7+ Ciri-ciri Al-Quran Yang Harus Anda Ketahui

keistimewaan al-Quran

Keistimewaan Al-Quran termasuk kandungan dalam Al-Quran yang tetap sepanjang zaman, dilindungi dari percanggahan, mudah dipelajari dan dihafal, dan lengkap dalam artikel ini.

Al-Qur'an adalah kitab suci umat Islam yang diturunkan kepada Nabi Muhammad SAW yang dijadikan panduan bagi umat.

Mengenai keistimewaan Al Quran, sebenarnya ada banyak perkara yang perlu dibincangkan. Berikut adalah beberapa ciri al-Quran yang harus anda ketahui.

1. Kandungan Al-Quran tetap ada sepanjang masa, tanpa semakan

keistimewaan al-Quran

Al-Qur'an adalah kitab yang berlaku sepanjang zaman, abadi dari segi zat dan aspek penerapannya.

Kesesuaian Al-Quran berlaku baik untuk apa yang telah terjadi di masa lalu dan peristiwa yang akan terjadi di masa depan, misalnya mengenai Hari Akhir dan siksaan kubur.

Kitab Al-Qur'an adalah wahyu yang dihantar oleh Allah SWT secara langsung melalui malaikat Jibril sehingga Al-Quran tidak pernah disemak atau diganti dengan kandungan sehingga kesahihannya tetap terjaga. Sesuai dengan takdir Allah SWT, Al-Quran adalah kitab suci panduan bagi umat manusia yang isinya selalu relevan sepanjang zaman.

Allah SWT berfirman dalam QS. Al Hijr ayat 9.

إِنَّا نَحْنُ نَزَّلْنَا الذِّكْرَ وَإِنَّا لَهُ لَحَافِظُونَ

"Sesungguhnya, Kami adalah orang-orang yang menurunkan Al-Quran dan sebenarnya Kami benar-benar menjaganya". (QS. Al Hijr ayat 9)

Ini menjadikan Al-Quran dijamin keaslian oleh Allah SWT menurut firman-Nya. Oleh itu, sebagai umat Islam, adalah wajar untuk mempercayai kitab suci al-Quran.

2. Pelindung dari Percanggahan

keistimewaan al-Quran

Di dalam Al-Quran tidak ada kontradiksi, yakni percanggahan antara satu perintah dengan yang lain.

Telah dijelaskan oleh Allah SWT bahawa setiap perintah, larangan, dan berita saling melengkapi antara satu sama lain. Sesuai dengan firman-Nya dalam QS An-Nisa ayat 82:

أَفَلاَ يَتَدَبَّرُونَ الْقُرْءَانَ وَلَوْ كَانَ مِنْ عِندِ غَيْرِ اللهِ لَوَجَدُوا فِيهِ اَثِيخرًتِلاَفاً كَثِيخرًا

"Maka apakah mereka tidak memperhatikan Al-Quran? Sekiranya Al-Quran bukan dari sisi Allah, tentu mereka akan mendapat banyak pertentangan di dalamnya. ”(QS An-Nisa ayat 82)

3. Mudah Belajar dan Menghafal

Al-Quran adalah kitab suci yang berisi banyak pelajaran di dalamnya. Sebenarnya, ramai umat Islam menghafalnya sebagai bentuk ibadah.

Melalui Al-Qur'an kita dapat membaca firman-Nya dan merenungkan apa isi kandungan Al-Quran.

Dalam surah Al-Qamar ayat 32, Allah menjamin bahawa Al-Quran mudah dipelajari dan dihafal.

وَلَقَدْ يَسَّرْنَا الْقُرْءَانَ لِلذِّكْرِ

"Dan kami sebenarnya telah memudahkan Al-Quran belajar". (QS Al-Qamar ayat 32)

4. Bahasa al-Quran tidak dapat ditiru

Para pencari kuno ketika membaca Al-Quran, mereka mengagumi penggunaan bahasa Al-Quran yang sangat indah. Selain itu, Al-Quran juga menggunakan bahasa Arab yang sangat tinggi.

Keindahan dan ketepatan bahasa al-Quran membuktikan bahawa kitab suci ini bukan dibuat oleh manusia, melainkan firman Allah SWT.

Dalam surat Yunus ayat 38, Allah berfirman,

أَمْ يَقُولُونَ افْتَرَاهُ قُلْ فَأْتُوا بِسُورَةٍ مِّثْلِهِ

"Atau (seharusnya) mereka mengatakan:" Muhammad membuatnya ". Katakanlah: "(Jika apa yang anda katakan itu benar), maka cuba bawa surat misalnya ...". (QS. Yunus ayat 38)

Baca juga: Istiqomah: Makna, Keutamaan dan Petua Mengekalkan Istiqomah [PENUH]

Menghadapi ucapan manusia yang ingin membuat fiksyen dan bertentangan dengan Al-Quran, Allah Subhanahu Wa Ta'ala berfirman:

وإن كنتم في ريب مما نزلنا على عبدنا فأتوا بسورة من مثله وادعوا شهداءكم من دون الله إن كنتم صادقين

Maksudnya: "Dan jika kamu (tetap) ragu-ragu tentang Al-Quran yang Kami wahyukan kepada hamba Kami (Muhammad), buatlah satu huruf (hanya) seperti Al-Qur'an dan jemput pembantu-pembantumu selain Allah, jika anda adalah orang yang benar. (QS. Al-Baqarah ayat 23).

