Senarai lengkap cenderamata khas Malang pada tahun 2020, mesti dibawa pulang

oleh yang malang

Cenderamata khas dari Malang termasuk epal miskin, sari apel, kerepek buah, kerepek tempe, kerepek cakar, persiapan telo di republik telo dan banyak lagi yang tentunya berpatutan dan sangat malang.

Malang adalah sebuah bandar yang terkenal dengan pelbagai objek pelancongan. Apabila kita mengunjungi kota yang dijuluki sebagai kota Bunga, tentu saja, kita tidak lupa membawa cenderamata khas untuk keluarga dan saudara terdekat.

Nah, terdapat banyak jenis cenderamata Malang yang boleh anda bawa semasa bercuti di sini. Di sini kami mencadangkan senarai lengkap cenderamata Malang yang mesti anda bawa pulang.

1. Apple Malang

Kota Malang sudah terkenal dengan pengeluar epal yang pelbagai, tidak hairanlah bahawa epal Malang adalah cenderahati khas yang mesti anda bawa semasa bercuti ke bandar ini. Terdapat dua jenis epal yang popular, iaitu epal Manalagi dan epal ana.

Epal Manalagi berbentuk bulat dan hijau rasanya sangat manis sementara epal Ana sedikit berbentuk bujur dengan warna merah dan rasa sedikit masam. Anda boleh memilih mengikut citarasa anda sekiranya anda bercuti di Kota Malang.

2. Apple Sari

Pelbagai jenis epal Malang yang diproses, salah satunya ialah Apple Cider. Apple Cider dibuat dari epal segar yang dipilih dari kualiti terbaik, dicuci terlebih dahulu kemudian biji dikeluarkan dan dimasukkan ke dalam mesin penekan untuk memisahkan jus dari pulpa.

Terdapat begitu banyak pengeluar sari apel di bandar ini, oleh itu anda harus dapat memilih sari apel yang menggunakan bahan pengawet atau pemanis dan mana yang tidak.

Anda boleh mendapatkan cenderahati malang ini di pelbagai pusat cenderamata, jangan risau, harga sari apel ini murah dan cukup berpatutan.

3. Pelbagai Buah Kerepek

Cenderamata khas Malang ini berasal dari buah-buahan yang diproses yang berubah menjadi kerepek.

Ya, yang cukup popular adalah kerepek epal, sebenarnya bukan hanya kerepek epal, tetapi terdapat banyak variasi kerepek buah lain seperti nangka, salah, longan, rambutan dan tembikai.

Oleh itu, jika anda pergi ke Malang, jangan lupa membawa kerepek buah ini sebagai cenderahati. Anda boleh mendapatkan pelbagai jenis kerepek buah di pusat cenderamata di Malang.

4. Kerepek Tempe

Dijual Oleh Malang Sanan Tempe Chips Malang Size Besar - Original - Malang City - Strudel Malang Online |  Tokopedia

Kerepek tempe sangat sedap apabila kita memasangkannya dengan sayur-sayuran dan lauk ketika makan, rasanya sedap dan rangup. Sudah tentu, cenderamata khas Malang ini yang tidak boleh anda lewatkan semasa berkunjung ke sini.

Anda boleh menemui kerepek tempe di berbagai pelosok Malang dan jika anda ingin datang ke pusat kerepek tempe, anda boleh datang ke Kampung Sanan di Daerah Belimbing.

Di sana anda dapat menemui pelbagai varian kerepek tempe seperti keju, rumput laut, pizza, jagung manis dan perisa barbeque.

5. Cip Pemeriksa

Cip satu ini terbuat dari cakar yang mempunyai rasa gurih dan rangup ketika dimakan.

Baca juga: Fungsi Rangka untuk Tubuh Manusia [Lengkap + Imej]

Mineral yang terdapat dalam kerepek cakar seperti kolagen, asid amino dan kalsium sangat baik untuk tubuh sehingga tidak hanya enak, cenderahati ini sangat sihat.

6. Kerepek Kentang Harimau

LimaKaki: Cip Kentang Cap Macan, Makanan ringan khas Malang yang mesti anda bawa pulang

Senarai cenderamata khas Malang yang mesti anda bawa pulang adalah Tiger Potato Chips. Kentang Kentang Macan mempunyai rasa yang unik dan berbeza dengan kerepek kentang lain pada amnya.

