6 Maklumat asas mengenai otak

Terima kasih otak yang hebat.

Gumpalan yang berwarna kelabu dan berkerut ini bukan sahaja mengawal semua fungsi automatik badan anda seperti pernafasan, berkelip, degupan jantung dan proses pencernaan, tetapi juga bertanggungjawab untuk semua proses yang anda jalankan dalam hidup anda.

Otak adalah pengawal sistem saraf anda dan sumber keperibadian anda, tidak ada organ lain yang begitu misteri di alam semesta ini.

Otak adalah salah satu organ terbesar di dalam badan anda yang beratnya sekitar 1.3 kg. Terdiri daripada lemak pekat dan protein dengan tekstur seperti tauhu.

Terdapat dua komponen penting yang membentuk otak.

Bahan Kelabu . Otak anda mengandungi sekitar 100 bilion sel saraf. Sel-sel yang disebut neuron ini membentuk bahan kelabu yang ada di otak anda.

Bahan putih . Neuron berkomunikasi antara satu sama lain menggunakan isyarat elektrik dan membentuk sambungan kimia dalam rangkaian gentian saraf yang disebut dendrit dan akson, yang membentuk bahan putih otak anda.

Komunikasi antara neuron ini bertanggungjawab untuk setiap pemikiran, ingatan, pergerakan dan fungsi lain yang dilakukan oleh otak.

Jumlah mesej elektrik yang terdapat di otak anda pada bila-bila masa melebihi jumlah mesej yang melalui rangkaian komunikasi dunia. Otak anda betul-betul hebat.

Hasil gambar untuk cahaya lampu yang dipimpin

Walau bagaimanapun, aktiviti ini hanya memerlukan tenaga yang setara untuk menyalakan mentol.

Pada pandangan pertama, tidak banyak, tetapi ketahuilah bahawa tenaga ini merangkumi 20% daripada jumlah tenaga yang digunakan oleh tubuh, walaupun otak hanya berat 2% badan.

Baca juga: Apa itu Vertebrata? (Penjelasan dan Pengelasan)

Hasil gambar untuk tajuk bola sepak

Otak adalah organ yang benar-benar perlu dilindungi.

Tengkorak tebal adalah garis pertahanan pertama, diikuti oleh tiga membran yang kuat yang disebut meninges. Jurang antara membran ini dipenuhi dengan cecair. Selaput ini bertanggungjawab melindungi otak daripada hentaman.

Hasil gambar untuk ikan lumba-lumba dan manusia

Penyebab kecerdasan manusia adalah pada serebrum atau cerebellum. Berbanding dengan haiwan pintar di Bumi (seperti lumba-lumba, simpanse, dll.), Serebrum manusia lebih besar dan mempunyai struktur yang lebih kompleks.

Otak manusia membentuk 85% otak itu sendiri.

Hasil gambar untuk menunggang basikal

Pada pandangan pertama, keseimbangan yang kita lakukan ketika berjalan, membongkok, atau menunggang basikal kelihatan biasa.

Tetapi sekadar yang anda tahu, anda dapat mencapai keseimbangan itu berkat peranan otak kecil yang menyelaraskan pergerakan badan anda dan membantu badan anda tetap seimbang.

Oleh itu, semasa anda kecil anda tidak dapat berjalan atau menunggang basikal dengan betul kerana otak anda masih dalam tahap awal untuk menjalankan fungsi keseimbangan.

Anda bernafas secara tidak sedar. Jantung anda berdegup juga tanpa kawalan anda. Bagaimana boleh?

Ini adalah kerja batang otak, autopilot yang selalu menjalankan fungsi penting tubuh walaupun kita tidak memikirkannya

Hebat. Oleh itu, jangan lupa bersyukur dengan hadiah hebat dalam bentuk otak yang anda miliki


Artikel ini adalah penyerahan dari pengarang. Anda juga boleh membuat penulisan anda sendiri dengan menyertai Komuniti Saintif.


Rujukan

Kenapa? 1,111 Soalan dan Jawapan  oleh Crispin Boyer, National Geographic Kids