Ini disahkan oleh,

أَمْ يَقُولُونَ افْتَرَاهُ قُلْ فَأْتُوا بِعَشْرِ سُوَرٍ مِثْلِة

Maksudnya: "Sebenarnya mereka mengatakan:" Muhammad telah membuat Al-Quran ", Katakanlah:" (Jika demikian), maka bawalah sepuluh huruf yang dibuat sesuai dengannya, dan panggil orang-orang yang kamu mampu (panggil dia selain dari Allah, jika kamu adalah orang yang benar ” (QS Huud [11]: 13)

Manusia, tidak akan berputus asa. Mungkin mereka akan bekerjasama dengan makhluk yang ingin menandingi Al-Quran. Tetapi Allah tetap menjamin bahawa ini tidak akan berjalan sesuai dengan firman-Nya,

قُلْ لَئِنِ اجْتَمَعَتِ الْإِنْسُ وَالْجِنُّ عَلَىٰ أَنْ يَأْتُوا بِمِثْلِ هَٰذَا الْقُرْآنِ لَا يَأْنْ يَأْتُوا بِمِثْلِ هَٰير

Maksudnya: Katakanlah: "Sesungguhnya, jika manusia dan jin berkumpul untuk membuat sesuatu seperti Al-Quran ini, tentunya mereka tidak akan dapat membuat sesuatu yang serupa dengannya, walaupun sebahagian dari mereka menjadi penolong bagi orang lain." (Surah Al-Isra 'ayat 88).

5. Membaca Al-Quran adalah Kebaikan

Membaca Al-Quran adalah aktiviti yang membawa banyak pahala. Pahala ini akan meningkat ketika kita berinteraksi erat dengan Al-Quran, dari membaca makna dan tafsirannya, memahami, hingga menghafalnya.

من قرأ حرفا من كتاب الله فله به حسنة والحسنة بعشر أمثالها لا أقول الم حرف ولكن ألف حرف ولام حرف ومیم حرف

Barangsiapa membaca satu huruf Al-Quran baginya satu kebaikan dan setiap kebaikannya berlipat ganda. Saya tidak mengatakan الــم adalah satu huruf, tetapi ا adalah satu huruf, ل adalah satu huruf dan م adalah satu huruf. (HR. Bukhari)

6. Al-Quran adalah Penyembuh

Al-Quran adalah firman Allah SWT yang sangat agung. Sebenarnya, jika anda ingin mencuba, membaca Al-Quran dengan hati yang tenang akan membantu menyembuhkan anda. Ambil makna, bayangkan bahawa Allah sedang berbicara kepada anda sekarang melalui Firman-Nya.

Membaca Al-Quran bersama-sama dalam sebuah majlis akan menjadi lebih menyeronokkan dengan membimbing Al-Quran bersama.

Dalam hadis riwayah Muslim, Rasulullah SAW bersabda sebagai berikut.

ما اجتمع قوم في بيت من بيوت الله يتلون كتاب الله ويتدارسونه بينهم إلا نزلت عليهم السكينة والشيتهم الرحمة وحفوم الملائكة وذكرهم الله فيمن عنده

"Tidak ada perhimpunan orang-orang dalam sebuah perhimpunan kecuali jika ia turun ke atas mereka ketenangan dan diliputi oleh rahmat dan dikelilingi oleh malaikat dan Allah akan menyebutkan mereka di hadapan para malaikatnya". (HR. Muslim)

Membaca dan mentafsir Al-Quran adalah penawar bagi sifat-sifat beracun agama dan rohani seperti syirik, kemunafikan, cemburu dan dengki, dan sifat-sifat jahat yang lain.

Selain menyembuhkan aspek mental, ayat-ayat Al-Quran juga dapat digunakan sebagai penyembuh bagi tubuh. Dalam hal ini, ayat-ayat ruqyah seperti Al-Fatihah, An-Naas, dan Al-Falaq.

