Mana Yang Lebih Baik: Kaedah Penyembelihan Secara Konvensional atau Kaedah Menakjubkan?

Pada bulan ini terdapat momen Idul Adha, yang diperingati dengan penyembelihan binatang korban dan pengedaran daging kepada orang ramai.

Orang ramai menyambutnya dengan penuh semangat ... salah satu sebabnya ialah tahap penggunaan daging lembu cukup rendah bagi kebanyakan orang. Dengan penyembelihan binatang korban, mereka boleh mendapatkan daging lembu secara percuma.

daging

***

Salah satu perkara penting yang perlu diperhatikan dalam kes ini ialah penyembelihan haiwan mesti memperhatikan prinsip kesejahteraan haiwan atau kesejahteraan haiwan ...

Mengenai hal ini, Undang-Undang tentang Peternakan dan Kesehatan Hewan 2009 Bab VI Bagian kedua Pasal 66 ayat (2) menjelaskan:

Menyembelih haiwan mesti dilakukan dengan betul, agar haiwan bebas dari kesakitan, ketakutan, dan kesusahan, penderaan dan penderaan.

Selain itu, prosedur penyembelihan dalam Islam mewajibkan haiwan itu mati daripada disembelih oleh tiga saluran di leher, iaitu kerongkongan, trakea, dan saluran darah yang terputus.

Kaedah Penyembelihan

Secara umum, terdapat dua kaedah menyembelih ternakan di Dunia, iaitu

1. Penyembelihan secara konvensional

Kaedah penyembelihan manual adalah kaedah biasa dan banyak digunakan di rumah penyembelihan (RPH) dan dalam kehidupan seharian. Pelaksanaan kaedah ini adalah dengan meletakkan haiwan secara manual, kemudian menyembelihnya.

Kelemahan kaedah ini adalah bahawa proses penyembelihan haiwan cenderung 'kasar' ... dan ketika disembelih, haiwan itu kelihatan meronta-ronta. Selain daripada itu, kaedah ini juga tidak berkesan untuk penyembelihan haiwan secara besar-besaran.

2. Sembelih dengan memukau (memukau)

Dalam kaedah ini, haiwan tersebut pertama kali dilemahkan / terpegun menggunakan pistol bolt captive captive , kemudian disembelih. Dengan kaedah yang menakjubkan ini, diharapkan haiwan tersebut tidak akan merasa sakit ketika disembelih (mengikut piawaian kesihatan haiwan) dan akan menjadi lebih mudah kerana haiwan itu tidak berjuang.

paparan tangkapan-baut-penempatan-lembu

Yang penting adalah bagaimana memastikan bahawa haiwan itu mudah mati, tidak mati. Cara kerja pistol baut tangkap adalah kepala binatang itu ditembak dengan kaliber tumpul, yang menyebabkan kerosakan pada tisu otak, sehingga ternakan akan goyah dan pingsan.

Tanpa mempertimbangkan ukuran berkaliber yang betul, rawatan ini dapat menyebabkan haiwan mengalami lebam atau patah tulang frontal, kerosakan akut pada tisu otak dan haiwan itu mati sebelum disembelih. Sekiranya seekor haiwan mati sebelum disembelih, daging haiwan itu tidak lagi halal untuk dimakan (dalam Islam).

Walau bagaimanapun, kaedah ini sangat berkesan untuk proses penyembelihan haiwan secara besar-besaran.

Baca juga: Perubahan iklim (Definisi, sebab dan kesan)

Kesempurnaan Kematian Haiwan

Pada tahun 2015 Herwin Pisestyani, et al. Mengkaji perbandingan kesempurnaan kematian lembu setelah disembelih dengan atau tanpa memukau, berdasarkan parameter waktu berhenti memerah darah.

Kajian ini menggunakan 30 ekor lembu brahman jantan yang kemudiannya dibahagikan kepada 2 kumpulan, satu kumpulan disembelih secara memukau dan kumpulan yang lain tanpa melalui tahap menakjubkan.

Dari kajian ini, didapati bahawa terdapat perbezaan yang signifikan dalam waktu berhenti darah antara lembu yang disembelih dengan memukau dan yang disembelih tanpa memukau sebelumnya.

masa berhentiData menunjukkan lembu yang tertegun sebelum disembelih mengambil masa lebih lama untuk stagnan daripada lembu yang tidak tertegun, rata-rata 53.4 saat.

Ini berlaku kerana pernafasan pada haiwan yang tertegun menurun, sehingga pengedaran oksigen ke jantung juga menurun. Akibatnya, kekuatan frekuensi jantung dan tekanan darah menurun, dan masa berhenti untuk penghantaran darah menjadi lebih lama.

Manakala bagi lembu yang disembelih tanpa melalui proses memukau terlebih dahulu, ketika disembelih terdapat peningkatan frekuensi jantung yang menyebabkan darah yang dipam keluar pada saat disembelih menjadi lebih cepat, sehingga darah yang mengalir ke lembu akan berhenti dan mati lebih cepat.

