Legenda Adalah: Definisi, Karakteristik dan Struktur bersama dengan Contoh

legenda adalah

Legenda adalah kisah prosa rakyat yang dianggap benar oleh mereka yang mempunyai kisah itu .

Legenda adalah salah satu jenis cerita fiksyen, iaitu cerita di mana sebahagian atau seluruh isinya dibina dengan khayalan atau khayalan. Biasanya legenda menceritakan asal usul sesuatu kawasan atau sesuatu.

Definisi Legenda

 • D dalam KBBI (Kamus Besar Bahasa Dunia)

  Legenda adalah cerita rakyat pada zaman kuno yang mempunyai kaitan dengan peristiwa sejarah.

 • Menurut Emeis

  Legend adalah kisah kuno yang separuh berdasarkan sejarah dan separuh berdasarkan pemikiran angan-angan.

 • Menurut Pudentia

  Legenda adalah kisah atau kisah yang dipercayai oleh sebilangan penduduk tempatan yang sebenarnya telah berlaku, tetapi tidak dipercayai suci atau suci yang juga tidak sama dengan mitos.

 • Menurut Hooykaas

  Legenda adalah dongeng tentang beberapa perkara berdasarkan cerita yang mengandungi keajaiban atau peristiwa yang menandakan kegembiraannya.

Ciri-ciri Legenda

Ciri-ciri legenda adalah seperti berikut:

 • Kisah yang disangka benar-benar berlaku
 • Berlaku pada masa yang lalu atau lama. Biasanya manusia menjadi watak utama dalam cerita.
 • Sejarah kolektif (sejarah rakyat) , kerana biasanya tidak ditulis, isi cerita mengalami banyak penyelewengan dan selalunya sangat berbeza dengan kisah asalnya.
 • Berpindah ke alam semula jadi, iaitu bergerak sehingga dapat diketahui secara luas di berbagai kawasan.
 • Sifat siklik, iaitu kumpulan cerita yang berkisar pada watak atau peristiwa tertentu

Struktur Legenda

Inilah struktur legenda iaitu

 • Orientasi, yang merupakan bahagian awal cerita. Orientasi mengandungi pengenalan watak, latar belakang, masa dan pengaturan tempat di mana cerita diceritakan.
 • Komplikasi, iaitu kemuncak cerita. Mengandungi puncak masalah yang dialami oleh watak-watak dalam cerita.
 • Penyelesaian, yang mengandungi menyelesaikan masalah cerita
 • Koda, bahagian akhir cerita. Biasanya mengandungi mesej dan mesej yang tersimpan dalam legenda.

Contoh Legenda

Legenda Tasik Toba

Toba adalah nama seorang pemuda yang selalu mengembara dari satu tempat ke tempat yang lain.Pada suatu hari, dia menjumpai tempat yang baik dan subur. Akhirnya, dia memutuskan untuk tinggal di tempat itu dan menjadi petani.

Suatu hari, dia pergi memancing dan mendapatkan ikan mas. Namun, ketika dia meninggalkan ikan mas untuk sementara waktu, dia terkejut, kerana ikan mas itu telah berubah menjadi wanita. Melihat Toba yang terkejut dan kagum, wanita itu menjelaskan bahawa dia adalah puteri ikan yang berubah menjadi manusia.

Setelah saling mengenal, mereka memutuskan untuk berkahwin dengan satu syarat, iaitu bahawa Toba harus merahsiakan asal-usul wanita itu. Toba bersetuju. Setelah berjanji, mereka berdua menikah dan mempunyai seorang anak yang bernama Samosir. Namun, Samosir membesar menjadi anak yang sopan dan cukup tamak. Tidak jarang, Samosir memakan makanan milik rakan-rakannya.

Suatu hari, Puan Samosir sakit, jadi dia meminta bantuan Samosir untuk menyampaikan makanan kepada ayahnya di ladang. Semasa dibuka oleh ayahnya, makan tengah hari itu kosong. Nampaknya, Samosir telah makan tengah hari ayahnya dalam perjalanan ke ladang.

Bapa itu marah pada Samosir dan secara tidak sengaja dia berkata, "Hai ikan kecil!" .

