20+ Senarai Filem Korea Komedi Romantik Terbaik

Filem komedi romantik Korea

Filem komedi romantis Korea yang mesti ditonton sepanjang masa termasuk Crazy Love, On Your Wedding Day, My Love, My Bride, Penny Pinchers, Crash Landing on YouCrash Landing on You, Itaewon Class, Strong Woman Do Bong-soon dan banyak lagi. dalam artikel ini.

1. Cinta Gila (2019)

Filem komedi romantik Korea

Filem komedi romantis Korea terbaru ini mengisahkan  Jae Hoon (Kim Rae Won)  yang gagal berkahwin dan masih tidak dapat  berpindah  dari tunangnya.

Sementara itu, di tempat lain  Sung Young (Gong Hyo Jin)  juga baru-baru ini berpisah dengan kekasih yang menipu dirinya. Mereka berdua kemudian bertemu ketika mereka menjadi rakan di pejabat dan saling berminat walaupun mereka sering bertengkar.

2. Pada Hari Perkahwinan Anda (2018)

Filem komedi romantik Korea

Filem ini mengisahkan kisah cinta Seung Hee (Park Bo Young) dan Woo Yeon (Kim Young Kwang) yang walaupun pada mulanya mereka hanya berpura-pura berpacaran, tetapi kemudian hubungan mereka bertukar menjadi sangat romantis. Kisah cinta antara mereka berdua juga semakin seronok untuk diikuti berkat penyisipan beberapa unsur humor di dalamnya.

Filem ini ditayangkan pada 3 Oktober 2018 dengan durasi 1 jam 50 minit, filem ini mendapat penilaian tinggi dari AsianWiki, iaitu 89%, dan 6.8 / 10 dari IMDb, berminat untuk menonton.

3. My Love, Pengantin Saya (2014)

Filem komedi romantik Korea

Filem ini dikeluarkan pada tahun 2014. Walaupun diklasifikasikan sebagai filem lama, kisah yang ditawarkan filem ini masih menyeronokkan untuk anda tonton hari ini.

Filem ini adalah mengenai kehidupan pasangan pengantin baru Young Min (Cho Jung Seok) dan Mi Young (Shin Min A). Walaupun My Love, My Bride adalah pembuatan semula tahun 1990 dengan nama yang sama, versi ini jauh lebih segar dan segar

4. 100 Hari bersama Mr. Sombong (2004)

Filem komedi romantik Korea

Pada mulanya, 100 Hari dengan Mr. Arrogant adalah kisah fiksyen terkenal di internet. Kemudian, versi buku dibuat dan pada akhirnya ia disesuaikan menjadi sebuah filem.

Filem ini, yang ditayangkan pada 16 Januari 2004, mengisahkan seorang gadis sekolah menengah bernama Ha-young (Ha Ji-won) yang baru saja berpisah dengan teman lelakinya.

Suatu ketika, dia menendang kaleng kosong untuk melampiaskan emosinya. Malangnya, tongkat itu dapat memukul Lexus dan meninggalkan goresan.

Pemilik kereta itu, Hyung-joon (Kim Jae-woon) meminta pampasan kepadanya yang tentu saja dia tidak mampu. Kerana itu, dia memutuskan untuk melarikan diri.

Sudah tentu dia tidak dapat melarikan diri dengan mudah. Ha-young disuruh membersihkan rumahnya selama 100 hari untuk melunaskan hutang. Seperti yang anda duga, pada akhirnya mereka berdua saling jatuh cinta.

5. 200 Pound Beauty (2006)

Filem komedi romantik Korea

200 Pounds Beauty adalah filem Korea yang diadaptasi dari komik Jepun bertajuk Kanna's Big Success oleh Yumiko Suzuki. Filem ini pada 14 Disember 2006 mengisahkan tentang seorang wanita yang sangat besar yang menjadi penyanyi hantu.

Kerana penampilannya, Han-na (Kim Ah-joong) tidak dapat menjadi penyanyi di panggung. Dia juga jatuh cinta dengan salah satu pengeluar muzik terkenal dan tampan, iaitu Sang-joon (Joo Jin-mo). Malangnya, cinta ini adalah satu sisi.

