Bagaimana kaca kalis peluru dapat melembutkan peluru yang sangat kuat?

Sekiranya anda berada di barisan depan, di zon bahaya, dan diserang dari pelbagai arah… anda memerlukan pertolongan untuk melindungi diri anda dari serangan tersebut.

Salah satu langkah untuk mengatasi ini adalah dengan membuat perlindungan untuk mengelakkan serangan masuk dari musuh.

Yaitu dengan menggunakan lapisan kaca kalis peluru.

Kaca kalis peluru di ibu kota

Di samping itu, kaca kalis peluru digunakan secara meluas dalam kenderaan tentera, kereta presiden, pesawat pejuang, kereta api laju, dan lain-lain.

Bahan yang telus, tetapi tahan peluru ini biasanya terbuat dari rangkaian bahan yang disusun dan dilekatkan sedemikian rupa sehingga mampu menghentikan aliran peluru.

Kaca kalis peluru moden hanyalah variasi pada kaca keselamatan berlamina, dan pada asalnya dihasilkan oleh seorang ahli kimia Perancis bernama Édouard Bénédictus (1878-1930), dan mengeluarkan hak paten pada idea tersebut pada tahun 1909.

Kaca kalis peluru berlapis adalah jenis kaca balistik tradisional. Pada mulanya gelas yang digunakan seluloid (plastik awal) terjepit di antara dua kepingan kaca. Jika diperiksa dengan teliti, lapisan pada kaca peluru yang dilaminasi sangat serupa dengan pembuatan kaca automatik.

Bahan resin polyvinyl butyral diletakkan di antara dua lapisan kaca, kemudian dibentuk bersama pada suhu dan tekanan tertentu. Seperti kaca kereta, kaca jenis ini tidak langsung pecah apabila terkena peluru.

Idea untuk menggunakan plastik polivinil dalam kaca berlapis bermula pada tahun 1936, ketika pertama kali dicadangkan oleh Earl Fix dari Syarikat Kaca Plat Pittsburgh.

Kaca kalis peluru dikenali sebagai bahan lut sinar yang dapat menahan tenaga kinetik peluru hingga berkaliber tertentu. Pada masa ini, bahan yang biasa digunakan dalam pembuatan kaca kalis peluru adalah plastik polikarbonat.

Baca juga: Penjelasan mengenai gempa bumi di Tuban

Struktur kaca kalis peluru

Kaca kalis peluru konvensional pada dasarnya dibuat dengan melapisi bahan polikarbonat pada kepingan kaca biasa. Proses pelapisan ini dipanggil laminasi. Proses laminasi akan menghasilkan bahan seperti kaca yang lebih tebal daripada kaca biasa.

Bahan polikarbonat adalah sekumpulan polimer termoplastik (mudah terbentuk pada suhu tinggi). Biasanya juga digunakan dalam berbagai industri, seperti botol minuman.

Kaca tahan peluru biasanya mempunyai ketebalan antara 7 milimeter dan 75 milimeter.

Peluru yang memukul kaca kalis peluru akan menembusi lapisan luar kaca, tetapi lapisan bahan kaca polikarbonat akan dapat menyerap tenaga peluru dan menghentikannya sebelum peluru menembus keluar dari lapisan akhir.

Walaupun bertujuan untuk menghentikan kadar peluru, ketahanan kaca masih bergantung pada ketebalan kaca dan jenis senjata (ukuran peluru berkaliber) yang digunakan untuk menembak kaca.

Untuk melihat bagaimana kaca ini berfungsi, kita dapat membandingkan kaca kalis peluru dengan kaca biasa.

Bagaimana kaca kalis peluru berfungsi

Pada kaca biasa , kaca tidak elastik, jadi peluru akan terus melintasi kaca. Oleh itu menyebabkan kaca pecah.

Pada kaca peluru , lapisan kaca akan meratakan peluru, menghentikan tenaga dan inersia peluru.

Pada mulanya peluru akan menuju ke lapisan pertama kaca. Kerana kaca lebih keras daripada polikarbonat, peluru akan berubah rata. Tetapi peluru masih mempunyai tenaga kinetik untuk menembusi lapisan kaca.

Kemudian, peluru yang telah diratakan dan sebahagian tenaga kinetiknya telah diserap oleh lapisan kaca akan terperangkap dengan pantas oleh lapisan polikarbonat yang lebih fleksibel daripada kaca. Jadi, lapisan polikarbonat ini dapat disamakan dengan jaring dalam gol bola sepak.

Baca juga: Mana Yang Lebih Baik: Penyembelihan Konvensional atau Kaedah Menakjubkan?

Oleh itu, peluru tidak dapat keluar dari lapisan terakhir, iaitu melalui kaca untuk menyerang sasaran.

Rujukan

  • //www.scienceabc.com/innovation/wonders-bullet-resistant-glass.html
  • //www.explainthatstuff.com/bulletproofglass.html
  • //pm3i.or.id/wp-content/uploads/2018/09/5.-Ferdinan-Nuansa.pdf