Mengapa daun musim luruh berubah menjadi coklat?

Daun mempunyai warna kerana mengandungi sebatian kimia yang disebut pigmen. Pigmen klorofil menjadikan daun menjadi hijau.

Klorofil ini mempunyai keupayaan untuk mengubah cahaya matahari dan air menjadi nutrien yang berguna untuk tanaman seperti gula dan karbohidrat.

Semasa musim panas ketika matahari bersinar sepanjang hari, tanaman menghasilkan banyak klorofil.

Tetapi pada musim luruh, cuaca menjadi lebih sejuk, tidak banyak tenaga yang tersedia, dan akibatnya banyak tanaman mulai berhenti membuat klorofil. Sebatian klorofil juga terurai menjadi molekul yang lebih kecil.

Semasa klorofil mula menghilang, pigmen lain di daun mula menunjukkan warnanya. Inilah sebabnya mengapa daun berubah menjadi kuning kecoklatan.

Jimat tenaga

Tumbuhan memerlukan banyak tenaga untuk membuat klorofil.

Sekiranya tanaman memecah sebatian klorofil dan mengeluarkannya dari daun sebelum daun jatuh, mereka dapat menyimpan tenaga. Di situlah intinya.

Tumbuhan dapat menyerap semula molekul yang membentuk klorofil. Kemudian apabila cuaca menghangat dan cahaya matahari yang cukup untuk tumbuh, tanaman dapat menggunakan molekul yang tersimpan ini lagi untuk membuat pigmen klorofil lagi.

Kaedah ini lebih berkesan daripada tumbuh-tumbuhan yang harus membuat klorofil dari awal lagi dengan menggunakan bahan bebas secara semula jadi.

Selain klorofil, terdapat pigmen lain pada daun yang disebut karotenoid. Karotenoid berwarna kuning dan coklat. Terdapat juga pigmen antosianin di beberapa tanaman yang hanya dihasilkan pada musim luruh. Pigmen ini menyebabkan daun menjadi merah hingga ungu. Anthocyanin juga berfungsi untuk mengelakkan daun tidak dimakan oleh haiwan atau terbakar matahari.

Jadi, perubahan warna pada daun berlaku kerana terdapat perubahan pigmen.

Apabila musim berubah, tanaman memecah pigmen hijau mereka untuk menjimatkan tenaga. Dan daun kelihatan warna kuning, oren hingga coklat yang indah.