Bahan utama kerepek ini berasal dari sejenis ubi yang disebut gadung, yang melalui proses yang tidak sewenang-wenangnya kerana umbi yang satu ini mengandungi racun.

Walau bagaimanapun, pengeluar cip ini adalah pakar sehingga anda tidak perlu risau kerana telah melalui proses yang panjang sehingga toksin dapat dikeluarkan dari umbi ini.

7. Telo yang diproses di Republik Telo

Telo yang diproses sangat popular di Malang City, Telo yang merupakan ramuan utama dapat dibuat pelbagai jenis persiapan seperti kerepek, ais krim, pizza, roti dan nugget.

Anda boleh menikmati cenderahati Telo ini di pusat cenderamata khas Malang di Jalan Raya Purwodadi No. 1 Lawang.

8. Pia Mangkok

Malang Pia khas ini dipanggil Pia Mangkok. Pia Mangkok dapat bertahan selama dua minggu dari tempoh pengeluaran.

Salah satu kedai penjual mangkuk pia boleh datang ke Jalan Semeru 25. Terdapat beberapa perisa yang disediakan, seperti durian, coklat, kacang hijau dan keju.

Rasa yang dihasilkan tidak kurang enak dengan bakpia khas dari bandar pelancongan lain.

9. Malang Strudel

Senarai cenderamata khas Malang seterusnya adalah Malang Strudel. Cenderamata khas Malang ini boleh dikatakan baru dan dibuka sejak akhir 2014.

Terdapat beberapa rasa yang disajikan, seperti sturdel yang diisi dengan epal, strawberi, pisang, nanas, dan buah campuran.

Anda boleh mendapatkan cenderamata di pusat cenderamata khas Malang atau anda hanya boleh berhenti di Jalan Ardimulo Nombor 14 Singosari.

10. Ledre Pisang Bangka

Ledre Pisang Bangka adalah cenderamata khas Malang yang bahan asasnya berasal dari pisang.

Diakhiri dengan kata Bangka, hadiah yang satu ini tidak bermaksud dari pulau Bangka tetapi diambil dari nama Jalan Bangka, sebuah daerah kecil yang dekat dengan kawasan perumahan Kota Malang dan dijual di sana.

Harga makanan ringan ini sekitar 42 ribu sekotak. Anda boleh datang terus dan merasai cenderahati ini di Jalan Bangka 20-22 Malang atau menghubungi talian 0341-36823

11. Klanceng Madu

Madu Klanceng adalah madu miskin yang khas dan mempunyai khasiat yang luar biasa.

Sekiranya anda bercuti di Malang, jangan lupa membawa cenderahati madu ini yang berharga Rp. 130,000 hingga Rp. 150,000.

12. T-shirt dan cenderamata khas Malang

Anda boleh membawa kemeja-T dan cenderamata khas Malang untuk dijadikan cenderahati ketika berkunjung ke Malang.

Pada masa ini, mendapatkan cenderahati dan kemeja khas Malang agak murah dan harganya sangat murah, seperti di BNS, Selecta, Jatim Park atau agro-pelancongan lain, jadi tidak perlu sukar dicari.

13. Seramik Dinoyo

oleh yang malang

Selain makanan dan t-shirt serta cenderamata. Anda boleh mendapatkan cenderamata dalam bentuk kerajinan di Malang seperti hiasan meja atau bilik rumah yang diperbuat daripada seramik yang dinamakan Dinoyo Ceramics.

Seperti pinggan, balang, pasu bunga dan hiasan dinding untuk melengkapkan bahagian dalam rumah. Kedai seramik ini terletak di Jalan MT Haryono, di mana lebih daripada 20 kedai yang menyediakan seramik Dinoyo berbaris.

14. Bakso Beku atau Bakso Beku

oleh yang malang

Bakso beku terkenal dengan kenyal dan kelezatannya, malah lebih enak apabila ditambah dengan sos bersama rempah dan sos cili.

Baca juga: Contoh Portofolio (PENUH): Memahami dan Cara Membuat Portofolio Terbaik

Semasa berkunjung ke Malang, anda mesti mampir untuk mencicipi dan membawa sejumlah bebola daging Malang beku di kawasan jalan Batanghari, tempatnya adalah Presiden Bakso.

