Sudah jelas bahawa ia bukan robot, kenapa kita diberitahu untuk memasukkan kod Captcha?

Pernahkah anda merasa seronok ketika melayari , tiba-tiba arahan muncul untuk memasukkan kod tertentu? Kod yang biasanya terdiri daripada huruf dengan bentuk yang tidak jelas, atau memilih gambar yang tidak jelas, dan sebagainya.

Apa itu?

CAPTCHA

Captcha atau Ujian Awam Automatik Sepenuhnya untuk memberitahu Komputer dan Humans Apart. Captcha digunakan untuk mengenal pasti sama ada orang yang ingin menggunakan aplikasi atau borang itu adalah manusia atau tidak.

Sejenis sistem keselamatan yang dibina berdasarkan konsep cabaran-cabaran

Uji tindak balas dengan bentuk rangkaian huruf atau nombor yang mesti dimasukkan untuk meneruskan proses yang ingin kita lakukan.

Captcha ini mula dikembangkan oleh Alan Turing pada tahun 1950-an. Ini disebabkan oleh sebilangan besar sistem bot yang ingin mengisi borang dalam talian dengan mudah tanpa perlu mengisinya satu persatu. Hasil tinjauan automatik tidak sah  kerana manusia tidak mengisinya. Alan Turing mula mengembangkan sistem Captcha yang membolehkan program bot tidak lagi memasukkan data yang tidak sah.

Tetapi kita jelas bukan bot, mengapa kita masih diberitahu untuk memasukkannya?

Oleh itu, program bot sering disalahgunakan untuk menipu seperti meningkatkan kedudukan halaman web, suka tinggi, memanipulasi undian dalam talian.

Sehingga dalam pengembangannya sistem captcha digunakan dalam banyak bidang seperti

  • Tinjauan dalam talian
  • Keselamatan e-dagang
  • Medan komen dan pendaftaran

Dan dari program ini menghasilkan kesan yang cukup efektif untuk mengatasi program bot untuk mengakses sistem.

Tetapi bagaimana bentuknya pelik?

Bentuknya adalah cxIEWIEHda atau Kjda BD

Baca juga: Adakah benar bahawa aluminium foil dapat meningkatkan kelajuan Wi-Fi?

Jadi pada masa lalu masih ada bot yang mampu menembus sistem ini, sehingga sistemnya juga rumit. Bahkan ada yang sukar difahami bagi orang XD sehingga kerumitan mereka

Kadang kala captcha code sukar dibaca dan difahami oleh manusia, untuk sistem yang menggunakan tulisan, kita sering menggunakan frasa bertulis yang jarang kita gunakan.

Kerana captcha ini digunakan untuk mengetahui sama ada orang yang menggunakannya adalah manusia dan bukan program komputer, ia sengaja dibuat supaya hanya manusia yang dapat membacanya dengan betul.

Program komputer pasti sukar dibaca. Sekiranya kita dapat mengisinya dengan betul, kita dapat memastikan bahawa yang mengisinya adalah manusia.

Tetapi jika anda tidak masuk, apa yang anda lakukan?

Bersemangat dan tentunya anda mesti terus mencuba haha ​​😀


Catatan ini adalah penghujahan pengarang. Anda juga boleh membuat tulisan anda sendiri mengenai Saintif dengan menyertai Komuniti Saintif.


Rujukan:

  • //www.maxmanroe.com/captcha-systems-network-internet-anti-robot.html
  • //id.wikipedia.org/wiki/CAPTCHA
  • //hm.if.undip.ac.id/pojokdiklat/webtutor/post/pengentuk-dan-fungsi-captcha