Solat Pagi (Lengkap): Bahasa Arab, Latin, Makna dan Makna

solat subuh

Solat subuh menurut Imam Nawawi berbunyi "Allahumma bika ashbahna, wa bika amsaina, wa bika nahya, wa bika namutu, wa ilaikan nusyuru." dan menurut pendapat para sarjana dan buku-buku lain akan dijelaskan dengan lebih lengkap dalam artikel ini.


Adalah wajar pada waktu pagi untuk kita bersemangat melakukan aktiviti. Semua orang pasti ingin mendapat nasib baik bermula dari bekerja dengan lancar dan melakukan aktiviti ketika mereka bangun pada waktu pagi. Oleh itu, pada waktu pagi kita harus berdoa dan meminta kepada Tuhan agar diberikan kelancaran dalam menjalankan aktiviti.

Seperti yang diceritakan oleh Hr. Tarmidzi, Rasulullah berkata

اللَّهُمَّ بَارِكْ لأُمَّتِى فِى بُكُورِهَا

Makna :

"Ya Allah, berkatilah umatku di pagi hari."

Rasulullah SAW berdoa kepada Allah agar umatnya diberi keberkatan pada waktu pagi. Oleh itu, ketika pagi tiba, kita harus meminta keberkatan seperti yang dilakukan oleh Nabi Muhammad.

Solat Pagi

Selain berdoa dengan bersolat dhuha dan zikir di pagi hari, ada doa yang telah diceritakan oleh rakan-rakan dan oleh beberapa imam. Doa-doa tersebut telah diringkaskan seperti berikut:

Solat subuh di Al-Hadith

solat subuh

Menurut Imam An-Nawawi, Al-Adzkar

اَللَّهُمَّ بِكَ أَصْبَحْنَا وَبِكَ أَمْسَيْنَا ، وَبِكَ نَحْيَا ، وَبِكَ نَمُوْتُ ، وَإِرُيْكَ النُّوْ

" Allahumma bika ashbahna, wa bika amsaina, wa bika nahya, wa bika namutu, wa ilaikan nusyuru. "

Makna :

"Ya Allah, aku mempunyai subuh pagi denganMu, denganMu aku hidup dari hari ke hari, denganMu kita hidup, dan denganMu kita mati. Hanya kepadaMu kami akan kembali. " (Diriwayatkan oleh Abu Dawud, At - Turmudzi, Ibn Majah, dan lain-lain).

Solat subuh menurut riwayat Ibn Mas'ud, Sahih Muslim

أصبحنا وأصبح الملك لله ، والحمد لله ، لا إله إلا الله وحده لا شريك له له الملك وله الحمد وهو على كل چیز قدير ، رب أسألك خير ما في هذه الليلة وخير ما بعدها وأعوذ بك من شر ما في هذه الليلة وذير بِكَ مِنَ الكَسْلِ وَسُوْءِ الكِبَرِ ، أَعُوذُ بِكَ مِنْ عَذَابٍ فِي النَّارِ وَعَذَابٍ فِي القَبْرِ

" Ashbahna wa ashbahal mulku lillahi wal hamdu lillahi, la ilaha illallahu wahdahu la syarika, lahul mulku wa lahul hamdu wa huwa 'ala kulli syai'in qadir.

Rabbi, as'aluka khaira ma fi hadzihil lailata wa khaira ma ba'daha, wa a'udzu bika min syarri ma fi hadzihil lailata wa khaira ma ba'daha.

Rabbi, a'udzu bika minal kasli wa su'il kibari. A'udzu bika min 'adzabin fin nari wa' adzabin dil qabri. "

Baca juga: Teks Editorial: Definisi, Struktur, Jenis dan Contohnya

Makna :

“Kami dan kuasa Tuhan berpuasa. Segala puji bagi Allah. Tidak ada tuhan melainkan Allah Yang Maha Kuasa, dan tidak ada pasangan bagi-Nya. BagiNya segala kekuatan dan pujian. Dia berkuasa atas semua perkara.

Ya Allah, aku meminta kebaikan kepadaMu malam ini dan malam sesudahnya. Saya meminta perlindungan-Mu dalam kejahatan malam ini dan malam sesudahnya.

Ya Allah, aku meminta perlindungan-Mu dari kemalasan dan kebodohan pada usia tua. Aku meminta perlindungan-Mu dari siksaan api neraka dan siksa kubur. " (Lihat Imam An-Nawawi, Al-Adzkar, [Damsyik: Darul Mallah, 1971 M / 1391 H] halaman 64).

Solat subuh selepas solat subuh

اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَسْأَلُكَ عِلْمًا نَافِعًا ، وَرِزْقًا طَيِّبًا ، وَعَمَلاً مُتَقَبَّلاً

" Allahumma inni sebagai aluka 'ilman naafi'aa wa rizqan toyyibaa wa' amalan mutaqabbalaa. "

Makna :

"Ya Allah, aku benar-benar meminta pengetahuan-Mu yang bermanfaat, nasib baik dan amal yang diterima." (Diriwayatkan oleh Ibn As - Sunni dan Ibn Majah).

