Berikut adalah tahap-tahap gerhana bulan, anda sudah tahu?

Pasti anda telah mendengar pada akhir Januari semalam. dengan peristiwa bulan biru super biru pada Januari 2018 semalam.

Kalian ingin tahu, bukan? Mari kita bincangkan bersama, mari membincangkannya

Bagi anda yang berada di Jakarta, mungkin agak tidak jelas untuk melihat gerhana itu kerana pencemaran cahaya dan tepat ketika itu bertepatan dengan hujan sehingga cuaca mendung dan membuatnya kurang cerah. Gerhana bulan pada waktu itu agak jelas pada pukul 8:15 pagi

Daripada secara beransur-ansur kita lebih baik membincangkannya bersama, mari kita bercakap

Berikut adalah peringkatnya:

1. Bulan memasuki penumbra Bumi

Kerucut bumi mempunyai dua bahagian: umbra gelap dan dalam, yang dikelilingi oleh penumbra yang lebih ringan. Penumbra adalah bahagian luar pucat bayangan bumi. Walaupun gerhana secara rasmi bermula ketika bulan memasuki penumbra, ia sebenarnya adalah acara akademik. Anda tidak akan melihat perkara luar biasa yang berlaku di bulan - sekurang-kurangnya belum.

Bayangan penumbral bumi begitu samar sehingga tidak dapat dilihat sehingga bulan tenggelam ke dalamnya. Kita mesti menunggu sehingga penumbra mencapai sekitar 70 peratus pada cakera lunar. Jadi selama kira-kira 40 minit selepas "permulaan" gerhana separa, bulan purnama akan terus kelihatan bersinar secara normal, walaupun setiap minit berlalu lebih jauh ke dalam bayangan luar angkasa.

2. Bayangan zakar mula muncul

Sekarang bulan sudah cukup masuk ke dalam penumbra sehingga bayangan akan terlihat dengan jelas pada cakera bulan. Mula mencari bayang-bayang cahaya yang sangat halus yang muncul di sebelah kiri bulan. Ini akan menjadi lebih jelas seiring berjalannya minit, dengan gambar semakin menyebar dan semakin dalam. Tepat sebelum bulan mulai memasuki bayang-bayang payungnya yang gelap, penumbra muncul sebagai noda yang jelas di sebelah kiri bulan.

3. Bulan memasuki umbra bumi

Bulan kini mulai memancar ke bayangan tengah gelap Bumi, yang disebut umbra. Kerang hitam kecil mula muncul di bahagian kiri (timur) bulan, atau tepinya jelas kelihatan. Fasa separa gerhana bermula; kadarnya semakin pantas dan perubahannya dramatik. Umbra jauh lebih gelap daripada penumbra.

Baca juga: 5 Petua Kajian Berkesan dan Maksimum untuk Hasil yang Memuaskan

Ketika beberapa minit berlalu, bayangan gelap kelihatan melengkung perlahan di wajah bulan. Pada mulanya badan bulan nampaknya hilang di umbra, tetapi kemudian, ketika anda bergerak lebih dalam, anda mungkin melihatnya bersinar samar, merah atau coklat. Perhatikan juga bahawa tepi bayangan bumi yang diproyeksikan pada bulan akan melengkung.

Ini adalah bukti yang jelas bahawa Bumi adalah bola, seperti yang disimpulkan oleh Aristoteles dari gerhana bulan yang dia amati pada abad keempat SM. Seperti ketika suis redup dimatikan perlahan, bayangan bulan yang terang mulai pudar.

4. 75 peratus liputan

Dengan cakera tiga perempat bulan kini tersekat oleh umbra, bahagian yang terbenam dalam bayangan mulai bersinar dengan samar - seperti sekeping besi yang dipanaskan hingga ke titik di mana ia mulai bersinar. Sekarang jelas bahawa bayangan payung tidak menimbulkan kegelapan total di permukaan bulan. Dengan menggunakan teropong atau teleskop, bahagian luar bayangan biasanya cukup terang untuk menampakkan maria dan kawah bulan, tetapi pusatnya jauh lebih gelap, dan kadang-kadang tidak ada ciri permukaan yang dapat dikenali. Warna di umbra sangat berbeza dari gerhana. Merah dan kelabu biasanya mendominasi, tetapi kadang-kadang terdapat warna coklat, biru dan nada lain.

