10 Petua Berkesan Cara Menghilangkan Kantung Mata Secara Semula Jadi

cara menghilangkan kantung mata

Cara menghilangkan kantung mata boleh dilakukan dengan beberapa cara yang agak mudah dan menggunakan bahan yang mudah didapati.

Kadang-kadang setiap orang mempunyai tugas atau pekerjaan yang tidak memerlukan tidur malam. Sudah tentu, ini tidak baik untuk kesihatan seseorang.

Di samping itu, apabila anda sering terlambat bangun, mata akan kelihatan hitam dan kantung mata mula kelihatan. Ini kadang-kadang boleh membuat kita merasa tidak aman dengan penampilan kita ketika pergi ke sekolah atau bekerja.

Namun, kami tidak perlu risau kerana kantung mata dapat dikeluarkan dengan beberapa cara yang agak mudah.

Cara Membuang Kantung Mata

Kantung mata mengganggu penampilan kita, tetapi tidak perlu risau. Kami dapat menyelesaikan masalah kantung mata dengan cara berikut:

1. Sudu Beku

cara menghilangkan kantung mata

Cara paling mudah untuk mengeluarkan kantung mata adalah dengan sudu beku. Langkah-langkah yang mesti diambil adalah:

 • Simpan 2 sudu atau besi tahan karat di dalam peti sejuk pada satu malam.
 • Basuh muka anda dengan air pada waktu pagi.
 • Lekatkan punggung sudu beku pada mata yang tertutup.
 • Pegang kedudukan ini sehingga sudu suam.

2. Sayang

cara menanggalkan kantung mata dengan madu

Seperti yang kita ketahui, madu mempunyai pelbagai manfaat kesihatan. Salah satu faedah ini adalah menghilangkan mata hitam akibat kantung mata.

Madu dapat membantu merawat kantung mata dengan menjana semula kulit di sekitar mata. Caranya adalah dengan menggunakan madu ke kawasan sekitar mata dan tunggu selama kira-kira 30 minit.

Selepas 30 minit, bilas wajah anda dengan air bersih dan lakukan secara berkala sebelum tidur untuk mendapatkan hasil yang maksimum.

Baca juga: 20+ Contoh Puisi Keagamaan dan Nasihat Bijaksana

3. Limau dan Lemon

Selain dari madu, limau dan lemon juga mempunyai pelbagai khasiat dan salah satunya adalah dengan membuang kantung mata. Limau dan lemon kaya akan vitamin C sehingga mereka dapat merawat pelbagai masalah kulit.

Anda boleh memotong lemon menjadi titik nipis dan kemudian merekatkan kepingan mata. Tetapi harus diperhatikan bahawa jus lemon atau limau tidak masuk ke dalam mata kerana ini akan membuat mata terasa lebat.

Sekiranya dilakukan secara berkala, kantung mata perlahan-lahan akan hilang.

4. Putih Telur

cara menanggalkan kantung mata dengan putih telur

Telur juga dapat digunakan untuk mengeluarkan kantung mata. Kandungan dalam telur, terutama putih telur, dapat menegangkan kulit. Langkah-langkah yang perlu dilakukan juga mudah, anda hanya perlu menggunakan putih telur di kawasan kantung mata. Seterusnya, diamkan dan tunggu selama 20 minit sehingga kering dan kemudian bilas dengan air suam.

5. Kunyit

cara menghilangkan kantung mata dengan kunyit

Seperti yang kita ketahui, kunyit sering digunakan dalam makanan tambahan. Namun, ternyata kunyit juga mempunyai khasiat dalam kecantikan kulit. Oleh itu, kunyit juga dapat digunakan untuk merawat kantung mata.

Langkah-langkah yang perlu diambil untuk menggunakan kunyit untuk merawat kantung mata adalah:

 • Dalam mangkuk kecil, campurkan beberapa keping kunyit atau ½ sudu teh serbuk kunyit dengan yogurt dan jus lemon secukup rasa. Kacau hingga sebati.
 • Sapukan campuran topeng di seluruh permukaan wajah secara merata, tetapi elakkan kawasan mata dan bibir.
 • Biarkan selama 10 minit sehingga topeng kering.
 • Bilas wajah anda dengan menggunakan air suam.

6. Aloe Vera

cara menanggalkan kantung mata dengan lidah buaya

Tumbuhan lidah buaya dapat dijumpai dengan mudah di pelbagai wilayah. Selain itu, lidah buaya mempunyai khasiat untuk menghilangkan kantung mata. Langkah-langkah yang perlu dilakukan adalah:

 • Kupas lidah buaya terlebih dahulu.
 • Kisar atau tuli lidah buaya yang dikupas.
 • Letakkan lidah buaya tumbuk di kawasan mata.
 • Tunggu 10 minit dan bilas.
Baca juga: Contoh Cadangan Perniagaan 2020 Lengkap & Terkini (Pelbagai Bidang)

7. Batu Ais

Sejak zaman kuno, ketulan ais telah digunakan untuk menghilangkan keradangan. Seperti ketika seseorang jatuh dan lebam, orang itu dimampatkan dengan ais di lebam.

Kaedah ini juga boleh digunakan untuk merawat masalah kantung mata. Anda boleh memampatkan kantung mata dengan ketulan ais sehingga kantung mata anda hilang.

8. Tomato

Seperti yang kita ketahui, tomato mempunyai khasiat dalam merawat dan mengekalkan kulit yang sihat. Oleh itu, tomato juga boleh digunakan untuk merawat kantung mata.

Untuk mendapatkan faedahnya, tomato perlu dikisar terlebih dahulu dan kemudian disapu ke kawasan kantong mata. Tunggu sekitar 10 minit sehingga jus tomato kering kemudian bilas dengan air bersih.

9. Beg Teh Sejuk

Ternyata beg teh juga dapat digunakan untuk mengatasi masalah kantung mata. Kita hanya perlu merendam beg teh ke dalam air dan kemudian menyejukkannya selama beberapa minit. Ambil beg teh dan tekan ke kawasan kantong mata.

10. Timun

cara menanggalkan kantung mata dengan timun

Kita mungkin biasa dengan seseorang yang tidur ditutup mata oleh timun. Ini bertujuan untuk menjadikan mata sihat dan membuat badan menjadi santai.

Timun mengandungi vitamin A, B dan C serta kandungan air yang tinggi. Selain itu, mineral seperti kalium, magnesium dan silikon juga terkandung dalam timun. Bahan-bahan ini dapat menjadikan mata kelihatan lebih segar dan lebih sihat.

Demikianlah perbincangan mengenai cara menghilangkan kantung mata. Semoga dapat bermanfaat untuk anda semua.