15+ Jenis Muzik atau Genre Muzik dan Huraiannya

genre muzik

Genre muzik atau jenis muzik adalah pengelompokan muzik mengikut kesamaan antara satu sama lain, berdasarkan kriteria tertentu seperti teknik muzik, gaya, konteks, tema, dan bahkan geografi muzik.

Muzik itu sendiri adalah cabang seni yang telah menjadi sebahagian daripada kehidupan masyarakat. Muzik telah menjadi medium penyampaian ekspresi di seluruh dunia dan banyak orang mendengar pelbagai jenis muzik.

Salah satu jenis muzik yang kita tahu adalah muzik popular. Kini muzik popular mempunyai banyak jenis atau sering dikenali sebagai Genre.

genre muzik adalah

Jenis muzik yang popular termasuk Jazz, Blues, Gospel, RnB, Funk, Rock, Metal, Electronic, Reggae, Hip Hop, Techno dan Pop. Kemudian, muzik seni seperti muzik klasik dan muzik tradisional seperti Country dan Dangdut.

Sekarang, untuk mengetahui lebih banyak mengenai jenis muzik baik muzik klasik, popular dan tradisional, di sini kami memberikan penjelasan lengkap.

Jenis Muzik Seni

Muzik klasik

Kita biasanya merujuk kepada muzik klasik dalam muzik klasik Eropah, tetapi kadang kala juga muzik klasik Parsi, India, dan muzik klasik yang lain. Muzik klasik Eropah sendiri terdiri daripada beberapa tempoh, misalnya barok, klasik, dan romantis.

Muzik klasik mempunyai istilah yang luas, merujuk kepada tradisi seni Barat, muzik Kristian, dan muzik orkestra dari sekitar abad ke-9 hingga ke-21.

Jenis Muzik Popular

genre muzik popular

Muzik popular adalah sejenis muzik yang pada masa ini sangat digemari oleh orang biasa. Muzik jenis ini sesuai dengan keadaan zaman, sehingga sesuai dengan telinga kebanyakan orang.

1. Jazz

Jazz adalah sejenis muzik yang berkembang dari penggabungan muzik blues, ragtime, dan Eropah, terutamanya muzik band. Muzik jazz adalah yang pertama di Amerika yang menggabungkan beberapa alat muzik untuk menghasilkan suara baru. Ramai orang menyukai muzik ini kerana ia mempunyai nilai yang elegan dan berkelas.

Terdapat banyak pemuzik jazz terkenal di dunia seperti Louis Armstrong, John Coltrane, Miles Davis, Charlie Parker, Duke Ellington, Gill Evans, dan lain-lain.

2. Injil

Injil adalah genre muzik yang dikuasai oleh vokal dan biasanya diperkenalkan dalam ibadah Kristian. Terdapat pemuzik yang benar-benar menggunakan muzik Injil misalnya Israel Houghton. Di Dunia itu sendiri, muzik Injil pop dan rock dipopularkan oleh pemuzik seperti Franky Sihombing, Giving My Best, Nikita, True Worshippers dan banyak lagi.

Baca juga: Zaman Megalitik: Penjelasan, Karakteristik, Alat, dan Warisan

3. Blues

Blues berasal dari masyarakat Afrika-Amerika yang berkembang dari muzik Afrika Barat. Muzik blouse mula dikenali di dunia pada tahun 1910 di mana ia diciptakan untuk meluahkan perasaan emosi.

Jenis ini kemudiannya mempengaruhi banyak genre muzik pop hari ini, termasuk ragtime, jazz, big band, irama dan blues, rock and roll, country, dan muzik pop. Pemuzik blues terkenal di dunia termasuk Jimi Hendrix, BB King, Muddy Waters, dan Robert Johnson.

4. RnB

RnB bermaksud Rhythym dan Blues. Jenis muzik ini dihasilkan daripada gabungan muzik jazz, blues, Gospel dan pop. Muzik RnB pertama kali diperkenalkan oleh masyarakat Afrika pada tahun 1940-an, muzik ini mudah diterima oleh banyak orang kerana senang didengar.