Kisah dalam filem komedi romantik Korea memang tebal dengan unsur komedi. Tetapi di sebalik komedi itu ada mesej moral yang luar biasa yang dapat anda dapatkan dalam filem ini.

6. Mimpi buruk yang indah (2015)

Akhirnya, di barisan filem Korea terbaik dalam genre komedi romantis kali ini ada filem berjudul Wonderful Nightmare yang dilancarkan pada tahun 2015.

Kisah komedi romantis ini dengan rempah-rempah fantasi bermula apabila pegawai syurga secara tidak sengaja membunuh Yeon-woo (Uhm Jung-hwa), seorang pengacara di dunia.

Sebelum dia dapat kembali ke keadaan asalnya, Yeon-woo mesti mengalami kehidupan sementara sebagai wanita biasa yang bekerja sebagai suri rumah.

Filem ini ditayangkan pada 13 Ogos 2015 dengan durasi 2 jam 5 minit. Filem ini cukup menarik untuk mendapat penilaian 7.1 / 10 dari IMDb dan 88% dari AsianWIki. Mesti tengok!

Baca juga: Fungsi Cukai Adalah: Fungsi, dan Jenis [LENGKAP]

7. Mencari Mr. Takdir (2010)

Filem komedi romantik Korea

Filem ini, yang ditayangkan pada 8 Disember 2010, mengisahkan seorang wanita bernama Seo Ji-woo (Lim Soo-jung) yang pergi ke India dan menemui cinta pertamanya, iaitu Kim Jong-ok (Won Ki-jun).

Sebaliknya, ada juga Han Gi-joon (Gong Yoo) yang dipecat dari pekerjaannya dan mengasaskan sebuah agensi bernama "Mencari Syarikat Cinta Sejati Pertama Anda".

Tanpa berfikir, Ji-woo datang ke agensi Gi-joon dan menjadi pelanggan pertamanya. Mereka berdua berkeliling Korea untuk mencari Jong-ok.

Semasa proses ini, Gi-joon mula menanam benih cintanya kepada Ji-woo. Adakah wanita ini akan berpaling atau cinta Gi-joon tidak akan terbalas?

8. Penny Pinchers (2011)

Filem komedi romantik Korea

Bagi anda peminat drama Song Joong-ki, maka anda mesti menonton filem yang satu ini. Penny Pinchers adalah filem komedi romantik Korea terbaik yang akan membuat anda tersenyum sendiri.

Mengisahkan tentang seorang lulusan kolej yang masih menganggur bernama Chu Ji-woong (Song Joong-ki). Dia masih sering meminta wang dari ibunya dan membelanjakannya pada masa lapang.

Ji-woong mempunyai pangsapuri jiran, seorang wanita yang sangat jimat atau pelit, bernama Gu Hong-sil (Han Ye-seul). Hong-sil sering menjual barang kitar semula, mencuri gula sebanyak mungkin dari kedai kopi, lebih suka berjalan kaki daripada menaiki bas, dan sebagainya.

Sebenarnya, gadis ini memang suka berjimat. Walaupun dia tidak tahu wang simpanannya akan digunakan. Pada satu masa dia memerlukan akaun bank yang terpisah dengan nama lain.

Kemudian, dia bertemu Ji-woong yang baru saja diusir oleh ibunya. Mereka berdua kemudian bersetuju untuk saling membantu selama 2 bulan. Dari situ timbul rasa tarikan antara satu sama lain.

9. Ratu Menari (2012)

Filem komedi romantik Korea

Filem komedi romantis Korea seterusnya berjudul Dancing Queen dilancarkan pada tahun 2012 dan menawarkan jalan cerita yang tidak biasa. Ceritanya adalah mengenai Jung-hwa (Uhm Jung-hwa) yang pernah bermimpi untuk menjadi pemuzik, tetapi terpaksa terkilan kerana dia harus menikahi Jung-min (Hwang Jung-min).

Suatu ketika, Jung-min tiba-tiba mendapat populariti melalui satu kejadian. Dengan memanfaatkannya, dia kemudian mencalonkan diri sebagai calon walikota Seoul.

Selain itu, Jung-hwa juga memasuki pertandingan menyanyi untuk mewujudkan impiannya. Adakah mereka berdua akan berjaya mencapainya? Atau salah satu pasangan harus menyerah?

