5 Petua untuk Kajian Berkesan dan Maksimum untuk Hasil yang Memuaskan

Petua untuk kajian berkesan perlu diterapkan lebih awal agar pengetahuan yang diserap dapat dimaksimumkan.

Lebih daripada itu, cara belajar yang betul juga akan menjadikan pandangan ini masuk dengan cara yang menyenangkan dan optimum di otak.

Hasilnya, nilai yang anda dapat dari belajar akan menjadi maksimum dan memuaskan!

Pembelajaran adalah perubahan tingkah laku atau tingkah laku yang berpotensi sebagai hasil daripada pengalaman atau latihan yang diperkuat. Seseorang dianggap telah mempelajari sesuatu sekiranya dia dapat menunjukkan perubahan tingkah laku.

Semasa proses pembelajaran, perkara yang paling penting adalah input dalam bentuk rangsangan dan output dalam bentuk tindak balas.

Proses yang berlaku antara rangsangan dan tindak balas tidak begitu penting untuk diperhatikan kerana tidak dapat diperhatikan atau diukur.

Selain daripada pemahaman di atas, terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan agar proses pembelajaran dapat berjalan dengan lebih optimum.

Ini bukan masalah intensiti, tetapi kaedah ini penting untuk difahami agar anda tidak bingung.

Lihat petua berikut untuk kajian berkesan:

Pembelajaran yang berkesan

1. Buat Rancangan Kajian

Setelah mengetahui apa yang anda perlukan untuk belajar dan bagaimana memanfaatkan sumber yang anda ada, duduklah dan buat jadual belajar. Sediakan masa yang istimewa dalam jadual anda untuk belajar dan sentiasa mematuhi jadual itu.

Anda boleh mengubah jadual belajar anda sedikit, tetapi cuba untuk tidak mengubahnya terlalu banyak. Keadaan ini berlaku apabila terdapat keperluan mendadak yang sukar ditolak. Sebaik sahaja rancangan kajian dibuat, anda dapat memberi tumpuan kepada setiap jadual yang ada.

2. Persiapkan Diri dalam Mood Terbaik

Tidak dibiarkan begitu sahaja, anda harus berada dalam minda yang paling positif ketika anda ingin duduk belajar. Sekiranya anda terganggu secara emosional, anda akan kurang berkesan untuk belajar dan menyimpan maklumat. Juga, jangan membandingkan diri anda dengan orang lain.

Baca juga: Benarkah dunia semakin buruk? Data statistik ini menjawabnya

Cuba katakan sesuatu yang positif kepada diri sendiri sebelum belajar, seperti tekad untuk lulus ujian. Sekiranya anda sering memikirkan perkara-perkara negatif yang membuat anda putus asa, berhenti memikirkannya. Ubah dengan mindset yang juga lebih positif dan menggembirakan.

3. Cari Tempat Belajar Yang Tenang

Sebenarnya, di mana anda belajar mempengaruhi seberapa berkesan sesi belajar yang sedang berjalan. Sekiranya anda terganggu oleh televisyen, internet, atau perkara lain di sekitar anda, anda tidak akan belajar dengan berkesan seperti yang anda lakukan di tempat yang tenang dengan sedikit gangguan.

Manfaatkan perpustakaan. Cari tempat yang selesa dengan lalulintas dan mulakan belajar.

Anda juga boleh belajar di kedai kopi yang tenang. Tidak sedikit yang suka tempat belajar yang tenang, jadi anda boleh menggunakan kaedah yang satu ini.

4. Singkirkan pelbagai jenis gangguan

Gangguan ada di mana-mana, dari telefon bimbit hingga media sosial hingga rakan. Ketahui apa yang mengganggu anda semasa belajar, kemudian cari cara untuk mengelakkan gangguan ini.

Mematikan telefon bimbit biasanya membantu anda untuk terus fokus.

Sejajar dengan titik sebelumnya, beberapa tempat biasanya menjadi faktor dalam proses pembelajaran yang tidak optimum. Suasana yang bising, penuh bolak-balik, dan cenderung jauh dari tenang adalah halangan yang mesti difahami dan kemudian dielakkan dari sekarang.

5. Jangan Malu bertanya

Pernahkah anda mendengar ungkapan "Malu untuk bertanya, hilang di jalan" kan?

Baiklah , kata-kata ini benar dan tidak perlu diragukan. Kadang kala, beberapa masalah dan masalah semasa belajar sukar diselesaikan. Apabila itu berlaku, jangan ragu untuk bertanya.

Kemukakan soalan ini kepada pakar, sama ada guru, warga tua, rakan, dan juga keluarga. Semasa di kelas, angkat tangan dan ajukan soalan sekiranya anda tidak faham. Ayuh, maksimalkannya dengan petua kajian yang berkesan ini. Semoga berjaya!

Baca juga: 21+ Manfaat lemon untuk kesihatan, diet, kecantikan dan semua

Rujukan: Seni Halus Pembelajaran Berkesan

Artikel ini adalah catatan penyumbang. Kandungan artikel adalah tanggungjawab penyumbang sepenuhnya.