Punca Rambut Gugur dan Cara Lengkap Mengatasinya

Terdapat banyak penyebab keguguran rambut, oleh itu terdapat banyak cara untuk merawatnya.

Rambut adalah organ manusia yang berbentuk seperti benang yang tumbuh di kulit kepala dan seluruh kepala. Rambut timbul dari epidermis atau lapisan kulit paling luar.

Walaupun sangat nipis, rambut mempunyai fungsi yang sangat besar untuk badan. Beberapa fungsi rambut di badan boleh menjadi hangat, sebagai perlindungan dari bahaya dan panas, dan merupakan mahkota bagi lelaki dan wanita.

Punca keguguran rambut yang berlebihan

Seiring bertambahnya usia, rambut sering gugur. Kehilangan rambut yang berlebihan berlaku apabila anda kehilangan lebih dari 100 helai setiap hari.

Secara umum, penyebab keguguran rambut adalah:

 • rawatan perubatan
 • cara hidup
 • kesihatan.

Rawatan perubatan sama ada melalui ubat, kemoterapi dan radiasi menyebabkan kesan sampingan pada tisu kulit, menyebabkan keguguran rambut berlebihan.

penyebab keguguran rambut

Penyelesaian untuk Mengatasi Rambut Gugur

Berikut adalah beberapa cara untuk merawat keguguran rambut secara perubatan atau dengan mengubah gaya hidup anda:

1. Penjagaan perubatan

Setiap orang mempunyai keadaan keguguran rambut yang berbeza. Secara umum, masalah keguguran rambut dapat diatasi melalui rawatan perubatan seperti menggunakan ubat pertumbuhan rambut seperti Minoxidil (Rogaine) dan Finasteride (Propecia, Proscar), ketelusan rambut.

2. Berhenti merokok

Sekiranya anda seorang perokok aktif dan ingin mengurangkan keguguran rambut, adalah idea yang baik untuk berhenti merokok mulai sekarang. Tabiat merokok menyebabkan kerosakan DNA pada folikel rambut, dan ketidakseimbangan sistem enzim pada folikel rambut (protease / antiprotease) yang mengakibatkan gangguan proses pertumbuhan rambut.

3. Mengurut kepala

Mengurut kulit kepala dapat meregangkan sel-sel papilla dermis di tisu subkutan kulit rambut. Menurut penyelidikan kesihatan Jepun, memberi urut selama 4 minit setiap hari selama 24 minggu dapat meningkatkan ketebalan rambut

Baca juga: 4 Perkara yang anda salah faham mengenai Pluto

4. Selaraskan Diet

Diet yang baik akan menjaga kesihatan rambut anda. Makanan yang baik untuk kesihatan rambut termasuk berbagai sayur-sayuran, buah, bijirin, makanan yang rendah lemak, dan kaya dengan protein dan rendah gula. Beberapa vitamin dan mineral baik untuk rambut, iaitu:

 • makanan kaya zat besi seperti daging, kacang hijau, sayur-sayuran hijau, bijirin, dan telur,
 • omega-3, salmon, tuna, kuning telur dan walnut.

5. Memeriksa Keadaan Kesihatan

Berdasarkan faktor genetik manusia, beberapa masalah kesihatan menyebabkan keguguran rambut. Beberapa penyakit yang menyebabkan keguguran rambut adalah diabetes, lupus, lichen planus, sarcoidosis, psoriasis kulit kepala, alopecia areata, keadaan hormon tiroid, anemia atau kekurangan zat besi, trichotillomania, sifilis dan penyakit seliak. Periksa keadaan kesihatan anda kemudian berjumpa doktor dan dapatkan rawatan mengikut keadaan kesihatan anda.

6. Mengurangkan Tekanan

Tekanan sangat mempengaruhi keadaan kesihatan badan, termasuk menyebabkan keguguran rambut. Mengurangkan tekanan boleh menyebabkan pertumbuhan rambut lebih optimum

7. Pilih syampu dan penjagaan rambut yang sesuai

Pemilihan produk syampu untuk rambut setiap orang adalah berbeza. Anda boleh menyesuaikan masalah keguguran rambut yang berlebihan dengan memberi nutrisi melalui syampu yang sesuai.