Penyanyi terkenal dengan genre RnB termasuk Beyonce, Mariah Carey, Alicia Keys, John Legend, Usher, Jay Z, dan lain-lain.

5. Funk

Funk adalah genre muzik yang mengandungi unsur-unsur muzik tarian Afrika-Amerika. Jenis muzik ini sangat sesuai untuk menari, cara untuk mengenali muzik funk melalui iramanya yang sering dipotong, suara gitar irama tajam, perkusi dominan dan kesan kegembiraan yang terdapat ketika mendengarnya.

6. Batu

Muzik rock adalah salah satu muzik yang paling popular. Jenis muzik ini mula dikenali pada tahun 1940-an dan terus berkembang hingga sekarang, seperti rock progresif, hard rock, rock alternatif dan lain-lain.

Pemuzik rock terkenal di dunia termasuk Kurt Cobain, The Beatles, dan Mick Jagger.

Di Dunia juga terdapat banyak pemuzik rock terkenal seperti Slank, Ahmad Albar, dan The Rollies.

7. Logam

Muzik logam tidak jauh dari muzik rock, perbezaannya adalah muzik logam cenderung lebih keras, lebih kuat dan menjerit. Jenis muzik ini mula dikenali pada tahun 1970-an dan mempunyai banyak jenis subgenre seperti heavy metal dan black metal.

Baca juga: Penyelesaian dan Kelarutan: Definisi, Sifat, Jenis dan Faktor

8. Elektronik

Elektronik bermula jauh sebelum penemuan synthesizer, dengan gelung pita dan alat muzik elektronik analog pada tahun 1950-an dan 1960-an. Pelopornya adalah John Cage, Pierre Schaeffer, dan Karlheinz Stockhausen.

9. Raggae

Dari gabungan muzik R&B dan muzik mento tradisional Jamaica muncul ska, yang kemudian berkembang menjadi reggae dan dub.

Muzik Raggae mempunyai tempo yang lebih perlahan dan santai, tetapi tetap memiliki irama dan akan membuat Anda tetap bergerak ketika mendengarnya.

Pemuzik terkenal di dunia seperti Bob Marley, Toots Hibbert, dan Jimmy Cliff.

10. Hip Hop

Hip hop dilahirkan di bahagian timur Amerika dan dianggap sebagai subgenre muzik RnB. Jenis muzik hip hop moden biasanya dikuasai oleh rap atau rapcore. Sehingga kini, muzik Hip Hop telah berkembang dan diminati oleh banyak orang.

11. Techno

Muzik tekno atau muzik tarian elektronik mula dikenali pada tahun 1980 di Detroit America. Keistimewaan muzik techno ialah ia menggabungkan synthesizer, beat drum dan sequencer. Seperti namanya, muzik ini juga mengemukakan pelbagai bunyi teknologi muzik. Jenis muzik ini biasanya dimainkan di setiap kelab malam.

12. Pop

Muzik pop adalah muzik popular yang sesuai dengan kehidupan moden hari ini. Selain moden, muzik pop juga sangat diminati oleh orang ramai kerana senang mendengarnya.

Genre Jenis Muzik Tradisional

genre muzik tradisional

Negara

Muzik tradisional negara dipengaruhi oleh blues, dan berkembang dari budaya Amerika kulit putih, terutama di kota Nashville. Beberapa artis negara seperti Merle Haggard dan Buck Owens.

Dangdut

Dangdut adalah muzik yang berasal dari Dunia. Dangdut mempunyai nuansa India dan Melayu.

Muzik ini pada mulanya dianggap sebagai muzik kelas menengah rendah. Namun, era muzik dangdut yang semakin meningkat sangat diminati oleh semua golongan.

Bahasa Latin

Genre muzik tradisional Latin ini biasanya merujuk kepada muzik Amerika Latin termasuk muzik dari Mexico, Amerika Tengah, Amerika Selatan, dan Caribbean. Muzik Latin ini mempunyai subgenre Samba.

Oleh itu, penjelasan mengenai jenis muzik. Semoga bermanfaat!