5 Jenis Tanah Liat dan Faedahnya

tanah liat adalah

Tanah liat adalah tanah yang terbentuk daripada mengharungi kerak bumi. Tanah liat adalah plastik dan senang dibentuk.

Tanah liat, tidak hanya digunakan untuk kraftangan, beberapa jenis tanah liat dapat diproses dan digunakan untuk keperluan harian.

Kenali tanah liat lebih banyak lagi, setiap tanah liat mempunyai sifatnya yang tersendiri. Setiap watak tanah liat mempunyai fungsi dan faedah tersendiri.

Sebilangannya digunakan sebagai bahan mentah untuk membuat kraftangan seperti kendi, pasu bunga, tembikar, dan lain-lain. Sebahagiannya digunakan untuk perkara lain.

Kandungan tanah liat seperti kaolin dan mika dapat digunakan sebagai bahan aktif dalam produk kecantikan dan kesihatan kulit.

Perkara lain yang menarik mengenai tanah liat adalah proses membentuk tanah liat sehingga dapat diolah menjadi pelbagai jenis benda. Ayuh, lihat proses pembentukan tanah liat!

Proses Pembentukan Tanah Liat

Tidak setiap tanah boleh menjadi tanah liat. Ringkasnya, tanah liat terbentuk daripada mengharungi kerak bumi. Kerak bumi terdiri daripada batuan feldspatic yang terdiri daripada granit dan batuan beku lain.

Kegiatan panas bumi dengan adanya asid karbonik menyebabkan kerak bumi menjadi cuaca dan membentuk tanah liat.

Proses luluhawa menyebabkan ukuran zarah tanah liat dikurangkan sehingga membentuk butiran kasar / halus lebih kecil atau sama dengan 2 mikrometer.

Kerak bumi yang membusuk mengandungi pelbagai unsur termasuk silikon, oksigen dan aluminium dengan kandungan tertinggi. Luluhawa adalah apa yang membezakan ciri tanah liat dengan jenis tanah lain.

Ciri / sifat tanah liat

Berbeza dengan jenis tanah lain, tanah liat mempunyai ciri unik.

Baca juga: 15+ Ikan Hiasan Air Tawar yang Mudah Dijaga (Tidak Mudah Mati)

Secara amnya, tanah liat yang sering dijadikan kraftangan adalah tanah liat sekunder kerana tanah liatnya lebih banyak daripada tanah liat primer.

Apabila basah, tanah liat cenderung melekit dan butiran tanah akan menarik dengan kuat. Inilah yang menyebabkan tanah liat terbentuk dalam pelbagai bentuk.

Selain watak melekit, terdapat beberapa watak tanah liat lain yang perlu anda ketahui.

  1. Keupayaan penyerapan air yang lemah, tanah liat tidak begitu sesuai digunakan sebagai medium penyerapan air, misalnya untuk tanah pertanian.
  2. Ia ditembakkan pada suhu tinggi untuk pembuatan tembikar dan kraftangan lain, yang memerlukan suhu lebih dari 1000⁰C hingga 17,500⁰C.
  3. Apabila kering, tanah liat membentuk biji-bijian halus yang tidak melekat bersama.
  4. Warna tanah liat primer cenderung putih atau kusam, sementara tanah liat sekunder umumnya lebih gelap, seperti kelabu, coklat, merah, hingga hitam.
tanah liat adalah

Jenis Tanah Liat

Berdasarkan ciri dan faedahnya, terdapat beberapa jenis tanah liat yang boleh anda gunakan.

1. Fireclay Clay

Tanah liat jenis ini memerlukan suhu yang melampau dalam proses pengacuan, iaitu melebihi 1500 C. Tanah liat ini terdiri daripada komposisi argillaceous semula jadi.

Kepekatan tinggi kaolin, mika halus, kuarza, dan beberapa bahan organik dan sebatian sulfur boleh didapati di tanah liat ini.

Perwatakan utamanya adalah tahan api dan sifat tahan panas yang baik, fireclay sering digunakan sebagai lapisan relau untuk pembuatan peralatan logam dan sebagai lapisan pelindung untuk bahan logam.

2. Tanah Liat Stoneware

Umumnya stoneware berwarna kelabu atau coklat dengan kandungan besi dan karbon yang menjadikan tanah liat kelihatan kotor.

Stoneware dikelaskan sebagai tanah liat api tidak tahan api yang mempunyai kandungan mika dan kuarza yang besar.

Baca juga: 20+ Manfaat lidah buaya untuk kesihatan dan kecantikan

Suhu yang digunakan pada amnya ialah 1180 - 1280 C. Tanah liat ini terdiri daripada 5 jenis berdasarkan fungsinya.

Stoneware digunakan oleh industri seramik untuk membuat pinggan mangkuk mengikut faedahnya seperti rintangan haba, rintangan kimia, untuk peralatan elektrik dan peralatan makan tradisional.

3. Tanah liat Bola Tanah Liat

Berbeda dengan tanah liat lain, keunikan tanah liat bola adalah kualiti warna putih yang baik ketika dibakar.

Seperti namanya, bola tanah liat memiliki bentuk yang cenderung bulat seperti bola.

Tanah liat ini umumnya digunakan sebagai campuran jenis tanah liat lain, iaitu untuk memperbaiki sifat plastik sehingga tidak terjadi retakan pada objek yang terbentuk atau berubah bentuk.

Tanah liat bola tidak boleh digunakan sendiri.

4. Periuk Tanah Liat

Jenis tanah liat ini adalah jenis yang paling biasa digunakan oleh pengrajin kerana pelbagai warnanya.

Warna tembikar bermula dari coklat, merah, oren, kelabu, dan putih. Kandungan besi yang tinggi dan beberapa mineral menjadikan tanah liat jenis ini sebagai salah satu jenis tanah liat terbaik untuk pengrajin tanah liat.

5. Tanah Liat Kaolin

Kaolin mempunyai warna dan tekstur ringan yang tidak mudah dibentuk. Proses pembakaran tanah liat ini memerlukan suhu tinggi sekitar 1800 C.

Ciri-ciri ini menjadikan kaolin digunakan sebagai campuran dengan tanah liat lain untuk menghasilkan kemasan yang kuat tetapi senang dibentuk.


Oleh itu tanah liat dan faedahnya, semoga maklumat yang telah disampaikan berguna untuk anda!