Kerana Toba memungkiri janjinya, bencana berlaku. Sungai meluap, membanjiri kawasan tempat tinggal Toba. Kerana banjir, kediaman Toba berubah menjadi tasik yang kini dikenali sebagai Tasik Toba.

Kemudian, isterinya kembali menjadi ikan. Sementara itu, Toba, yang merasa menyesal, tetap berada di tempatnya hingga akhirnya menjadi pulau di tengah Danau Toba. Jadi itulah kisah di sebalik keindahan Tasik Toba. Dari legenda, kita dapat mengambil pelajaran. Contohnya, jika kita sudah berjanji, kita mesti menepati janji itu. Namun, jika kita tidak dapat menepati janji itu, lebih baik kita tidak berjanji. ( Sumber: //bobo.grid.id/)

Legenda kapal Tangkuban

Pada zaman dahulu, ini adalah kisah seorang puteri di Jawa Barat bernama Dayang Sumbi, yang mempunyai seorang putra yang bernama Sangkuriang. Anak itu sangat gemar memburu, dia diburu ditemani oleh Tumang, anjing kesayangan istana. Sangkuriang tidak tahu bahawa anjing itu adalah penjelmaan dewa dan juga ayahnya.

Suatu hari Tumang tidak mahu mengikuti perintahnya untuk mengejar mangsanya, jadi dia membuang anjing itu ke dalam hutan ketika dia kembali ke istana. Sangkuriang menceritakan kejadian itu kepada ibunya. Betapa marahnya Dayang Sumbi ketika mendengar ceritanya.

Baca juga: Ketumpatan: Definisi, Rumus, dan Unit + Masalah Contoh (LENGKAP)

Tanpa sengaja dia memukul kepala Sangkuriang dengan sudu nasi yang dipegangnya. Sangkuriang cedera dia sangat kecewa dan pergi mengembara. Selepas kejadian itu, Dayang Sumbi sangat menyesal dirinya. Dia selalu berdoa dan sangat rajin melakukan meditasi.

Suatu ketika tuhan memberinya hadiah, dia akan menjadi muda selamanya dan memiliki kecantikan kekal. Setelah bertahun-tahun mengembara, Sangkuriang akhirnya berniat untuk kembali ke tanah air. Tiba di sana, kerajaan telah berubah sepenuhnya.

Di sana dia bertemu dengan seorang gadis cantik yang tidak lain adalah Dayang Sumbi. Tertarik dengan kecantikan wanita itu. Sangkuriang melamarnya kerana pemuda itu sangat tampan, Dayang Sumbi sangat kagum dengannya.

Suatu hari Sangkuriang meminta mengucapkan selamat tinggal kepada berburu, dia meminta Dayang Sumbi untuk merapikan ikat kepala. Betapa terkejutnya Dayang Sumbi ketika melihat tanda di kepala bakal suaminya. Luka itu sama seperti luka anaknya yang telah mengembara.

Setelah memerhatikannya untuk waktu yang lama, ternyata wajah pemuda itu sangat mirip dengan wajah anaknya. Dia menjadi sangat takut, jadi dia kemudian mencari usaha untuk menggagalkan proses proposal. Dia mengemukakan dua syarat.

Pertama, dia meminta pemuda itu untuk membendung sungai Citarum. Dan kedua, dia meminta Sangkuriang membuat kapal besar untuk menyeberangi sungai.

Kedua-dua syarat mesti dipenuhi sebelum subuh. Malam itu Sangkuriang melakukan penebusan dosa. Dengan kekuatan ghaibnya, dia menggerakkan makhluk ghaib untuk membantu menyelesaikan pekerjaan. Dayang Sumbi juga mengintip pekerjaan itu.

Sebaik sahaja kerja itu hampir selesai, Dayang Sumbi memerintahkan pasukannya melancarkan kain sutera merah ke timur kota. Ketika melihat warna merah di sebelah timur kota, Sangkuriang menyangka itu sudah pagi. Dia juga menghentikan pekerjaannya.

Dia sangat marah kerana itu bermaksud dia tidak dapat memenuhi syarat yang diminta oleh Dayang Sumbi. Dengan kekuatannya, dia memecahkan empangan yang dibuatnya. Terdapat banjir teruk di seluruh bandar. Dia kemudian menendang kapal besar yang dibuatnya. Sampan itu melayang dan jatuh ke gunung bernama "Tangkuban Perahu."

