Cara Meningkatkan Berat Badan Secara Semulajadi, Supaya Tubuh Sesuai

cara menambah berat badan

Cara untuk menambah berat badan adalah dengan makan lebih banyak kalori daripada yang dibakar oleh badan, mengambil banyak protein, meningkatkan pengambilan karbohidrat dan lemak, meningkatkan masa makan dan banyak lagi dalam artikel ini.

Bagi sesetengah orang, badan yang langsing tidak selalu menyenangkan kerana kekurangan berat badan boleh berisiko menyebabkan pelbagai penyakit. Oleh itu, cara yang boleh dilakukan adalah dengan menambah berat badan.

Cara menambah berat badan tidak dilakukan dengan memakan semua yang anda boleh dan tidak bersenam. Secara semula jadi, berat badan dapat ditambah dengan menyesuaikan diet dan rajin bersenam setiap hari.

cara menambah berat badan

Bagaimana meningkatkan penurunan berat badan secara sihat?

Di sini kami memberikan petua.

1. Makan lebih banyak kalori daripada yang dibakar oleh badan anda

Sekiranya anda ingin menambah berat badan, anda perlu meningkatkan pengambilan kalori setiap hari. Tambahkan sekurang-kurangnya 300-500 kalori sehari dari jumlah kalori harian biasa jika anda ingin menambah berat badan secara perlahan.

2. Makan banyak protein

Dengan mengambil banyak protein, ia akan meningkatkan jumlah jisim otot sehingga anda dapat menambah berat badan.

3. Tingkatkan pengambilan karbohidrat dan lemak anda

Tingkatkan pengambilan karbohidrat dan lemak setiap hari akan membantu anda menambah berat badan. Tetapi, ingatlah untuk tidak mengambil terlalu banyak karbohidrat dan lemak berlebihan kerana apa-apa yang berlebihan akan memberi kesan negatif.

Baca juga: Senarai lengkap cenderamata khas Malang 2020, mesti dibawa pulang

4. Menambah masa untuk makan

Biasanya orang kurus cenderung kenyang lebih cepat daripada orang gemuk. Untuk mengatasi ini, cara untuk menambah berat badan adalah dengan meningkatkan kekerapan makan lima atau enam kali sehari dengan bahagian kecil berbanding dengan dua atau tiga makanan besar.

5. Pilih sukan yang sesuai

Sukan yang betul untuk menambah berat badan adalah mengangkat berat. Kerana latihan ini akan meningkatkan jisim otot anda dan dapat meningkatkan selera makan anda.

6. Perhatikan masa minum anda

Minum banyak air sebelum makan, akan kenyang lebih cepat sebelum makan makanan. Sebelum makan, lebih baik minum minuman berkalori tinggi atau lebih baik minum 30 minit selepas makan.

7. Minum smoothie

Sekiranya anda ingin menambah berat badan, jangan banyak minum soda, kopi atau minuman dalam botol yang tidak sihat. Lebih baik minum smoothie yang diperbuat daripada susu dan buah.

cara menambah berat badan

Bilakah seseorang mesti menambah berat badan?

Petua dan cara untuk menambah berat badan yang telah dijelaskan sebelumnya boleh dilakukan apabila berat badan anda kurang dari ideal.

Salah satu faktor yang boleh dijadikan rujukan untuk menentukan keperluan untuk menambah berat badan adalah dengan menggunakan indeks jisim badan (BMI).

BMI dikira secara manual, dengan menggunakan formula berikut.

BMI = Berat badan (kg): Tinggi 2 (m 2 )

Seseorang boleh dikatakan mempunyai berat badan ringan jika BMI mereka berada dalam lingkungan 17.0-18.4. Sementara itu, orang yang mempunyai BMI kurang dari 17 boleh dikatakan kurang berat badan.

Risiko timbul ketika kekurangan berat badan seperti anemia, kesuburan terganggu, keguguran rambut, sistem kekebalan tubuh yang lemah, tulang rapuh dan menghalang pertumbuhan dan perkembangan serta masalah kesihatan yang lain.

Baca juga: Panduan Cara Membayar Cukai Motosikal Online 2020

Oleh itu, jika anda kekurangan berat badan, petua dan kaedah di atas boleh dilakukan dan cara lain yang boleh dilakukan adalah dengan mengelakkan pengambilan suplemen atau ubat tanpa preskripsi doktor.

Semoga artikel ini mengenai cara menambah berat badan berguna!