Dalam kitab suci al-Quran

solat subuh

Selain bersumber dari hadis, terdapat beberapa surah dan ayat yang mempunyai keutamaan tersendiri ketika dibaca di pagi hari, termasuk:

Al-Baqarah (ayat 255) 1x

الله لا إله إلا هو الحي القيوم لا تأخذه سنة ولا نوم له ما في السماوات وما في الأرض من ذا الذي يشفع عنده إلا بإذنه يعلم ما بين أيديهم وما خلفهم ولا يحيطون بشيء من علمه إإفظ والسيسيسي وال وال وال وال وال وال وال وال.

" Allaahu laa ilaaha illaa huwal hayyul qoyyuum, laa ta'khudzuhuu sinatuw walaa naum. Lahuu maa fissamaawaati wa maa fil ardli man dzal ladzii yasyfa'u 'indahuu illaa biidznih, ya'lamu maa baina aidiihim wamaa kholfahum wa laa yuhiithuuna bisyai'im min' ilmihii illaa bima'u suhuuy hifdhuhumaa wahuwal 'aliyyul' adhiim. "

Makna :

"Ya Allah, tidak ada Tuhan yang berhak disembah, melainkan Allah SWT yang hidup selama-lamanya lagi dan terus menerus menjaga semua makhluk-Nya. Allah tidak mengantuk dan Allah tidak tidur. Dialah yang ada di langit dan di bumi.

Tidak ada yang dapat memberikan syafa'at dengan Allah tanpa izin-Nya. Allah mengetahui apa yang ada di hadapan dan di belakang mereka, dan mereka tidak mengetahui apa-apa dari pengetahuan Allah melainkan apa yang Dia kehendaki.

Baca juga: Ciri-ciri Benua Asia (Lengkap) + Karakteristik

Tempat duduk Allah meliputi langit dan bumi. Dan Allah tidak merasa sukar untuk menjaga mereka berdua, dan Allah Maha Tinggi, Maha Besar. "

Al-Ikhlas sebanyak 3 kali

بِسۡمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحۡمَٰنِ ٱلرَّحِيمِ

قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ. اللَّهُ الصَّمَدُ. لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْ. وَلَمْ يَكُن لَّهُ كُفُوًا أَحَدٌ

" Bismillahirrahmaanirrahiim (i) "

"Qul huwallahu ahad, Allahu somad, Lam yalid wa lam yụlad, Wa lam yakul lahụ kufuwan ahad."

Makna:

"Dengan menyebut nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Penyayang."

Katakanlah (Muhammad), "Dialah Allah yang Maha Esa, Allah adalah tempat untuk meminta segala sesuatu, (Allah) tidak mempunyai anak atau juga anak, dan tidak ada yang setara dengan-Nya."

Al-Falaq sebanyak 3 kali

بِسۡمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحۡمَٰنِ ٱلرَّحِيمِ

قُلْ أَعُوذُ بِرَبِّ الْفَلَقِ. مِنْ شَرِّ مَا خَلَقَ. وَمِنْ شَرِّ غَاسِقٍ إِذَا وَقَبَ. وَمِنْ شَرِّ النَّفَّ اثاثَاتِ فِي الْعُقَدِ. وَمِنْ شَرِّ حَاسِدٍ إِذَا حَسَدَ

" Bismillahirrahmaanirrahiim (i) "

"Qul auudzu birobbil falaq. Min Syarri maa kholaq. Wa min syarri ghoosiqin idzaa waqob. Wa min syarrin naffaatsaati fil 'uqod. Wa Min Syarri Haasidin Idzaa Hasad. "

Makna:

"Dengan menyebut nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Penyayang."

"Aku berlindung kepada Allah yang memerintah pada waktu subuh, dari kejahatan makhluk-Nya, dan dari kejahatan malam ketika gelap gulita, dan dari kejahatan ahli sihir yang meletupkan simpul, dan dari kejahatan iri hati ketika dia iri."

An-Nas sebanyak 3 kali

بِسۡمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحۡمَٰنِ ٱلرَّحِيمِ

قُلْ أَعُوذُ بِرَبِّ النَّاسِ. مَلِكِ النَّاسِ. إِلَهِ النَّاسِ. مِنْ شَرِّ الْوَسْوَاسِ الْخَنَّاسِ. الَّذِي يُوَسْوِسُ فِي صُدُورِ النَّاسِ. مِنَ الْجِنَّةِ وَالنَّاسِ

" Bismillahirrahmaanirrahiim (i) "

“Qul auudzu birobbinnaas. Malangnya. Nasib Ilaahin. Min, syarril waswaasil istimewa. Alladzii yuwaswisu fii shuduurin naas, minal jinnati wan naas. "

Makna:

"Dengan menyebut nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Penyayang."

"Saya berlindung kepada Allah (yang memelihara dan mengawal) manusia. Raja manusia. Penyembahan manusia. Dari kejahatan (bisikan) Syaitan yang dulu bersembunyi, yang membisikkan (kejahatan) ke dada manusia, dari (kelas) jin dan manusia. "


Itulah artikel mengenai solat di pagi hari. Semoga kita sentiasa diberkati dengan mengerjakan solat di atas.