Mengapa suhu sejuk di gunung? Walaupun Bukankah Lebih Dekat dengan Matahari?

Sekiranya kita membandingkan jarak antara permukaan laut dan puncak gunung (katakanlah Gunung Jayawijaya), dengan jarak antara Bumi dan Matahari, maka perbandingannya sangat jauh.

Jarak Bumi ke Matahari adalah 149,600,000,000 meter, sementara jarak antara permukaan laut dan puncak Gunung Jayawijaya hanya 4,884 meter.

Jarak ini hanyalah sebahagian kecil dari jarak Bumi dari Matahari, sebab itulah nilai jarak di suatu tempat di Bumi dari matahari tidak mempunyai pengaruh yang signifikan.

Sebab sebenarnya ialah mengapa semakin tinggi tempat yang lebih sejuk suhunya kerana suasananya.

Di Bumi, semakin tinggi tempat, semakin rendah tekanan udara. Tekanan berkaitan dengan jumlah molekul per isipadu, dan ketika anda naik tekanan atmosfera menurun secara eksponensial.

Oleh kerana pek udara yang mengandungi molekul udara diangkat ke atmosfer, tekanan turun lebih jauh dan paket udara mengembang.

Apabila udara mengembang, ia berfungsi, jadi tenaga dibebaskan. Kemudian suhu turun kerana suhu adalah tenaga min zarah. Oleh itu apabila tenaga udara menurun, suhu juga menurun.

Itulah sebabnya pada ketinggian tinggi, suhu menurun. Gunung sejuk.

Di ruang angkasa, di luar atmosfera Bumi, jika anda menghadapi cahaya matahari, anda dapat langsung dipanggang, dan jika anda tidak mendapat cahaya matahari, anda boleh mati hingga mati.

Itulah sebabnya angkasawan memakai baju angkasa yang dapat menjaga tubuh angkasawan pada suhu yang stabil.

Nasib baik kita hidup di Bumi, yang mempunyai atmosfer - bukan kubah di langit - yang melindungi kita dari bahaya cahaya matahari.