6 Penemuan Mesra Alam yang Membantu Ramai Orang

Inovasi sederhana, lestari dan mesra alam terdapat dalam pelbagai bentuk dan saiz, tidak pernah berhenti membuat kita kagum betapa banyak idea hebat di luar sana, semuanya meneroka wilayah baru dan lestari.

Sebenarnya, terdapat begitu banyak penemuan hebat yang diumumkan setiap tahun.

Berikut adalah ringkasan 6 penemuan hijau sederhana.

Lampu Garam

Lampu SALt dibuat menggunakan segelas air dan dua sudu garam, lampu dapat memberikan cahaya sepanjang malam.

Lampu sederhana ini dapat sangat membantu kawasan pesisir terpencil yang masih belum mendapat bekalan elektrik yang mencukupi.

Dan jika garam tidak tersedia, Lampu SALt juga dapat menggunakan air laut, yang merupakan sumber tenaga yang hampir tidak terbatas.

Jerami Pembersih Air

Penemuan luar biasa ini dapat membantu menyelamatkan berjuta-juta nyawa di negara-negara dunia ketiga di mana penyakit dari sanitasi yang buruk terus berleluasa dan air terlalu kotor untuk diminum.

Direka oleh Vestergaard, LifeStraw adalah jerami yang mampu menapis air. Mudah digunakan seperti menghisap jerami biasa.

Air dipaksa melalui serat sempit yang memerangkap bahan cemar, mengeluarkan 99.9% bakteria dan parasit yang ditularkan melalui air, dan mencegah penyakit yang disebabkan oleh air minuman yang tercemar seperti Hepatitis E, Disentri, dan Demam Tifoid.

Bakul Sampah Laut

Dua peselancar Australia melihat perlunya cara yang lebih baik untuk membuang serpihan dari marina daripada kaedah manual, jadi mereka menemui Seabin, tempat pembuangan sampah automatik yang mengumpulkan sampah, serpihan dan minyak yang mengambang 24 jam sehari.

Baca juga: 10 Penemuan hebat yang telah mengubah dunia

Dibetulkan ke jeti terapung, pam airnya yang dibuat dari pantai membuat aliran air ke dalam dulang, menangkap serpihan di kantung serat semula jadi sebelum air kemudian menyedut dasar dan mengepamnya kembali ke lautan.

Botol air yang boleh dimakan

80% botol air plastik tidak boleh dikitar semula dan banyak yang berakhir di lautan, jadi penemuan ini merupakan penembusan sebenar yang dapat membantu mengurangkan pencemaran persekitaran.

Botol air "Ooho" berisi air minum yang terbungkus dalam gel berasaskan alga yang dapat dimakan, yang dapat dibuat oleh resipi yang dipengaruhi oleh gastronomi molekul dan tersedia untuk digunakan oleh siapa saja.

Ooho boleh menjadi pengganti plastik yang tidak mesra alam.

Mesin basuh pinggan mangkuk dengan tangan

Dengan pertambahan penduduk dan ruang hidup yang mengecil, penemuan cekap tenaga seperti mesin basuh pinggan mangkuk Circo dapat difahami menjadikan gelombang di pasaran yang mampan.

Meja yang ringkas, tidak menggunakan elektrik dan hanya sedikit air untuk membersihkan pinggan mangkuk anda.

Cukup tekan gagang untuk melepaskan jet air, yang dipanaskan oleh tablet natrium asetat dan seminit kemudian, pinggan anda berkilau bersih.

Circo juga berfungsi sebagai rak pengeringan meja untuk menjimatkan ruang.

Sudu yang boleh dimakan

Bahan pencemar plastik lain di tapak pelupusan sampah dan longkang adalah alat pemotong plastik; berbilion sampah digunakan dan dibuang setiap tahun.

Untuk menyelesaikan masalah persekitaran ini, syarikat makanan India Bakeys telah membuat alat makan yang boleh dimakan.

Dibuat dari beras, gandum dan sorgum (biji-bijian yang tidak basah ketika direndam dalam cairan), alat makannya terdapat dalam tiga rasa yang berbeza (gurih, manis, dan polos) dan rasanya seperti memakan keropok kering.

Baca juga: Mencegah TB untuk Penghapusan TB

Lalu, apakah penemuan anda?

Sekiranya anda juga ingin membuat sesuatu yang berguna untuk kehidupan manusia, cubalah mencari masalah yang sebenarnya dapat diselesaikan dengan penemuan sederhana.

Sekiranya anda menjumpainya, sudah tiba masanya anda memperkenalkan karya anda kepada dunia.

Pertandingan Menulis Ilmiah Nasional COSMOS 2018 adalah salah satu tempat untuk menyampaikan idea dan penemuan anda kepada orang ramai.

Melalui pertandingan ini, penyelidikan dan penemuan anda akan diuji bersama dengan banyak karya lain, yang mana yang dapat mengubah dunia paling banyak dan membantu banyak orang.

Ayuh, daftar di sini dengan segera.

Ini adalah wahana bagi pelajar untuk mempraktikkan penulisan idea kreatif sebagai tindak balas intelektual terhadap masalah sebenar yang dihadapi oleh negara dan negara Dunia.

Idea mesti unik, inovatif, kreatif dan berguna.

Melalui LKTI Cosmos 2018, pelajar bukan sahaja diminta untuk mendedahkan fakta tetapi mesti dapat memberikan atau menawarkan penyelesaian.