Makanan Organik Lebih Baik? Tidak juga

Siapa yang lebih suka mengambil sayur-sayuran atau produk organik?

Pada masa ini, isu produk makanan organik sedang dibincangkan, terutama daya tarik untuk gaya hidup sihat dan mesra alam yang menjadi trend global.

Selain sihat, adakah anda mengatakan bahawa produk organik lebih berkhasiat daripada produk konvensional?

Adakah itu betul?

 

Produk makanan organik

Ringkasnya, produk makanan organik adalah produk makanan yang pengeluarannya menggunakan bahan atau alat dengan tujuan memberi kesan yang baik terhadap alam sekitar.

Seperti mengurangkan pencemaran, baja kimia, antibiotik, hormon pertumbuhan hingga kejuruteraan genetik.

Atau jika anda merujuk kepada definisi rumit dari Peraturan Ketua BPON Nomor 1 tahun 2017 tentang Pengawasan Makanan Olahan Organik , makanan organik, yaitu:

Makanan organik adalah makanan yang berasal dari tanah pertanian organik yang menerapkan amalan pengurusan yang bertujuan untuk mengekalkan ekosistem dalam mencapai produktiviti lestari, mengawal rumpai, perosak dan penyakit, melalui beberapa kaedah seperti mengitar semula sisa tanaman dan ternakan, memilih dan memutar tanaman. , pengurusan air, pengurusan tanah, dan penanaman dan penggunaan bahan makanan biologi.

Terdapat beberapa perbezaan asas antara produk organik dan bukan organik

Bukan OrganikOrganik
Menggunakan baja kimia untuk mempercepat pertumbuhan tanamanGunakan baja semula jadi, baja atau kompos, untuk tanah dan tanaman
Menggunakan racun perosak kimia untuk membunuh perosakGunakan alat bantu semula jadi seperti burung, serangga atau perangkap untuk membunuh perosak atau penyakit
Cenderung lebih tahan lamaCenderung membusuk dengan lebih mudah
Dari segi harga, pasaran jauh lebih murahJauh lebih mahal

Dalam pandangan jelas, perbandingan di atas dapat menggambarkannya.

Maka persoalan yang timbul adalah bagaimana terdapat perbezaan kandungan nutrisi antara kedua-dua bahan tersebut?

 

Lebih berkhasiat?

Pada pandangan pertama, kita akan menganggap bahawa kandungan nutrien dan nutrien dalam sayur-sayuran organik akan lebih tinggi jika dibandingkan dengan sayur-sayuran bukan organik, kerana mereka lebih semula jadi.

Baca juga: Stunting: Perspektif Lain untuk Menerangkan Badan Pendek

Malangnya, tidak.

Terdapat banyak pertimbangan, dan masih banyak yang perlu disiasat oleh pakar.

Kelebihan produk organik adalah mereka menggunakan rawatan pertumbuhan tanpa menggunakan bahan kimia seperti racun perosak, racun perosak atau baja bukan organik lain.

Ini akan mengurangkan kepekatan pencemaran kimia ke persekitaran dan makanan itu sendiri.

Dari kajian yang dilakukan oleh FSA pada tahun 2009 yang melibatkan 343 penerbitan, yang kemudian diperkuat oleh Dr. Gavin Stewart, makanan organik mempunyai ciri-ciri berikut:

  • Kepekatan antioksidan 18-69% lebih tinggi seperti poliferol
  • Kepekatan kadmium logam berat beracun, rata-rata lebih rendah 48%
  • Kepekatan nitrogen yang lebih rendah (jumlah nitrogrn 10%, nitrat 30%, dan nitrit 87%)

Pada daging yang diproses

Sebenarnya, makanan organik mempunyai kandungan sisa 30% lebih rendah daripada makanan konvensional.

Ayam dan daging yang diusahakan secara organik mempunyai lebih sedikit bakteria tahan antibiotik.

Namun, sama ada daging organik atau konvensional, keduanya masih mengandungi bakteria yang menyebabkan keracunan makanan.

Berdasarkan kajian mengenai kandungan nutrien makanan organik dan bukan organik, ternyata kedua-duanya tidak mempunyai perbezaan yang signifikan.

Kandungan fosfor dalam banyak makanan organik dan sedikit lebih banyak asid lemak omega-3 dalam susu organik dan ayam. Walaupun terdapat perbezaan, secara keseluruhan ia tidak memberikan perbezaan yang ketara.

Dena Bravata dari Stanford Centeer for Health Policy bersama Smith-Spangler dari VA Palo Alto Health Care System, Amerika Syarikat mengkaji 237 kertas percubaan klinikal mengenai makanan organik dan bukan organik dan kandungan nutrien organik dan bukan organik.

Kajian itu menyatakan bahawa hanya terdapat beberapa perbezaan yang signifikan antara manfaat kesihatan makanan organik dan bukan organik.

Dari segi kandungan vitamin, tidak ada perbezaan.

Baca juga: Blower pengering tangan tidak lagi disyorkan untuk digunakan di hospital

Prof Dr. Ir. Ali Khomsan, MS, Profesor Pemakanan Komuniti dan Sumber Keluarga, dari Fakulti Pertanian, IPB, menyatakan bahawa tidak ada perbezaan yang signifikan antara tanaman yang ditanam secara organik dan bukan organik. Perbezaannya lebih kepada aspek peningkatan persekitaran apabila pengguna memilih makanan organik.

"Jika dilihat dari aspek keamanan, tentu saja banyak orang setuju bahawa makanan organik lebih selamat, kerana hampir tidak ada pencemaran racun perosak. Tetapi jika dilihat dari aspek pemakanan, ia tidak konklusif, yang bermaksud bahawa tidak ada kesimpulan yang konklusif bahawa makanan organik lebih berkhasiat daripada makanan anorganik "

Kesimpulannya

Adakah makanan organik lebih baik daripada bukan organik?

Ya, dari perspektif persekitaran lebih baik. Makanan organik juga mempunyai risiko pencemaran racun perosak yang lebih rendah.

Namun, dari segi kandungan nutrisi, tidak ada perbezaan yang ketara.

Jadi, jika anda tidak mempunyai anggaran kewangan yang besar, anda tidak perlu memaksa membeli makanan organik. Mencuci sayur dan buah dengan air dan sedikit detergen ringan, atau mengupas bahan makanan sebelum dimakan lebih kurang sama dengan makanan organik, kerana kandungan nutriennya tidak jauh berbeza.

Rujukan:

  • Makanan Organik: Adakah Lebih Sihat? Lebih Berkhasiat?
  • Adakah Makanan Organik Lebih Sihat daripada Bukan Organik
  • Perpustakaan Pemakanan: Organik vs Bukan organik
  • Makanan Organik vs Bukan Organik