Eratosthenes dan Pengukuran Lingkaran Bumi

Rasa ingin tahu mendasari kemajuan berterusan kami dalam sains dan teknologi. Ia bermula dengan peristiwa aneh yang dilihat, membuat manusia penasaran, yang membuat kita menjawab dengan mengandaikan apa yang terjadi kerana apa, jadi kita berusaha membuat sesuatu yang akan membuktikan jawapan kita melalui kejadian itu.

Bahkan Eratosthenes, yang hidup 2000 tahun yang lalu, mendapati kejadian aneh ini, membuatnya penasaran dan ingin mengetahui punca sebenar sesuatu yang mungkin tidak diambil perhatian oleh orang lain. Dia adalah ahli astronomi, ahli sejarah, ahli geografi, ahli falsafah, penyair, pengkritik teater dan ahli matematik. Sejarah mencatatkan bahawa dia adalah orang pertama yang mengukur keliling bumi dengan kehilangan kira-kira 15% pengukuran semasa menggunakan satelit, hasil yang benar-benar menggila dia yang hidup pada masa itu.

Pengukuran Eratosthenes

Eratosthenes melaporkan hasil pengukurannya dalam "Pada pengukuran Bumi". Sayangnya kerana bukunya yang hilang, kita tidak dapat mengetahui dengan tepat bagaimana Eratosthenes mengambil ukurannya. Tetapi pada dasarnya, dari kisah-kisah yang ada dari pelbagai buku yang merujuknya, konsep yang diterapkan dari Ertosthenes masih sama. Hanya dengan pemerhatian, geometri yang sederhana dan tentunya rasa ingin tahu membuatnya membuat perkara gila pada zamannya.

Eratosthenes juga merupakan pengarah perpustakaan besar Alexandria atau Alexandria. Suatu hari dia membaca bahawa di perbatasan selatan pos Syene, dekat air terjun pertama Sungai Nil, pada tengah hari 21 Jun, tongkat tegak tidak akan pernah mempunyai bayangan. Pemerhatian yang biasa dilakukan adalah dibenarkan, tetapi tidak bagi Eratosthenes, yang membuatnya membuatnya bertafakur siang dan malam. Dia melihat apakah di Alexandria, sekitar tengah hari 21 Juni, sebatang kayu tegak telah memberikan bayangan dan hasilnya ada.

Baca juga: 21+ Manfaat lemon untuk kesihatan, diet, kecantikan dan semua

Satu perkara mungkin jika pada waktu yang sama di Syene tidak ada bayangan pada tongkat tegak sementara ada bayangan di Iskandariah, maka bumi melengkung atau tidak rata. Sekiranya bumi itu rata, jelas bahawa Matahari berada tepat di atas Syene, maka di Iskandariah tidak akan ada bayangan. Tetapi yang terjadi adalah tongkat di Syene tidak mendapat bayangan, sedangkan tongkat di Iskandariah dibentuk oleh bayangan dengan sudut 7.2 ° yang diperoleh oleh Eratosthenes.

Kredit gambar: todaslascosasdeanthony.com

Jadi untuk skema, apabila kita melukis garis lurus dari dua batang ke pusat bumi, ia akan menjadi seperti ini:

Dan sedikit rempah dari geometri sederhana yang telah kita pelajari dari sekolah menengah pertama mengenai dua garis selari jika garis dilukis yang memotongnya, kemudian sudut yang bertentangan akan sama. Oleh kerana cahaya matahari selari, kita dapat memperolehnya seperti berikut:

Maka dari Eratosthenes ini didapati bahawa sudut antara Iskandariah dan Syene adalah 7.2 °. Dan dari sini dia dapat menggunakan nisbah sudut dan perimeter yang ada, untuk keterangan lebih lanjut seperti ini

Di mana d adalah jarak antara Syene dan Iskandariah. Sehingga melalui rumusannya, perbandingan dapat dilakukan seperti ini

Jadi untuk yang lain, hanya jarak antara Syene dan Iskandariah. Eratosthenes tahu bahawa jarak antara Alexandria dan Syene adalah 5000 stadia (sekitar 925 km) kerana dia telah mengupah seseorang untuk mengukur jaraknya, jadi dengan memasukkan data ini ke dalam formula yang ada, kita akan mendapatkannya.

Jawapan ini hanya ketinggalan sekitar 15% dari 40,075 km yang sepatutnya. Sudah tentu, perkara yang sangat lucu pada zaman Eratosthenes, dia dapat hasil seperti ini walaupun data yang diambil kurang tepat, seperti jarak antara dua kota yang seharusnya 843 km dan sudut antara kedua kota adalah 7.76 °.

Baca juga: 10 Fakta Menarik Tentang Galaksi Bima Sakti (yang belum anda ketahui)

Dan tentu saja, jawapan ini hanya dapat diperolehi oleh tongkat, mata, kaki dan otak dan perasaan malu yang sering diremehkan oleh orang lain. Dan apabila kita selalu bertanya seperti kanak-kanak yang selalu ingin tahu dan selalu ingin mencuba, pada masa itu kita melakukan Sains! Kekal dengan lelaki!


Artikel ini adalah penyerahan dari pengarang. Anda juga boleh membuat tulisan anda sendiri mengenai Saintif dengan menyertai Komuniti Saintif.


Rujukan:

  • Russell, Randy. 2017. Pengiraan Lingkaran Bumi Eratosthenes . //www.windows2universe.org/?page=/citizen_science/myw/w2u_eratosthenes_calc_earth_size.html. Diakses pada 22 Jun 2018
  • Sagan, Carl. 1996. Kosmos . Diterjemahkan oleh: Hidayat, et al. Jakarta: Yayasan Dunia Obor
  • Teman Sains. 2017. Mengira Lingkaran Bumi. //www.sciencebuddies.org/science-fair-projects/project-ideas/Astro_p018/astronomy/calculating-the-circumference-of-the-earth#summary. Diakses pada 22 Jun 2018
  • Pendidikan Zenius. 2017. Ayuh, Ukur Bersama Bumi Bersama! . //www.zenius.net/blog/14991/keliling-bumi. Diakses pada 22 Jun 2018