3 petua mudah untuk membaca ebook dengan selesa

Mana yang anda suka, tempah atau e-book?

Kebanyakan orang hari ini lebih gemar membaca buku daripada membaca ebook. Sensasi merobek pembungkus, membolak-balik halaman, sehingga harumannya sangat memikat.

Penyelidikan juga menunjukkan bahawa membaca dengan buku mempunyai lebih banyak faedah daripada ebook: mengingat lebih baik, otak yang lebih aktif, sehingga memperpanjang jangka hayat.

Tetapi itu tidak bermakna ebook tidak mempunyai faedah.

Ebook lebih praktikal, menjimatkan ruang, mempunyai akses yang lebih luas ke buku dan harga buku jauh lebih murah.

Walaupun ia mempunyai kelemahan asas: tidak selesa.

Saya juga antara mereka yang tidak selesa membaca ebook. Tetapi setelah mengatasi pelbagai masalah keselesaan, saya malah menjadi ketagih dengan ebook.

Sebenarnya, pada masa ini terdapat alat pembaca ebook yang menjadikan membaca ebook selesa seperti membaca buku. Sebilangannya seperti Kindle, Kobo, Nook, Sony, yang lain.

Peranti ini menggunakan teknologi e-ink, sehingga kelihatan sangat mirip dengan kertas. Membaca ebook lebih selesa.

Ia berbeza dengan telefon pintar atau kebanyakan alat yang menggunakan LCD dan menembak cahaya ke mata kita.

Sekiranya anda mempunyai wang, semua masalah anda dengan ebook akan diselesaikan dengan membeli peranti tersebut. Di pasar Bukalapak, banyak pembaca ebook dijual dengan harga murah.

Tetapi jika anda tidak mempunyai cukup wang untuk membeli pembaca ebook, anda boleh mengalahkannya dengan tiga cara di bawah ini agar tetap selesa semasa membaca ebook.

1. Gunakan peranti lain

Baca ebook dengan peranti yang berbeza dari yang biasa anda gunakan untuk kehidupan seharian.

Baca juga: Apa itu Nomophobia? (Tanda dan cara menyelesaikannya)

Sekiranya anda menggunakan telefon bimbit yang biasa anda gunakan, kemungkinan anda akan terganggu oleh pelbagai perkara di telefon bimbit anda. Sembang WhatsApp, pemberitahuan Instagram dan lain-lain.

Oleh kerana itu, saya cadangkan menggunakan peranti lain semasa membaca ebook: yang anda baca khas.

Secara kebetulan saya mempunyai iPad terpakai milik saudara saya dengan versi yang sangat lama, yang tidak lagi disokong oleh Apple.

Fungsi tablet, tidak banyak yang boleh dilakukan dengan iPad ini. Tetapi untuk tujuan membaca buku, peranti ini cukup sempurna: kerana tidak ada gangguan pemberitahuan yang akan saya peroleh ketika membaca.

Hasil gambar untuk tablet dan telefon

Anda boleh membeli tablet yang murah untuk anda baca. Ukuran tablet serupa dengan buku, jadi anda tidak perlu banyak mengezum atau menatal semasa membaca ebook.

Tetapi jika masih tidak dapat dijangkau, baiklah, gunakan telefon bimbit anda. Dengan catatan, anda harus mematikan sambungan internet semasa anda membaca.

2. Balikkan warna supaya mata tidak mudah letih

Skrin telefon pintar berfungsi dengan memancarkan cahaya ke mata kita, sehingga kita dapat melihat apa yang ada di layar.

Cahaya yang terus menerpa mata kita membuat mata kita letih dan tidak selesa, jadi harus dihindari ketika membaca ebook.

Beberapa telefon bimbit sebenarnya telah menyediakan ciri mod baca, yang mengubah warna layar menjadi sedikit kekuningan. Tetapi pada pendapat saya, ia tidak cukup berkesan.

Penyelesaian ...

Anda boleh menukar warna pada telefon bimbit anda, sehingga warna hitam pada mulanya menjadi putih, yang bermula dari putih menjadi hitam.

Gambar berkaitan

Dengan cara ini, hanya sebahagian kecil cahaya yang memasuki mata kita. Mata juga tidak letih ketika melihat layar terlalu lama.

Baca juga: Benarkah manusia telah pergi ke bulan?

Anda boleh menyesuaikan ciri ini di bahagian Tetapan> Kebolehcapaian> Balik Warna . Sama ada Android atau iOS boleh melakukannya.

Sekiranya di iOS, anda juga boleh menambah pilihan warna skala kelabu , sehingga kelihatan lebih semula jadi.

Hasil gambar untuk membaca ebook warna terbalik

3. Gunakan pemegang

Agar tangan anda tidak bosan mengangkat alat bacaan anda (baik telefon bimbit atau tablet), gunakan pemegang atau sokongan.

Aksesori murah ini akan membantu meringankan beban yang banyak di tangan anda, kemudian membuat anda lebih menumpukan perhatian pada isi bacaan anda.

Berdasarkan pengalaman, saya menggunakan pemegang jenis Robot RT-US01. Pemegang ini cukup kukuh untuk memegang iPad atau telefon bimbit saya semasa membaca buku.

Anda boleh membeli pemegang ini di pasaran dengan harga yang sangat murah, bermula dari IDR 14,000 sahaja.

Buku memang mempunyai percintaan tersendiri berbanding dengan ebook.

Sensasi merobek pembungkus, membolak-balik halaman, dan pasti mencium aroma yang menenangkan.

Walau bagaimanapun, buku perlahan-lahan akan digantikan oleh ebook, walaupun banyak orang yang ragu-ragu.

Pada masa lalu, banyak orang ragu-ragu tentang keberadaan ATM yang tidak mungkin mengalahkan interaksi dengan juruwang bank. Tetapi sebenarnya, sekarang orang lebih suka pergi ke ATM daripada juruwang.

Perkara yang sama akan berlaku pada buku.

Jadi, bersiaplah.

Semoga petua ini dapat bermanfaat. Semoga semangat membaca buku anda bertambah.

Sekiranya anda mempunyai cara lain, beritahu saya dalam komen.