Flora Normal, Mikroorganisma yang Mendiami Mulut Manusia

Flora Biasa

Sejauh ini, mungkin tidak disedari bahawa terdapat begitu banyak mikroorganisma yang mendiami tubuh manusia. Kerana saiznya yang sangat kecil, wajar jika anda tidak dapat melihat atau merasakannya.

Kumpulan mikroorganisma ini hidup di kulit dan selaput lendir (mukosa) manusia, sama ada dalam keadaan sihat atau sakit.

Pengumpulan mikroorganisma disebut sebagai flora normal. Contohnya ialah bakteria, kulat dan sebagainya.

Flora normal memainkan peranan penting dalam pertahanan tubuh kerana dapat menghalang pertumbuhan organisma lain.

Salah satu bahagian tubuh manusia yang mempunyai banyak mikroorganisma adalah rongga mulut. Rongga mulut dihuni oleh mutan Streptococus, Streptococus sanguinis, S. viridans , Staphylococcus sp dan Lactobacillus sp.

Salah satu sebab mengapa mulut adalah persekitaran yang baik untuk pertumbuhan mikroorganisma adalah kelembapan yang tinggi, dan makanan dan minuman yang masuk ke dalam badan.

Flora normal tidak selalu menguntungkan. Sekiranya substrat berubah atau berpindah dari habitat, flora normal boleh menjadi patogen (menyebabkan penyakit).

Contohnya ialah dua jenis bakteria pada gigi, iaitu Streptococus mutan dan Streptococus sanguinis yang menyebabkan karies gigi.

Sekiranya kebersihan mulut tidak dijaga, bakteria di dalamnya boleh berubah menjadi patogen. Ini kerana makanan yang masuk ke dalam mulut akan dipecah oleh bakteria yang menghasilkan asid.

Asid ini boleh melekat pada permukaan gigi yang boleh menyebabkan demineralisasi (hakisan) enamel gigi.

Flora normal lain dipanggil Candida fungus. Sekiranya rongga mulut terganggu, kulat berubah menjadi patogen. Kulat ini boleh menyebabkan kandidiasis mulut.

Gangguan pada rongga mulut dapat dipicu oleh penggunaan gigi palsu, sindrom mulut kering (Xerostomia), HIV / AIDS, merokok, dan penggunaan ubat jangka panjang.

Gangguan keseimbangan flora normal di mulut boleh menyebabkan beberapa penyakit dan jangkitan. Ini juga disebabkan oleh kadar karbohidrat tinggi dalam air liur yang mencetuskan pertumbuhan kulat.

Baca juga: Ternyata air yang benar-benar suci tidak baik untuk tubuh

Oleh itu, sangat digalakkan untuk memberi perhatian kepada kebersihan mulut. Jangan biarkan mikroorganisma yang baik sebelumnya berubah menjadi patogen.

Jangan lupa menggosok gigi dengan kerap! Sentiasa sihat!


Rujukan:

  • Flora Normal di Mulut Kita