Gas Air Mata: Bahan, Cara Mengatasinya, dan Cara Membuatnya

Gas pemedih mata adalah senjata kimia yang digunakan oleh Polis untuk mengawal kawalan massa atau untuk menyebarkan demonstran.

Selain digunakan sebagai senjata kimia polisi, gas pemedih mata juga dapat digunakan untuk menangkis musuh, menghadapi binatang berbahaya, atau bahkan memerangi penjenayah dalam situasi berbahaya.

Kandungan gas air mata

Secara amnya, kandungan utama gas ini yang sering digunakan untuk menyebarkan demonstran adalah CN (chloroacetophenone) atau CS ( chlorobenzylidenemalononitrile) dan memerlukan proses kimia yang rumit untuk dihasilkan.

Walau bagaimanapun, gas pemedih mata juga dapat dibuat menggunakan Oleoresin Capsicum (OC) yang biasanya terdapat dalam lada merah dan hijau sebagai bahan utama.

Sebatian lain yang digunakan atau disyorkan untuk digunakan adalah bromoacetone, benzyl bromide, ethyl bromoacetate, xylyl bromide, dan α-bromobenzyl syanide.

Kesan penggunaan gas pemedih mata

Bahan yang digunakan sebelumnya mempunyai ciri yang sama ketika terkena bahagian tubuh atau saluran pernafasan, iaitu menyebabkan sensasi terbakar dan kerengsaan pada kulit.

Walaupun agak menyakitkan, gas pemedih mata tidak mematikan atau menghasilkan kesan sampingan kekal.

Kemudian, adakah gas pemedih mata yang sudah habis masa berlakunya mengandungi kandungan yang lebih berbahaya daripada yang tidak?

Sebagai tindak balas kepada ini, banyak orang berteori bahawa gas pemedih mata yang telah habis akan menyebabkan gas menjadi lebih toksik.

Namun, pendapat ini dibantah oleh Steve Wright dari Leeds Metropolitan University, yang menyatakan bahawa jika gas itu habis, kandungan kimia dalam gas akan rosak. Kerosakan bahan kimia ini sebenarnya akan menjadikannya kurang berkesan.

Pengendalian apabila terdedah

Pengendalian yang dapat dilakukan sekiranya kita terkena gas pemedih mata meliputi:

 • Segera dapatkan udara segar.

  Kandungan SC dalam gas pemedih mata menyebabkan sensasi terbakar di saluran pernafasan dan mata kita secara automatik akan menutup. Kesan CS akan hilang seketika selepas udara segar 5-10 minit.

 • Bilas dengan air.

  Bilas dengan air bersih selama 5-10 minit. Sekiranya perlu, tambahkan cecair fisiologi seperti NaCl.

 • Jangan gosok mata anda.

  Menggosok mata atau kawasan yang terkena gas pemedih mata akan mempercepat reaksi kimia kandungan gas pemedih mata dan akan memburukkan lagi kesannya.

Baca juga: Bahaya menggunakan air botol terpakai berulang kali

Sekiranya anda mengambil bahagian dalam demonstrasi, anda boleh menggunakan petua berikut untuk mengelakkan daripada terkena gas pemedih mata.

Gas pemedih mata: Definisi, kandungan, dan petua bagaimana merawatnya

Bagaimana cara untuk membuat?

Bagi mereka yang ingin tahu bagaimana membuat gas pemedih mata, anda boleh menonton video ini.

Semoga bermanfaat. Tetapi jangan mencubanya tanpa ditemani oleh pakar, ya XD

Rujukan

 • Apakah kandungan air atau gas dalam demo pelajar?
 • Ketahui gas mata, ramuannya, dan petua untuk mengatasinya