Perbezaan yang berlaku juga dapat dilihat dari darah yang keluar. Sekiranya seekor lembu disembelih dengan menakjubkan, warna darahnya tidak berwarna merah segar, tetapi bervariasi dari merah hingga coklat kehitaman, dan darahnya tidak sehalus dan sama seperti seekor lembu yang disembelih tanpa memukau . Itu bererti, masih banyak darah yang tidak meninggalkan tubuh haiwan, yang berpotensi menjadi sarang pertumbuhan bakteria.

Tahap tekanan pada haiwan

Tekanan pada haiwan sebelum penyembelihan akan memberi kesan negatif terhadap kualiti bangkai (daging). Menurut petang, d ark firma kering (DFD) daging atau gelap, bertekstur keras, kering, mempunyai pH yang tinggi dan kuasa air yang tinggi mengikat merupakan petunjuk tekanan atau keletihan ke atas haiwan sebelum disembelih.

Oleh itu, perlakuan terhadap haiwan sebelum disembelih akan memberi kesan terhadap hasil daging yang akan diperoleh.

Kaedah penyembelihan konvensional mempunyai potensi yang lebih tinggi untuk tekanan haiwan daripada kaedah memukau , kerana proses (konvensional) menyembelih haiwan dapat membuat haiwan keletihan dan tertekan.

… Mengenai kaedah yang menakjubkan , sebelum disembelih, haiwan itu pingsan, sehingga tidak merasa tertekan atau letih.

Namun, berdasarkan kajian lama yang dilakukan oleh Schulze dan Hazem, et al dari Universiti Hanover Jerman pada tahun 1978, dengan tinjauan EEG ( Electro Encephalo Graphy ) dan ECG ( Electro Cardio Graphy ), haiwan yang terpegun sebenarnya mengalami kesakitan yang lebih besar daripada haiwan yang tidak. terpegun ketika disembelih.

Baca juga: Helikopter Buatan Sukabumi Bubut Tidak Boleh Terbang

Kajian itu juga menjelaskan bahawa ketika seekor lembu yang disembelih berjuang dan meregangkan ototnya, itu bukan kerana rasa sakit, tetapi sebagai ungkapan 'kejutan otot dan saraf' semata-mata, sebagai tindak balas terhadap pemutusan impuls saraf dari otak ke tubuh.

Kajian ini juga membantah dakwaan bahawa haiwan yang disembelih dengan kaedah konvensional mengalami kesakitan (dilihat ketika haiwan itu mengotori). Seperti yang telah dinyatakan, ini hanyalah 'kejutan otot dan saraf' sahaja, bukan ungkapan kesakitan.

Kesimpulan: mana yang lebih baik?

Penyembelihan berskala besar

  • Kaedah konvensional memerlukan tenaga kerja dan memakan masa, menjadikannya kurang berkesan
  • Kaedah memukau lebih mudah dan memerlukan sedikit masa, jadi lebih berkesan

Halal

  • Kaedah konvensional lebih dekat dengan keperluan daging haiwan yang halal
  • Kaedah memukau berpotensi membunuh haiwan, jadi perawatan ekstra diperlukan agar daging haiwan tetap halal

Kepantasan kematian

  • Kaedah konvensional, haiwan mati lebih cepat dan banyak darah mengalir keluar
  • Kaedah yang menakjubkan , haiwan itu mati lebih lama (53.4 saat) dan darah yang memancar kurang ... masih ada lebih banyak darah yang berpotensi menumbuhkan bakteria

Tahap tekanan

  • Kaedah konvensional menyebabkan haiwan itu keletihan dan tertekan sebelum disembelih
  • Kaedah memukau tidak membuat haiwan itu merasa tertekan dan tertekan sebelum disembelih, tetapi ketika haiwan itu disembelih, rasanya lebih sakit daripada kaedah konvensional.

s2

Dari beberapa perkara di atas, kesimpulan yang mana lebih baik antara kaedah konvensional dan kaedah menakjubkan sangat bergantung pada konteks yang dibandingkan ...

Secara umum, jika kaedah memukau diperbaiki sehingga dapat dipastikan haiwan tersebut tidak mati kerana itu, kaedah ini mempunyai tahap keberkesanan yang sangat tinggi dibandingkan dengan kaedah penyembelihan konvensional dengan jaminan halal yang dijaga. Sekiranya tidak, maka kaedah konvensional akan lebih baik, terutama bagi haiwan ketika ia disembelih: merasa kurang sakit dan lebih banyak darah keluar.

PS: Dalam analisis di atas, masih terdapat banyak pemboleh ubah lain yang belum dipertimbangkan, sehingga memerlukan kajian lebih lanjut untuk mendapatkan hasil yang lebih tepat.

Rujukan:

Kesempurnaan kematian lembu setelah disembelih (Herwin Pisetyani)

//wisuda.unud.ac.id/pdf/0809005003-2-BAB%20I.pdf

//pmbpasca.ipb.ac.id/id/registerform/arsip/16011503/sinopsis.pdf

//www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/342225

//www.iccservices.org.uk/downloads/reports/stunning_issues__definitions_reasons_humaneness.pdf

//print.kompas.com/baca/opini/jajak-pendapat/2015/09/01/Saat-Harga-Deat-Sapi- Melambung tinggi