lereng cerun dengan jenis batuan yang homogen dan berada di lembah berbentuk V. Corak sungai jenis ini menyesuaikan dengan jenis susunan batuan yang ada.

Bentuk corak aliran sungai dendritik mempunyai artikulasi sebagai panjang sungai per unit kawasan. Ini dapat dikaitkan dengan adanya aliran sungai yang mengalir di atas batu yang kurang tahan terhadap hakisan dan secara beransur-ansur akan membentuk sungai yang lebat. Sementara itu, ketika aliran sungai terjadi di atas batu yang tahan terhadap hakisan, ia akan membentuk corak aliran sungai yang cenderung lebih lemah. Proses pembentukan aliran sungai ini dipengaruhi oleh pengaruh ketahanan batuan. Ini disebabkan oleh kecenderungan batu tahan untuk mengikis dengan lebih mudah, membentuk aliran sungai.

Baca juga: Sekiranya ais tiba-tiba berhenti mengembang

3. Corak Radial

Corak sungai dengan aliran radialGambar berkaitan

Radial mempunyai makna perkataan, yang tersebar ke semua arah. Seperti namanya, pola ini adalah corak aliran sungai dengan satu pusat sungai mempunyai taburan aliran sungai yang tersebar ke semua arah.

Corak aliran sungai seperti ini dapat dijumpai di beberapa mata air di pergunungan dan pergunungan yang menyebarkan mata air ke semua arah aliran sungai.

Selain dari mata air, contoh lain dari corak aliran sungai ini adalah corak aliran kawah atau magma di puncak gunung berapi. Corak yang terbentuk dari adanya kawah atau magma cenderung mengikuti bentuk cembung semula jadi sehingga corak aliran kawah ini terbentuk dalam bentuk bentangan kubah.

4. Corak Sentripetal

Hasil lukisan untuk saliran sentripetalCorak sentripetal di sungai

Aliran radial sentripetal mempunyai corak aliran untuk cabang anak sungai ke semua arah yang berpusat pada satu musim bunga. Bentuk corak radial sentripetal hampir menyerupai corak aliran radial. Sekiranya corak radial adalah cabang anak sungai yang berasal dari satu mata air atau sungai utama, maka corak sentripetal radial adalah sebaliknya, iaitu penyebaran anak sungai yang menyatu pada satu sungai utama. Aliran sungai dari pelbagai mata air berpusat pada satu mata air.

Corak aliran radial sentripetal menyerupai taburan sunngai yang mengalir ke titik seperti lembangan besar.

Kawasan yang mempunyai corak ini merangkumi kawasan di barat laut Amerika Syarikat. Dalam prosesnya, corak ini nampaknya berkembang untuk membentuk pola anulus.

Corak annular adalah corak yang pada mulanya radial tetapi selepas itu muncul sunngai obsesif menyebabkan sungai selari dengan sungai berulang sehingga aliran akhirnya akan menuju ke pusat pengumpulan aliran.

Baca juga: Formula untuk mengelilingi layang-layang dan contoh serta perbincangannya

5. Corak segi empat tepat

Buat keputusan untuk saliran segi empat tepatHasil lukisan untuk saliran segi empat tepat

Aliran segi empat mempunyai corak aliran yang dipengaruhi dan dikendalikan oleh struktur geologi seperti struktur patah dan patah.

Biasanya bentuk corak sungai ini berlaku di kawasan berbatu dengan struktur batuan igneus. Pola ini dicirikan oleh bentuk lurus mengikuti kawasan sesar dan mempunyai bentuk sungai tegak lurus dan merupakan kumpulan saluran sungai yang mengikuti corak struktur geologi batuan.

Perkembangan corak aliran segi empat tepat berlaku pada batuan dengan ketahanan terhadap hakisan menghampiri jenis seragam tetapi dikawal oleh keretakan dua arah yang saling tegak lurus antara satu sama lain. Garpu aliran sungai pada umumnya tumpul dengan sungai utama atau sungai utama.

6. Corak Teralis

Lukiskan corak teralis

Kata trellis biasanya ditakrifkan sebagai pagar. Corak aliran teralis mempunyai bentuk aliran yang menyerupai pagar yang dikendalikan oleh struktur geologi, iaitu lipatan sinklin dan antiklin. Pola ini dicirikan oleh kumpulan saluran air yang membentuk pola selari yang mengalir ke arah cerun dan berserenjang dengan sungai utama atau saluran utama. Saluran utama di sungai ini biasanya berada di arah paksi lipatan.

Corak aliran teralis adalah gabungan antara sungai yang berlanjutan dan seterusnya. Biasanya bentuk corak aliran teralis terdapat di sepanjang lembah selari dengan lipatan tali pinggang gunung. Corak aliran ini melalui banyak lembah sehingga bergabung dengan saluran utama dan akhirnya bersama ke muara sungai.

7. Corak Annular

Corak annular di sungai

Corak aliran anulus adalah variasi corak aliran radial. Corak ini biasanya dijumpai di kubah atau kaldera pada peringkat dewasa dan terdapat sungai-sungai akibat, sekunder, berulang, dan gemuk.