7 Gambar Rumah Tradisional Jawa Timur dan Penjelasan Strukturnya

Rumah tradisional Jawa Timur

Rumah tradisional Jawa Timur termasuk Rumah Joglo Jompongan dan Joglo Sinom, Joglo Situbondo, Limasan Trajumas Lawakan, Limasan Lambang Sari, dan banyak lagi dalam artikel ini.

Dunia kaya dengan unsur budaya. Salah satunya ialah kepelbagaian rumah tradisional di pelbagai wilayah.

Seperti rumah tradisional di Jawa, rumah tradisional Jawa Timur termasuk dalam rumah jenis Joglo. Ia disebut Joglo kerana mempunyai atap piramid yang besar melambung ke atas. Bentuk fizikal rumah Joglo mengambil model kon gunung yang menjulang ke atas.

Seperti rumah tradisional Joglo Jawa Tengah, rumah tradisional Joglo Jawa Timur menggabungkan makna falsafah pengaruh agama Hindu, Buddha dan Islam yang berakar pada bentuk bangunan rumah tradisional.

Rumah tradisional Jawa Timur itu sendiri mempunyai beberapa jenis, yang akan dijelaskan dalam tinjauan berikut.

1. Joglo Jompongan dan Joglo Sinom

Rumah tradisional Joglo Jompongan disebut sebagai asas rumah tradisional Joglo. Bentuk fizikal rumah ini mempunyai luas persegi dan menggunakan dua tikus di dalam bangunan.

Keistimewaan Joglo Jompongan ialah ia mempunyai atap berkembar. Selain itu terdapat rabung atap yang memanjang ke kanan dan kiri. Rabung ini adalah pertemuan dua bumbung berasingan yang membahagi lisplank.

Sebaliknya, Joglo Sinom adalah rumah tradisional Joglo yang biasanya digunakan sebagai rumah kediaman. Rumah ini dibina dengan 36 tiang sokongan. Rumah tradisional Joglo Sinom mempunyai teres yang terletak di bahagian paling luar bangunan.

2. Joglo Situbondo

Rumah tradisional Joglo Situbondo terdapat di Jawa Timur. Rumah ini berbentuk piramid dengan kayu jati sebagai penyokong utama bangunan.

Keunikan rumah tradisional Joglo Situbondo adalah bahawa ia melambangkan Kejawen yang berakar pada sinkritisme. Rumah ini mempunyai susun atur yang menggambarkan keharmonian antara sesama manusia dan persekitarannya.

Baca juga: Rumusan untuk Perunding Gaya dan Contoh Soalan + Perbincangan

Joglo Situbondo terbahagi kepada beberapa bahagian, iaitu dewan, tenghen senthong / ruang kanan untuk dapur dan gudang, sentwong kiwo / ruang kiri untuk kawasan kamar tidur, dan senthong tengah untuk menyimpan pusaka.

Asas rumah tradisional ini adalah tiang kayu jati yang bercampur dengan tanah yang diratakan. Hiasan di rumah menunjukkan keperibadian masyarakat sekitar.

Sebelum memasuki bilik utama, anda dapat melihat makara atau semua gelung. Yaitu pintu dengan hiasan yang dipercayai dapat menangkis perkara-perkara negatif yang memasuki rumah.

3. Limasan Trajumas Lawakan

Rumah tradisional Jawa Timur

Rumah tradisional Limasan Trajumas Lawakan adalah pengubahsuaian atau pengembangan Limasan Trajumas. Rumah tradisional ini biasanya dibina dengan bahan utama dari kayu jati.

Namun, dengan perkembangan zaman, banyak orang membina bentuk rumah tradisional ini dengan bahan bata dengan sentuhan gaya moden.

Rumah Limasan Trajumas Lawakan mempunyai tingkat kemiringan yang berbeza dari bumbung utama di gantung di sekitar bangunan. Di tengah-tengah rumah ini terdapat tiang yang membentuk pemacu mendorong bahagian dalam bangunan.

Seperti bentuk piramid, atap rumah ini terdiri dari empat sisi, masing-masing sisi disusun dalam dua. Di samping itu, terdapat 20 tiang utama yang dibaris dengan rapi di rumah tradisional ini sehingga simetri dan stabil.

4. Limasan Lambang Sari

Rumah tradisional Jawa Timur

Seperti piramid, rumah tradisional Limasan Lambang Sari memiliki atap berbentuk piramid. Tidak seperti rumah piramid yang lain, rumah ini mempunyai keunikannya yang tersendiri. Rumah tradisional ini mempunyai pembinaan berbentuk bumbung dalam bentuk balok penghubung.

Selain itu, terdapat 16 tiang dan atap dengan empat sisi. Empat sisi bumbung dihubungkan oleh satu rabung yang kuat. Asas rumah ini adalah dalam bentuk umpak, yang merupakan dasar tiang bangunan yang terbuat dari batu dengan purus di tengah tiang bawah untuk mengunci tiang bangunan.

5. Rumah Tradisional Osing

Rumah tradisional Jawa Timur

Jawa Timur kaya dengan pelbagai adat dan budaya masyarakatnya. Salah satunya adalah suku Osing di Banyuwangi.

Baca juga: Perubahan Sosio-Budaya - Definisi dan Contoh Lengkap

Rumah tradisional Osing mempunyai bentuk khas yang terbahagi kepada tiga jenis bangunan, iaitu:

  • Tikel Balung dengan empat rab (bidang atap)
  • Baresan dengan tiga rab
  • Crocogan dengan dua rab .

Untuk pembahagian ruang, mereka bertiga mempunyai empat ruang, iaitu hek / baleh (pembahagi) , ampet (teres) , jerumah (ruang tamu) , dan pawon (dapur).

6. Rumah Tradisional Suku Tengger

Rumah tradisional berikutnya adalah dari suku Tengger, Jawa Timur. Bangunan rumah tradisional ini mempunyai bumbung tinggi dengan 1-2 tingkap. Bahan utama untuk bangunan tradisional ini adalah papan kayu atau kayu balak. Di bahagian depan rumah ini, terdapat tempat tidur seperti bale untuk tempat duduk.

Suku Tengger membinanya di lereng Gunung Bromo dengan corak yang tidak teratur dan berkelompok. Rumah-rumah itu juga berdekatan, hanya dipisahkan oleh lorong pejalan kaki yang sempit. Ini dilakukan dalam usaha menangkis cuaca dingin dan angin gunung.

7. Rumah Tradisional Dhurung

Rumah tradisional Dhurung berbeza dengan rumah tradisional Jawa Timur yang lain. Bentuk rumah ini kelihatan seperti pondok, dibina tanpa buluh atau kayu sebagai dinding. Ia memiliki atap besar dan tinggi yang terbuat dari rumbai daun pokok dheum .

Sekiranya secara umum rumah tradisional dijadikan tempat tinggal, rumah Dhurung adalah tempat berkumpul, berbual, dan beristirahat dengan masyarakat sekitar.

Malah, rumah tradisional ini juga dijadikan tempat mencari jodoh. Oleh itu, bangunan ini secara amnya diletakkan di sisi atau depan rumah.

Uniknya, jika Dhurung dibuat besar, bangunan ini juga digunakan sebagai gudang padi yang lengkap dengan perangkap Jepun atau tikus. Sayangnya, sekarang Dhurung semakin sukar dicari di Jawa Timur.


Ini adalah tinjauan rumah tradisional Jawa Timur bersama dengan penjelasan mengenai strukturnya. Semoga ini bermanfaat.