10. Whatcha Wearin '? (2012)

Amaran! Filem komedi romantis Korea terbaik yang ini adalah filem yang mengandungi banyak unsur dewasa. Mereka yang belum cukup umur lebih baik tidak menonton filem ini sebentar lagi.

Whatcha Wearin '? atau Rakan PS Saya adalah filem yang mengisahkan tentang Yoon-jung (Kim A-joong), seorang wanita yang sedang berusaha menjalin hubungan dewasa melalui telefon dengan teman lelakinya.

Masalah timbul apabila dia tersilap memanggil lelaki lain bernama Hyun-seung (Ji Seong) kerana ini pertama kalinya dia menggunakan telefon pintar. Kerana kemalangan ini, mereka berdua menjadi dekat.

Hingga akhirnya mereka menggiling kopi dan saling menyukai tanpa menyedarinya. Kisah dalam filem ini sangat realistik walaupun terdapat banyak humor orang dewasa. Bahagian humor juga tepat dan boleh membuat kita ketawa.

11. Crash Landing on You (2019)

Filem komedi romantik Korea

Drama ini mengisahkan tentang Yoon Se Ri (Son Ye Jin), pewaris konglomerat di Korea Selatan yang secara tiba-tiba mendapati dirinya membuat pendaratan kecemasan di Korea Utara.

Hubungan antara Korea Selatan dan Korea Utara, yang tidak terjalin dengan baik, membahayakan kehidupan Se Ri.

Nasib baik, seorang askar Korea bernama Lee Jeong Hyuk (Hyun Bin) sanggup melindungi dan menyembunyikannya.

12. Kelas Itaewon (2020)

Drama ini mengisahkan tentang Park Sae Roy (Park Seo Joon) yang cuba memerangi ketidakadilan atas kematian bapanya yang merupakan pekerja di sebuah syarikat makanan besar di Korea Selatan.

Anak lelaki CEO syarikat tempat ayahnya bekerja, Jang Geun Won (Ahn Bo Hyun) adalah orang yang membunuh bapa Sae Roy.

Tidak berdiam diri, Sae Roy juga bekerjasama dengan Jo Yi Seo (Kim Da Mi) untuk membuka perniagaan restoran makanan di Itaewon untuk mengalahkan perniagaan ayah Geun Won sebagai cara membalas dendam.

13. Doktor Romantik , Guru Kim 2 (2020)

Drama Korea romantis sepanjang masa yang juga disebut dengan gelaran Dr. Romantic 2 mengisahkan seorang pakar bedah , Kim Sa Bu (Han Suk Kyu), yang pernah bekerja di sebuah hospital besar di Korea.

Pertemuannya dengan dua orang pelatih,  Cha Eun Jae (Lee Sung Kyung)  dan  Seo Woo Jin (Ahn Hyo Seop)  nampaknya memberikan pelajaran hidup yang terpisah untuk mereka berdua.

Baca juga: Senarai lengkap cenderamata khas Malang 2020, mesti dibawa pulang

14. Coklat (2019)

Dihasilkan oleh pengarah Lee Hyung Min, Drakor Chocolate menceritakan kisah seorang pakar bedah saraf bernama Lee Kang (Yoon Kye Sang) yang mempunyai impian masa kecil untuk menjadi seorang chef.

Suatu hari, impiannya teringat kembali ketika Lee Kang bertemu Moon Cha Yeong (Ha Ji Won), seorang koki terkenal yang nampaknya mempunyai kisahnya sendiri dengan Lee Kang ketika masih kecil.

Lebih menarik lagi, ternyata Lee Kang menjadi inspirasi bagi Cha Yeong untuk bercita-cita menjadi chef.

15. Wanita Kuat Do Bong-soon.

Filem komedi romantik Korea

Seorang wanita bernama Do Bong-soon mempunyai kekuatan super yang diwarisi dari nenek moyangnya sejak dahulu kala. Bong-soon selalu berusaha menyembunyikan kekuatannya dari orang lain terutama Di Guk-doo, lelaki yang dia suka.

Suatu ketika Bong-soon berjaya memukul samseng di dekat rumahnya yang menjadikan kekuatan supernya diketahui oleh Ahn Min-hyuk.