Legenda Candi Prambanan

Ini mengenai Roro Jonggrang yang tidak mahu dinikahkan oleh Bandung Bondowoso. Roro Jonggrang kemudian bersetuju untuk menikah dengan syarat Bandung Bondowoso harus membangun seribu kuil sebelum matahari terbit. Pada mulanya, Bandung Bondowoso bingung.

Namun, dia tidak berjaya. Bandung Bondowoso dibantu oleh kekuatan ajaib untuk membangun seribu kuil. Roro Jonggrang, yang mengetahui tentang hal ini, segera meminta pertolongan warga kerajaan, kerana dia tidak ingin menikahi Bondowoso Bandung.

Dia juga memiliki akal untuk meminta pembantu rumah untuk membakar banyak jerami dan menumbuk mortar sehingga seolah-olah matahari telah terbit dan orang ramai telah berlaku. Kerana sudah pagi, kekuatan sihir yang ada di luar pertolongan hilang.

Setelah itu, Bandung Bondowoso menghitung dan ternyata hanya ada 999 kuil. Ini bermakna Bandung Bondowoso tidak boleh menikahi Roro Jonggrang. Betapa marahnya Bandung Bondowoso mengetahui perkara ini. Dia kemudian mengubah Roro Jonggrang menjadi batu untuk melengkapkan kuilnya yang kekurangan dengan kekuatannya sendiri.

Jadi, itu adalah 3 kisah dongeng yang paling popular di Dunia. Ibu bapa, terutama mereka yang mempunyai anak kecil (di bawah lima tahun), harus berusaha membaca atau menceritakan kisah legenda dari Dunia ini.

Pengarang: Albertus Adit

Penyunting: Albertus Adit

Rubah Ekor Sembilan

legenda adalah

Rubah sembilan ekor ini dikatakan sebagai raksasa menyeramkan. Yang mengatakan, orang Vietnam berasal dari Lac Long Quan, atau Lord Dragon dari Lac. Lac Long Quan mempunyai seorang isteri, Au Co, yang melahirkan beg berisi 100 biji telur. Au Co dikatakan berasal dari peri, dan Quan adalah keturunan naga.

Setelah beberapa lama, mereka berpisah. Au Co kembali ke gunung, dan Quan kembali ke laut. Masing-masing membawa 50 anak, rakan. Nah, dalam legenda, Lac Long Quan melindungi manusia dari binatang buas. Salah satu makhluk yang diperjuangkannya adalah Ho Tinh, raksasa rubah.

Ho Tinh digambarkan sebagai rubah yang memiliki sembilan ekor, yang tinggal di sebuah gua di Long Bien, Vietnam. Binatang rubah ini dapat berubah menjadi wanita dan menipu orang untuk mengikutinya ke gunung.

Nampaknya, dia membawa orang-orang ini ke gunung dan memangsa mereka. Kerana takut, orang tidak berani meninggalkan rumah. Sehingga Quan mencari musang ini. Selepas tiga hari, Quan berjaya menewaskan Ho Tinh. Kerana itu, Quan terkenal sebagai tokoh pahlawan dalam legenda Vietnam.

Baca juga: Definisi larutan kimia dan jenis serta komponennya

Legenda Timun Mas

legenda timun emas

Pada zaman dahulu, tinggal seorang petani suami isteri. Mereka tinggal di sebuah kampung berhampiran hutan. Mereka hidup bahagia. Malangnya mereka tidak mempunyai anak.

Setiap hari mereka berdoa kepada Yang Maha Kuasa. Mereka mendoakan agar anak segera datang. Suatu hari raksasa melewati tempat tinggal mereka.

Raksasa itu mendengar doa suami isteri. Kemudian raksasa itu memberi mereka biji timun. "Tanam benih ini. Nanti kamu akan mendapat anak perempuan, "kata raksasa itu. "Terima kasih, raksasa," kata suami isteri. "Tetapi ada prasyarat. Pada usia 17 tahun anda harus menyerahkan anak itu kepada saya, "kata raksasa itu.