Baca juga: Bacaan persetujuan Kabul dalam bahasa Arab dan bahasa dunia

Allah Subhanahu wa Ta'ala berfirman dalam surah Yunus ayat 57:

يَآأَيُّهَا النَّاسُ قَدْ جَآءَتْكُم مَّوْعِظَةٌ مِّن رَّبِّكُمْ وَشِفَآءٌ لِّمَا فِي الصُّدُورِ وَهُدًى وَرَحْنِمٌ َِّآءٌ

"Wahai orang-orang, sesungguhnya telah datang kepadamu pelajaran dari Rabbmu dan penyembuh penyakit (yang) di dada dan petunjuk dan rahmat bagi orang-orang yang beriman" (QS. Yunus ayat 57)

Ayat itu ditekankan oleh firman-Nya:

وَنُنَزِّلُ مِنَ الْقُرْءَانِ مَا هُوَ شِفَآءٌ وَرَحْمَةٌ لِّلْمُؤْمِنِينَ

"Dan Kami turunkan dari Al-Quran sesuatu yang menjadi penawar dan rahmat bagi orang-orang yang beriman". (Al Al-Israa ': 82)

7. Al - Quran mengandungi cerita

Sudah tentu, jika anda membuka Al-Quran, anda akan mendapat banyak kisah di dalamnya. Sama ada kita menyedarinya atau tidak, Allah telah mengajar kita banyak pelajaran dari kisah-kisah yang terdapat dalam Al-Quran.

Di dalam Al-Quran, terdapat banyak kisah. Di antara kisah-kisah tersebut adalah kisah keluarga Imran, kisah Nabi Musa, kisah Siti Maryam, kisah Nabi Daud, dan kisah Nabi Muhammad Shalallahu 'Alaihi Wasallam sendiri.

Allah SWT berfirman tentang kisah Nabi Musa dan Firaun:

نَتْلُوا عَلَيْكَ مِن نَّبَإِ مُوسَى وَفِرْعَوْنَ بِالْحَقِّ

"Kami membaca kepada anda sebahagian dari kisah Musa dan Firaun dengan betul". (QS. Al-Qashash ayat 3)

Di tengah surah Al-Kahfi, Allah Subhanahu Wa Ta'ala juga menceritakan kisah pemuda kahfi dan kisah-kisah lain dengan betul, kerana al-Quran itu sendiri adalah firman Allah SWT.

نَحْنُ نَقُصُّ عَلَيْكَ نَبَأَهُم بِالْحَقِّ

"Kami menceritakan kisah mereka kepada kamu (Muhammad) dengan benar". (QS. Al-Kahfi ayat 13)

8. Al-Quran boleh meminta syafaat bagi pembacanya

Tidak ada satu pun buku yang meminta pembacanya memberi syafaat pada hari terakhir kecuali Al-Qur'an.

اقْرَءُوا الْقُرْآنَ فَإِنَّهُ يَأْتِي يَوْمَ الْقِيَامَةِ شَفِيعًا لِأَصْحَابِهِ

"Bacalah Al-Quran, kerana sebenarnya akan datang pada hari kiamat meminta sha'ah bagi mereka yang membacanya (di dunia)". (HR. Muslim).

9. Al-Quran adalah Hakim dari Semua Buku Sebelumnya

Al-Quran adalah buku terakhir dan paling sempurna yang mengesahkan buku-buku sebelumnya. Ini sesuai dengan firman Allah Azza wa Jalla:

وَأَنزَلْنَآإِلَيْكَ الْكِتَابَ بِالْحَقِّ مُصَدِّقًا لِّمَا بَيْنَ يَدَيْهِ مِنَ الْكِتَابِ وََلُهَيْهْنًا

"Dan Kami telah menurunkan Al-Quran kepadamu dengan kebenaran, mengesahkan apa yang sebelumnya, yaitu buku-buku (yang diturunkan sebelumnya) dan batu-batu sentuhan dari buku-buku lain." (Surah al-Maidah ayat 48)

10. Al-Quran adalah Kitab Tamadun

Al-Quran adalah kitab peradaban, dari mana umat dapat dimuliakan. Seperti keistimewaan Al-Quran dengan pelbagai kisahnya, terdapat beberapa kisah peradaban sebelumnya yang dimuliakan atau dihina.

Sebut saja peradaban Nuh, yang pada waktu itu banyak orang menentang, termasuk isteri dan anak-anak Nabi Nuh. Akhirnya, Allah memberikan bencana banjir kilat yang hebat dan hanya pengikut Nuh yang diselamatkan.

Dalam peradaban Nabi Sulayman, dikatakan bahawa Nabi Sulaiman as adalah seorang raja yang hebat dan mempunyai rakyat yang makmur. Dan pelbagai kisah peradaban yang lain.

Rasulullah SAW bersabda,

"Sesungguhnya Allah akan membangkitkan dengan Kitab ini beberapa orang dan dengan itu Dia akan mengaibkan sebahagian orang lain." (Diriwayatkan oleh Muslim dalam Kitab Sholat al-Musafirin).


Ini adalah ulasan mengenai keistimewaan Al Quran. Semoga bermanfaat.