Mengapa orang mudah gemuk ketika meningkat usia?

Sekiranya anda melihat-lihat, banyak orang semakin gemuk ketika mereka semakin tua.

Penyelidikan baru di Karolinska Institutet Sweden yang telah diterbitkan dalam jurnal Nature Medicine menunjukkan penjelasan mengenai fenomena ini.

Peralihan lipid dalam tisu lemak berkurang semasa penuaan dan menjadikannya lebih mudah untuk menambah berat badan, walaupun kita tidak makan lebih banyak atau bersenam kurang dari sebelumnya.

Proses Penyelidikan

Para saintis mengkaji sel-sel lemak pada 54 lelaki dan wanita dalam jangka masa purata 13 tahun.

Pada masa itu, semua subjek, tidak kira sama ada berat badan mereka bertambah atau tidak, menunjukkan penurunan perolehan lipid dalam tisu lemak, iaitu kadar lipid (atau lemak) dalam sel lemak dikeluarkan dan disimpan.

Mereka yang tidak mengimbanginya dengan makan lebih sedikit kalori menambah berat badan rata-rata 20 peratus.

Para penyelidik juga mengkaji perubahan lemak pada 41 wanita yang menjalani pembedahan bariatric dan bagaimana kadar perolehan lipid mempengaruhi kemampuan mereka untuk mengekalkan berat badan empat hingga tujuh tahun selepas pembedahan.

Hasil kajian menunjukkan bahawa hanya mereka yang mempunyai tahap pra operasi rendah yang berjaya meningkatkan pergantian lipid dan mengekalkan penurunan berat badan.

Para penyelidik percaya bahawa orang-orang ini mungkin mempunyai lebih banyak ruang untuk meningkatkan perolehan lipid daripada mereka yang sudah mempunyai tahap pra-operasi yang tinggi.

"Hasilnya menunjukkan untuk pertama kalinya proses dalam tisu lemak kami mengatur perubahan berat badan semasa penuaan dengan cara yang tidak bergantung kepada faktor lain," kata Peter Arner, profesor di Jabatan Perubatan di Huddinge di Karolinska Institutet dan salah seorang penulis utama kajian. ini. "Ini dapat membuka cara baru untuk mengobati kegemukan."

Penyelidikan sebelumnya menunjukkan bahawa salah satu cara untuk mempercepat pergantian lemak dalam tisu lemak adalah dengan melakukan lebih banyak latihan.

Baca juga: Adakah semua warna yang kita lihat dalam spektrum cahaya yang dapat dilihat?

Penyelidikan baru ini menyokong idea itu dan selanjutnya menunjukkan bahawa hasil jangka panjang pembedahan penurunan berat badan akan bertambah baik apabila digabungkan dengan peningkatan aktiviti fizikal.

"Obesiti dan penyakit yang berkaitan dengan obesiti telah menjadi masalah global," kata Kirsty Spalding, penyelidik kanan di Jabatan Biologi Sel dan Molekul di Karolinska Institutet dan salah seorang penulis utama kajian.

"Memahami dinamika lipid dan apa yang mengatur ukuran jisim lemak pada manusia tidak pernah lebih relevan."

Rujukan: Mengapa Orang Menambah Berat Ketika Mereka Menua