Pasangan suami isteri sangat merindui anak. Oleh itu, tanpa berfikir mereka bersetuju. Pasangan suami isteri kemudian menanam benih timun. Setiap hari mereka menjaga tanaman yang tumbuh dengan baik. Sebulan kemudian, timun emas tumbuh.

Buah timun semakin besar dan berat dari masa ke masa. Apabila buahnya sudah masak, mereka memetiknya. Mereka memotong buah dengan teliti. Yang mengejutkan mereka, di dalam buah itu mereka menjumpai bayi perempuan yang sangat cantik. Pasangan suami isteri sangat bahagia. Mereka menamakan bayi itu Timun Mas.

Tahun berlalu. Timun Mas tumbuh menjadi seorang gadis yang cantik. Kedua ibu bapanya sangat berbangga dengannya. Tetapi mereka menjadi sangat takut. Kerana pada hari ulang tahun ke-17 Timun Mas, raksasa itu kembali. Raksasa itu memenangi janji untuk mengambil Timun Mas.

Petani itu cuba menenangkan diri. "Tunggu sebentar. Timun Mas sedang bermain. Isteri saya akan memanggilnya, "katanya. Petani itu segera menemui anaknya. "Anakkku, ambil ini," katanya sambil menyerahkan karung kain kepadanya. "Ini akan membantu anda melawan raksasa. Sekarang berlari secepat yang anda boleh, "katanya.

Oleh itu Timun Mas segera melarikan diri. Pasangan suami isteri berasa sedih dengan pemergian Timun Mas. Tetapi mereka tidak rela jika anak mereka menjadi makanan raksasa. Raksasa menunggu cukup lama. Dia menjadi tidak sabar. Dia tahu bahawa suami dan isteri telah berbohong kepadanya.

Kemudian dia memusnahkan pondok petani. Kemudian dia mengejar Timun Mas ke hutan. Raksasa itu segera berlari mengejar Timun Mas. Raksasa itu semakin hampir. Timun Mas segera mengambil segenggam garam dari beg kain. Kemudian garam itu ditaburkan pada raksasa itu.

Tiba-tiba laut yang luas tersebar. Raksasa itu terpaksa berenang dengan susah payah. Timun Mas berlari lagi. Tetapi kemudian raksasa hampir mengejarnya. Timun Mas sekali lagi mengambil barang sihir dari poketnya. Dia mengambil segenggam cili. Dia melemparkan cili ke arah raksasa. Seketika pokok dengan ranting dan duri tajam menangkap raksasa itu. Raksasa itu menjerit kesakitan.

Sementara itu Timun Mas berlari untuk menyelamatkan diri. Tetapi gergasi itu benar-benar kuat. Sekali lagi, dia hampir menangkap Timun Mas. Oleh itu Timun Mas mengeluarkan barang sihir ketiga. Dia menyebarkan biji timun ajaib. Seketika kebun timun besar tumbuh. Raksasa itu sangat letih dan lapar. Dia juga memakan timun segar dengan penuh semangat. Kerana makan terlalu banyak, raksasa itu tertidur.

Timun Mas melarikan diri lagi. Dia berlari sekuat mungkin. Tetapi lama-kelamaan kekuatannya habis. Lebih celaka kerana raksasa itu terbangun dari tidurnya. Raksasa itu hampir menangkapnya lagi. Timun Mas sangat takut. Dia melemparkan senjata terakhir, sebilangan pes udang.

Sekali lagi, keajaiban berlaku. Tasik lumpur yang luas tersebar. Raksasa itu jatuh ke dalamnya. Tangannya hampir mencapai Timun Mas. Tetapi tasik lumpur menariknya ke dasar. Raksasa itu panik. Dia tidak dapat bernafas, dan kemudian lemas. Timun Mas lega. Dia telah bertahan. Timun Mas kembali ke rumah ibu bapanya. Ayah dan ibu Timun Mas gembira melihat Timun Mas selamat. Mereka menyambutnya. "Terima kasih Tuhan. Anda menyelamatkan anak saya, ”kata mereka dengan gembira. Sejak itu Timun Mas dapat hidup damai dengan kedua ibu bapanya. Mereka boleh hidup bahagia tanpa rasa takut lagi.

Itulah perihalan legenda. Semoga ini bermanfaat untuk semua pembaca!