Penyelesaian keguguran rambut

Penyelesaian Alternatif Asli untuk Mengatasi Rambut Gugur

Terlepas dari kaedah yang disebutkan sebelumnya, ada juga beberapa kaedah alternatif sebagai cara merawat keguguran rambut.

1. Minyak Kelapa

Minyak kelapa mampu menyuburkan rambut, dengan itu dapat mengurangkan kerosakan rambut akibat kerosakan rambut. Gunakan 1-2 sudu minyak kelapa kemudian urut pada kulit rambut dan biarkan selama beberapa jam. Lakukan ini kira-kira dua kali seminggu.

2. Jus Bawang

Menurut jurnal Dermatology, penggunaan jus bawang mentah untuk mengurut rambut dapat membantu dalam proses pertumbuhan rambut, terutama di kawasan alopecia areata. Tumis bawang menggunakan pengisar, kemudian urut pada kulit rambut selama 30-60 minit kemudian bilas dengan air.

3. Aloe Vera

Aloe vera membantu proses pertumbuhan rambut. Gunakan lidah buaya selepas syampu untuk menyuburkan pertumbuhan rambut. Kemudian bilas dengan air bersih.

Baca juga: Percutian Ingin Selesai tetapi Masih Malas? Inilah petua!

4. Limau atau Lemon

Kandungan asid sitrik dalam kapur dan lemon kaya dengan vitamin C. Kandungan vitamin C pada kapur atau lemon dapat mengurangkan masalah kulit rambut seperti kelemumur, sehingga dapat mengurangkan jumlah keguguran rambut.

5. Bunga Hibiscus ( bunga raya Cina )

Bunga dan daun pada bunga raya dapat mengurangkan keguguran rambut. Campurkan 1-2 bunga raya, daun 5-6 kemudian campurkan dengan minyak kelapa mengikut citarasa. Seterusnya sapukan dan urut kulit kepala. Biarkan selama 30-60 minit dan bilas dengan syampu atau perapi.

6. Kuning Telur

Kandungan peptida dalam kuning telur merangsang pertumbuhan rambut sehingga sangat baik untuk mengurangkan keguguran rambut. Kuning telur yang dipukul kemudian sapukan pada rambut. Ratakan dan urut dengan lembut selama 30 minit. Bilas dengan syampu, jika perlu, gunakan perapi selepas itu. Lakukan aktiviti ini sekurang-kurangnya seminggu sekali

7. Biotin

Biotin adalah vitamin yang terdapat secara semula jadi dalam beberapa makanan seperti kacang, kentang, telur, bawang dan oat. Biotin dapat membantu menyuburkan rambut sehingga tidak gugur.

8. Ambil Yogurt

Yogurt kaya dengan probiotik yang melindungi ketuat rambut, jadi sangat berguna untuk mencegah kerosakan rambut dan mengurangkan keguguran rambut. Selain itu, mengonsumsi yogurt secara berkala dapat menjadikan rambut bersinar.

9. Teh Hijau

Teh hijau mengandungi polifenol epigallocatechin-3-gallate (EGCG) yang berfungsi untuk merangsang sel-sel papilla di dermis kulit rambut sehingga dapat membantu proses pertumbuhan rambut.

Agar keguguran rambut yang berlebihan tidak bertambah buruk, anda boleh mengambil langkah pencegahan, termasuk mengehadkan gaya rambut menggunakan alat pemanas dan bahan kimia, seperti menyeterika, menggulung rambut, atau mewarnai rambut. Elakkan menjalar atau mengikat rambut, dan menyikat rambut ketika basah. Anda boleh menggunakan syampu bayi, yang cenderung lebih lembut, untuk mencuci rambut.

Ayuh , jaga kesihatan rambut dan badan anda mulai sekarang agar penyebab keguguran rambut berlebihan tidak berlaku kepada anda.

Rujukan

 • //www.alodokter.com/ inilah-penyebab- rambut- frontok-lebih
 • //www.alodokter.com/rambut-rontok
 • //www.healthline.com/health/hair-loss-treatments-for-men#hair-care-tips
 • //www.medicalnewstoday.com/articles/324971.php
 • //www.newhairline.com/pages/hair-loss-cure
 • //www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/hair-loss/ss/slonton-alternative-treatments-for-hair-loss