Ahn Min-hyuk adalah CEO syarikat permainan besar di Korea Selatan, dia selalu mendapat ancaman kematian. Itulah sebabnya Min-hyuk merancang untuk mengupah Bong-segera sebagai pengawal peribadinya.

Sehingga mereka harus berhadapan dengan penculik kejam yang suka memburu wanita muda di sekitar rumah Bong-soon. Drama komedi romantis Korea dibintangi oleh Park Bo-young, Park Hyung-sik, dan Ji Soo.

16. Goblin

Kisah cinta Goblin, Kim Shin (Gong Yoo) dan pelajar sekolah menengahnya, Ji Eun-tak (Kim Go-eun) berjaya membuat penonton bingung.

Belum lagi hubungan lucu antara Kim Shin dan Grip Reaper (Lee Dong-wook), dan anak saudaranya, yang diperankan oleh Yook Sung-jae, yang membuat anda tidak dapat menahan tawa.

17. Berjuanglah dengan Cara Saya.

Filem komedi romantik Korea

Fight For My Way menjadi salah satu drama komedi romantik yang paling digemari pada pertengahan 2017.

Drama ini, yang dibintangi oleh Park Seo-joon dan Kim Ji-won, menceritakan kisah cinta, persahabatan dan perjuangan untuk mencapai impian yang dibungkus dengan jalan cerita ringan dan rempah komedi yang berjaya mengundang tawa setiap episod.

Kisah cinta antara Go Dong-man dan Choi Ae-ra, yang pada awalnya terjebak di zon rakan sehingga akhir bahagia, adalah salah satu kunci kisah drama 16 episod ini. Anda tidak akan bosan dengan drama yang disiarkan di saluran KBS ini.

18. Balas 1988.

Drama Korea yang dibintangi oleh Lee Hye-ri, Park Bo-gum, Go Kyung-pyo, Ryu Jun-yeol dan Lee Dong-hwi. Menceritakan kisah persahabatan pada tahun 1998, lima rakan karib dan kehidupan keluarga mereka yang tinggal di kejiranan Ssangmun-dong yang sama. D

dari empat lelaki dan seorang gadis, menunjukkan siapa yang berjaya mengahwini Dukseon (Lee Hye-ri) Dalam siri Drama Korea ini, anda akan merasa bosan dan terbawa oleh aliran siapa yang sesuai dan layak menjadi suami Dukseon.

Bukan hanya romantis, drama ini juga akan membuat anda ketawa dengan pelbagai aksi lima rakan ini.

19. Radio Romantik.

Drama ini adalah mengenai penulis program radio, Song Geu-rim (Kim So-hyun). Namun, Geu-rim bukanlah seorang penulis yang berbakat. Program ini dalam bahaya dihentikan.

Untuk meneruskan program ini, Geu-rim merekrut pekerja bernama Ji Soo-ho (Yoon Doo-joon). Menurutnya, Soo-ho adalah cintanya ketika dia di sekolah menengah. Namun, mereka berdua tidak lagi mengenali satu sama lain.

20. Apa Yang Salah Dengan Setiausaha Kim.

Drama ini, yang dibintangi oleh Park Seo-joon, termasuk dalam senarai drama Korea yang paling digemari. Ya, Apa Yang Salah dengan Setiausaha Kim.

Drama ini, yang baru sahaja disiarkan, adalah penyesuaian dari Webtoon dengan nama yang sama. Menceritakan kisah cinta bos narsistik (Park Seo-joon) dan setiausaha cantik (Park Min-young), anda pasti akan mentertawakan setiap episod.

21. Oh Hantu Saya.

Na Bong-sun (Park Bo-young) mempunyai keperibadian yang sangat pemalu, rendah hati, tidak mempunyai kawan rapat, dan selalu marah dengan bosnya di Restoran Sun.

Bong-sun melihat hantu kerana neneknya adalah dukun. Suatu hari, Bong-sun dirasuki oleh hantu dara yang penuh nafsu bernama Shin Soon-ae (Kim Seul-gi).

Untuk menebus kekurangan asmara dalam hidupnya dan kepercayaannya untuk kehilangan keperawanannya untuk dapat "menyelesaikan dendamnya" dan pindah ke akhirat, Soon-ae bertekad untuk menggoda bos Bong-sun, Kang Sun-woo (Jo Jung-suk).