Bakso beku boleh bertahan hingga satu bulan jika disimpan di dalam peti sejuk bersama dengan perasa. Oleh itu, anda tidak perlu takut merosakkan dengan cepat, jika bebola beku disimpan dengan betul.

15. Sayang Bakpao

oleh yang malang

Roti ini sangat istimewa kerana mempunyai kulit yang lembut dan harganya juga murah. Warna kulit putih kekuningan, tanda bahawa anda tidak menggunakan peluntur.

Berbagai jenis kandungan seperti kacang hijau, kacang hitam, kacang tanah, kacang merah, keju, dan pelbagai jenis jem (strawberi, blueberry, sarikaya, nanas).

Anda boleh mendapatkan cenderamata khas Malang Bakpao Sayang di Jl. Raya Langsep No.11 Malang. Tel. 0341 569580.

16. Kek ASIX By / ASIX

oleh yang malang

ASIX Cake adalah perniagaan yang dimiliki oleh keluarga Anang-Ashanty.

Ada mengenai perisa Kek ASIX, iaitu Anang Charcoal, Ash Kayagreen, Loly Rainberry Velvet, Jielly Hazelin, Acio Chocolava, dan Acabi Chizmelt.

Kek itu berbentuk seperti lapisan kek dengan topping seperti coklat atau keju.

17. Kuih Makobu

oleh yang malang

Kedai Kek Makobu terletak di Jl. 82, Gading Kasri, Klojen, Kota Malang, Jawa Timur. Dibuka dari jam 07.30 - 21.30 WIB.

Beberapa rasa ditawarkan oleh Makobu Cake, seperti Castella Cheese, Castella Chocolate, Castella Cappuccino, Castella Banana Crunchy, Castella Blueberry, dan Castella Apple. Harganya sekitar 59 - 69 ribu rupiah.

18. Ratu Apple

oleh yang malang

Queen Apple mempunyai chef terkenal, Farah Quinn. Dia membuka kedai kek yang bernama Queen Apple. Terdapat dua jenis kek yang ditawarkan, iaitu span dan strudel.

Varian rasa juga berbeza-beza untuk kek, ada Cinnamon, Cheese, Chocolate, Vanilla, Mango, Durian, Dates, Jack Fruit, Milk, Vla, Almond, Kismis dan Nanas.

19. Puthu Lanang Celaket

oleh yang malang

Anda boleh mendapatkan cenderahati ini di Jl. Peguam Negara Suprapto, Gang Buntu RT.03, Samaan, Klojen, Kota Malang, Jawa Timur.

Waktu operasi dari 17.45 - 21.30 WIB. Seperti namanya, warung makanan tertua yang legenda ini menyajikan menu utama dalam bentuk kek Putu.

20. Apple Jenang

oleh yang malang

Epal sangat bervariasi, selain dijadikan jus dan kerepek. Epal boleh dijadikan bubur atau lunkhead.

Rasanya epal jenang pastinya manis, lembut dan sedap.

21. Depot Onde-Onde HTS

oleh yang malang

Selain kuih puthu, ada satu lagi makanan ringan pasar tradisional yang legendaris di Malang, iaitu Depot Onde-Onde Han Tjwan Sing (HTS) Lawang.

Terdapat 3 perisa, iaitu kacang hijau, kacang merah dan kelapa.

22. Carang Mas

oleh yang malang

Carang Mas adalah makanan ringan tradisional dalam bentuk pastri yang terbuat dari ubi jalar dan gula Jawa.

Sekiranya bentuk makanan ringan ini serupa dengan mi yang digulung bulat dan dimasak dengan menggoreng.

23. Coklat Tempe

oleh yang malang

Cenderamata khas Malang terakhir adalah coklat tempe. Coklat tempeh adalah gabungan antara manisnya coklat dan gurih tempe.

Terdapat beberapa varian Tempe Chocolate, termasuk susu, coklat, pedas, epal dan strawberi. Di Malang, label coklat tempe ini disebut de'Konco dan harganya cukup berpatutan, iaitu 8-11 ribu rupiah.

Oleh itu, penjelasan mengenai senarai lengkap cenderamata khas Malang. Semoga bermanfaat!