Proses pembentukan air kencing pada manusia (Bersama Gambar dan Penjelasan)

Proses pembentukan air kencing sangat penting bagi manusia.

Air kencing terbentuk daripada produk sisa metabolisme badan yang dikeluarkan oleh buah pinggang. Di dalam air kencing ada zat yang tidak dapat diproses dan dicerna lagi.

Proses pembentukan air kencing pada manusia berlaku di buah pinggang dan melalui beberapa peringkat yang akan dibincangkan secara lengkap seperti berikut:

Buah pinggang dan bahagiannya

Pada manusia, ada sepasang buah pinggang yang berfungsi sebagai tempat menyaring darah dan membentuk air kencing.

Secara umum, ginjal manusia terbahagi kepada tiga bahagian, iaitu korteks ginjal (bahagian luar), medula renal (bahagian tengah), dan pelvis renal (bahagian dalam).

Bahagian ginjal manusia untuk proses pembentukan air kencing

Sementara itu, ginjal yang digunakan untuk pembentukan air kencing berada di medula.

Proses pembentukan air kencing pada manusia melalui 3 proses, iaitu:

  • Proses Penapisan (penapisan)
  • Proses Penyerapan Semula (penyerapan semula)
  • Proses Augmentasi (penyingkiran bahan)
Proses pembentukan air kencing

Proses Penapisan (penapisan)

Tahap pertama dalam pembentukan air kencing adalah melakukan proses penyaringan atau penyaringan darah dari zat metabolik dalam tubuh. Bahan-bahan ini dalam bentuk urea, air, dan klorin yang boleh beracun sehingga perlu dikeluarkan.

Proses penapisan berlaku di badan malpighi yang terdiri daripada glomerulus dan kapsul bowman.

proses penyaringan pembentukan air kencing

Glomerulus akan berfungsi sebagai penapis air, garam, asid amino, glukosa, dan urea. Maka hasil saringan ini akan mengalir ke kapsul bowman.

Hasil proses penyaringan adalah air kencing utama yang mengandung air, gula, asid amino, garam / ion anorganik dan urea.

Proses penyerapan semula (penyerapan semula)

Tahap kedua adalah penyerapan semula atau penyerapan semula. Air kencing primer dari hasil penyaringan tidak akan dikeluarkan sepenuhnya, tetapi bahan yang masih berguna untuk tubuh akan diserap kembali.

Baca juga: Penjelasan lengkap mengenai unsur-unsur pembentukan negara

Penyerapan dilakukan di tubulus berbelit proksimal. Bahan yang masih berguna seperti glukosa, asid amino, Na +, K +, Cl–, HCO3-, Ca2 +, dan air diserap oleh kapal di sekitar tubulus.

Hasil dari proses ini adalah air kencing sekunder yang mengandungi sisa nitrogen, urea dan sisa air.

Air kencing sekunder akan memasuki gelung henle. Di lengkung henle urin sekunder akan mengalami osmosis air sehingga kandungan airnya berkurang dan air kencing menjadi lebih pekat.

Proses penambahan (pemendapan)

Tahap ketiga proses pembentukan air kencing adalah pembesaran atau pemendapan. Air kencing sekunder akan memasuki tubulus berbelit distal.

Dalam proses ini, bahan yang tidak lagi diperlukan oleh tubuh disimpan. Semasa proses ini, air kencing akan menjadi lebih pekat dan kemudian akan mengalir melalui pelvis buah pinggang, ureter, dan berakhir di pundi kencing untuk penyimpanan sementara.

Hasil akhir dari proses pembesaran adalah air kencing yang sebenarnya yang mengandungi urea, asid urin, amonia, residu pemecahan protein, dan kelebihan zat dalam darah seperti vitamin, ubat-ubatan, hormon, dan garam mineral.

Warna air kencing dihasilkan

Hasil akhir dari proses pembentukan air kencing adalah air kencing dengan warna yang jernih kerana mengandungi 96% air, 2% urea, dan 2% produk metabolik lain (pewarna hempedu (kuning dalam air kencing) dan vitamin).

Warna air kencing sering digunakan untuk mengenal pasti kesihatan seseorang.

skala warna air kencing

Ini kerana ketika tubuh memproses makanan atau membuang toksin, seperti mineral atau bahan kimia tertentu, ia akan terlihat dalam air kencing. Terutama jika anda mengambil ubat.

Kami mengesyorkan bahawa jika air kencing yang keluar tidak sesuai dengan keadaan badan yang normal, lebih baik memeriksa diet anda atau berjumpa doktor.

Rujukan

  • Proses Pembentukan Air kencing - Badan Yang Terlihat