Srinivasa Ramanujan: Mengubah Peta Matematik Pedalaman India

Srinivasa Ramanujan adalah ahli matematik dari India yang terkenal dengan sumbangannya dalam pengembangan analisis matematik, teori nombor, siri tak terhingga, dan menyelesaikan banyak masalah matematik yang tidak dapat diselesaikan.

Dan yang lebih mengagumkan, Ramanujan melakukan semua ini tanpa pendidikan formal.

Kisah hidupnya yang luar biasa diabadikan dalam sebuah buku dan filem berjudul: The Man Who Knew Infinity.

Kehidupan awal di India

Ramanujan dilahirkan pada tahun 1887 di Madras, India Selatan.

Dia adalah seorang pelajar yang cukup cekap dan menunjukkan kemampuan yang tinggi dalam bidang matematik yang jauh melebihi mata pelajaran yang diterima di sekolah.

Pada usia 16 tahun, dia secara bebas mempelajari buku A Sinopsis Hasil Dasar dalam Matematik Tulen dan Terapan . Buku ini mengandungi penyusunan ribuan persamaan matematik, yang kebanyakannya ditulis dengan sedikit atau tanpa bukti.

Ramanujan mempelajari buku itu dengan tekun. Dia menyusun semula rumusnya, dan bahkan menemui banyak formula matematik yang jauh melebihi yang ditulis dalam buku.

Tetapi kerana dia terlalu fokus pada matematik, Ramanujan menjadi tidak peduli dengan mata pelajaran lain. Ini mengakibatkan dia gagal dalam peperiksaan universiti berkali-kali.

Sebagai pelajar dari keluarga miskin yang berhenti sekolah, keadaan Ramanujan kurang baik.

Dia hidup dari pertolongan orang di sekelilingnya, mencari pekerjaan yang ganjil, termasuk bekerja sebagai kerani dan aritmetik untuk mencari nafkah.

Itu sahaja yang dia lakukan sambil terus menulis buku nota dengan penemuan matematiknya dan mencari seseorang yang mungkin memahaminya.

Semasa bekerja sebagai kerani, Ramanujan menerbitkan makalah pertamanya mengenai nombor Bernoulli pada tahun 1911 dalam Journal of the Indian Mathematical Society .

Tetapi masih belum ada yang yakin dengan kemampuan Ramanujan. Adakah benar bahawa dia genius atau hanya gila.

Baca juga: Lebah raksasa dijumpai di Dunia setelah hilang selama 40 tahun

Beberapa rakan mencadangkan menghantar karya matematik mereka kepada ahli matematik Cambridge di England. Setelah menghantar dua jawapan, akhirnya surat ketiganya kepada GH Hardy mendapat jawapan.

Kehidupan di England

GH Hardy, ahli matematik Cambridge menulis jawapan yang bersemangat kepada Ramanujan, dan menawarkan untuk bekerja bersama di Cambridge, England.

Kedatangan Ramanujan di Cambridge pada tahun 1914 adalah permulaan kerjasama lima tahun yang sangat berjaya dengan Hardy.

Dalam beberapa cara, mereka berdua adalah rakan sekerja yang ganjil:

  • Hardy adalah ahli matematik yang hebat dan berminat untuk analisis
  • Sementara itu, Ramanujan, tanpa pendidikan matematik formal yang cukup, mengutamakan intuisi dan induksi, serta kesulitan membuat bukti formal.

Hardy melakukan yang terbaik untuk mengisi kekosongan dalam pendidikan Ramanujan tanpa melemahkan semangatnya.

Dia kagum dengan intuisi Ramanujan yang luar biasa seolah-olah dia dapat merasakan persamaan matematik menari di kepalanya.

Kerana kemampuan itu, Hardy berkata:

"Saya tidak pernah bertemu dengannya, dan hanya dapat membandingkannya dengan [ahli matematik hebat seperti] Euler atau Jacobi."

Dalam hidupnya yang agak singkat (32 tahun), Ramanujan menghasilkan pelbagai karya luar biasa.

Bermula dari teori nombor, siri tak terbatas, hingga konsep matematik baru yang digunakan dalam memahami lubang hitam atau lubang hitam.

Rujukan

  • Biografi Srinivasa Ramanujan - Britannnica
  • Srinivasa Ramanujan - Stephen Wolfram
  • Srinivasa Ramanujan - USNAedu