Apakah jejak karbon dan apa yang dilakukannya?

Jejak karbon adalah ukuran kesan aktiviti manusia yang dinyatakan dalam jumlah pelepasan gas rumah hijau (karbon dioksida).

Setiap aktiviti manusia selalu memberi kesan kepada persekitaran. Salah satu kesannya ialah sumbangan pelepasan gas rumah kaca (karbon dikosida).

Kesan ini boleh berlaku secara langsung (seperti membakar sampah) atau tidak langsung (seperti menggunakan elektrik dari PLTU).

Gas rumah hijau yang dipancarkan ini kemudian menyebabkan panas yang memasuki bumi terperangkap dalam atmosfer bumi, menyebabkan pemanasan global.

Jumlah pelepasan gas rumah hijau yang dihasilkan dari aktiviti manusia adalah apa yang disebut jejak karbon ( jejak karbon ) .

Fungsi Jejak Karbon

Jejak karbon ini penting untuk diketahui agar kita dapat mengetahui seberapa besar impak setiap aktiviti kita.

Oleh itu, kita boleh berusaha mengurangkan kesan jejak karbon yang kita hasilkan setiap hari. Dan juga cuba mengimbangi kesan pada jejak karbon yang telah kita buat.

Jenis jejak karbon (Carboon Footprint)

Jejak karbon ini terbahagi kepada dua jenis, iaitu

  1. jejak karbon utama ( jejak karbon utama )
  2. Jejak karbon sekunder ( jejak karbon sekunder ).

Jejak karbon utama adalah jejak karbon yang dihasilkan dari proses pembakaran langsung bahan bakar fosil, misalnya, penggunaan kenderaan bermotor.

Sementara itu, jejak karbon sekunder adalah jejak karbon yang dihasilkan dari proses kitaran produk yang digunakan, dari pembuatan hingga penguraian.

Contoh jejak karbon sekunder ini adalah produk yang dimakan setiap hari (biasanya dalam bentuk makanan), sehingga semakin banyak produk yang dimakan, semakin besar jejak karbon.

Cara mengira jejak karbon anda

Bagaimana kita tahu seberapa besar jejak karbon aktiviti kita? Sebenarnya terdapat banyak kaunter jejak karbon di internet.

Baca juga: Benarkah karbon dioksida (CO2) bermanfaat untuk badan kita?

Secara umum, terdapat banyak perkara yang boleh dimasukkan dalam mengira jejak karbon anda . Sebagai contoh, untuk mengira jejak karbon aktiviti individu atau isi rumah, aktiviti yang dikira boleh merangkumi penggunaan makanan, aktiviti perjalanan, dan penggunaan elektrik isi rumah.

Penggunaan makanan ini termasuk sama ada produk yang dimakan mempunyai tahap jejak karbon tinggi atau tidak.

Makanan yang mengandungi jejak karbon tinggi biasanya adalah daging, sementara makanan yang mengandung jejak karbon rendah biasanya sayur-sayuran.

Berikut ini adalah kandungan karbon dari beberapa jenis makanan, seperti yang dikutip dari Environmental Working Group (EWG).

Jejak karbon atau jejak karbon dari pelbagai bahan

Jejak karbon aktiviti perjalanan boleh merangkumi jenis kenderaan yang digunakan, sama ada kenderaan persendirian (kereta atau motosikal) atau pengangkutan awam (bas, kereta api, atau pesawat).

Sekiranya menggunakan kenderaan persendirian, pengiraan jejak karbon juga akan merangkumi jenis bahan bakar yang digunakan.

Dipetik dari Pentadbiran Maklumat Tenaga (EIA) di Amerika Syarikat, ini adalah sejumlah besar pelepasan gas rumah hijau dari pelbagai bahan bakar

  • avtur ialah 2.20 kg CO2 / liter
  • biodiesel ialah 2.50 kg CO2 / liter
  • bahan bakar diesel ialah 2.68 kg CO2 / liter
  • petrol ialah 2.35 kg CO2 / liter

Oleh itu, untuk mengetahui seberapa besar jejak karbon kita dari aktiviti perjalanan, kita dapat menghitungnya dari berapa banyak bahan bakar yang digunakan.

Sementara itu, untuk penggunaan isi rumah, secara umum, jejak karbon dikira dari jumlah kWh elektrik yang digunakan dalam satu tahun.

Jejak karbon untuk penggunaan elektrik isi rumah bergantung pada jenis loji tenaga yang digunakan, sama ada menggunakan arang batu (seperti PLTU-PLTU di Dunia), bahan bakar diesel (seperti di PLTD), nuklear, atau menggunakan tenaga yang boleh diperbaharui (misalnya solar, angin, panas bumi, atau tenaga hidro).

Baca juga: Adakah Penguin Mempunyai Lutut?

Sumber: Jejak Karbon - Biogas Rumah