5. Kurang dari 5 minit untuk keseluruhan

Minit sebelum (dan sesudah) totalitas, kontras antara kuning pucat di permukaan bulan dan coklat kemerahan yang tersebar di sisi lain dapat menghasilkan fenomena indah yang dikenali sebagai "Japanese Lantern Effect."

6. Gerhana total bermula

Apabila bahagian terakhir bulan memasuki umbra, gerhana keseluruhan bermula. Bagaimana bulan akan hilang apabila keseluruhannya tidak diketahui. Kadang-kadang gerhana bulan adalah hitam kelabu gelap yang hampir hilang dari pandangan. Tetapi ia juga boleh menyala oren terang. Sebab mengapa bulan dapat dilihat ketika terhalang sepenuhnya adalah kerana sinar matahari tersebar dan dibiaskan di sekitar bumi oleh atmosfera kita.

Semasa keseluruhan, matahari akan tersembunyi di balik bumi gelap yang ditandai dengan cincin merah yang cemerlang. Kecerahan cincin ini di sekitar Bumi bergantung pada keadaan cuaca global dan jumlah debu di udara. Keadaan yang jelas di Bumi bermaksud gerhana bulan yang terang.

7. Di tengah-tengah keseluruhan

Bulan kini bersinar di mana-mana. Ketika bulan bergerak ke selatan dari pusat umbra bumi, penurunan warna dan kecerahan pada cakera bulan sedemikian rupa sehingga puncaknya tampak paling gelap, dengan warna tembaga atau coklat. Bahagian bawah - bahagian bulan yang paling dekat dengan pinggir luar umbra - akan kelihatan paling terang, berwarna merah, oren dan mungkin juga berwarna putih kebiruan.

Baca juga: Fenomena Cinta Hari Ini, Pelakor dan Pebinor. Apa yang menyebabkannya dan bagaimana menyelesaikannya?

Pemerhati yang jauh dari cahaya bandar yang terang akan melihat jumlah bintang yang jauh lebih besar daripada yang dilihat sebelum gerhana bermula. Bulan akan berada dalam konstelasi Kanser. Kegelapan langit sangat mengagumkan. Landskap di sekitarnya suram. Sebelum gerhana, bulan purnama kelihatan rata dan satu dimensi. Namun, selama keseluruhan, ia akan kelihatan lebih kecil dan tiga dimensi - seperti bola yang dinyalakan.

Sebelum bulan memasuki bayangan Bumi, suhu di permukaan cahaya matahari melayang sekitar 266 darjah Fahrenheit (130 darjah Celsius). Sekarang, dalam bayang-bayang, suhu di bulan telah menurun hingga minus 146 darjah F (minus 99 C); turun 412 darjah F, atau 229 darjah C, dalam masa kurang dari 150 minit!

8. Gerhana keseluruhan berakhir

Kemunculan bulan dari bayangan payung bermula. Segmen kecil pertama bulan mula muncul kembali, diikuti beberapa minit kemudian oleh Japanese Lantern Effect.

9. 75 peratus liputan

Setiap noda di umbra hilang sekarang. Dari sini, ketika bayang-bayang gelap secara sistematik menjalar dari cakera lunar, bulan akan kelihatan hitam dan tidak berbentuk.

10. Bulan meninggalkan umbra

Bayangan gelap tengah membersihkan kaki kanan bulan.

11. Bayangan Penumbra memudar

Ketika bayangan samar terakhir terhapus dari sisi kanan bulan, tanda-tanda visual gerhana akan berakhir.

12. Bulan meninggalkan penumbra

Gerhana "rasmi" berakhir, bebas sepenuhnya dari bayang-bayang penumbral.

Sudah, rakan-rakan, membincangkan tahap gerhana bulan ... dan jangan lupa bahawa pada 28 Julai 2018 akan ada gerhana bulan yang lain. Puncaknya adalah pada pukul 03:15 WIB.

Jangan lupa untuk menyimpan gambar awan dan bulan sebagai kenang-kenangan hehe

Salam, rakan ilmiah


Artikel ini adalah penyerahan dari pengarang. Kandungan penulisan adalah tanggungjawab penulis sepenuhnya. Anda juga boleh membuat tulisan anda sendiri mengenai Saintif dengan menyertai Komuniti Saintif