Makna dan Jawapan Fiikum Barakallah

jawab barakallah

Jawapan Barakallah adalah untuk mengatakan Aamiin . Di samping itu, ia juga dapat dijawab dengan doa kembali seperti wafiika baarakallah atau wafiikum baarakallah .


Manusia hidup sebagai makhluk sosial. Setiap kali anda akan bertemu dan berhubung dengan orang lain. Tetap berhubung, berdialog, dalam hal pemujaan, kemanusiaan. Apabila selesai dengan perkara-perkara ini, orang yang beriman sering mengucapkan kalimat perpisahan. Baarakallaahu fiikum . Apakah makna dan jawapan barakallah hu fiikum ?

Pengertian Barakallahu Fiikum

Barakallah bermaksud "rahmat Allah" , atau dapat digambarkan sebagai rahmat yang datang dari Allah.

Baarakallah terdiri dari 2 kata, yaitu "Baaraka ( بارك )", dan "Allah ( الله )". Kata "baaraka" mempunyai arti berkat, manfaat, peningkatan kebaikan. Sementara itu, kalimah "Allah" bermaksud Allah Ta'ala. Sekiranya kedua-dua perkataan itu digabungkan ia bermaksud "Semoga Allah memberkati" sama dengan pepatah "Selamat memberkati kamu". Berikut adalah ucapan Baarakallah:

بَارَكَ اللَّهُ

baarakallah

Maknanya: Semoga Allah memberkati

Sekiranya kalimat "Baarakallaah" ditambah dengan kata "fiikum" itu bermaksud doa untuk seseorang atau sesuatu yang diucapkan. Fiikum bermaksud "untuk anda" (untuk lelaki, wanita, atau anda orang ramai). Kalimat berikut fiqum baarakallahu:

jawab barakallah

Rasulullah SAW mengajar para pengikutnya melalui kata-kata "Baarakallaahu fiikum" seperti yang diajarkan oleh para pendahulunya. Diriwayatkan oleh Imam an-Nasa'i melalui kata-kata ibu Aisyah RA sebagai berikut:

أهديت لرسول الله صلى الله عليه و سلم شاة فقال: اقسميها وكانت عائشة رضي الله عنها إذا رجعت الخادم تقول: ما قالوا? تقول الخادم قالوا: بارك الله فيكم تقول عائشة رضي الله عنها: وفيهم بارك الله نرد عليهم مثل ما قالوا ويبقى أجرنا لنا

Maksudnya: "Saya menghadiahkan seekor domba kepada Rasulullah SAW. Maka dia memerintahkan, "Untuk kedua domba itu (sedekah)". (Maka pelayannya juga mengirim anak domba itu,) Dan sudah menjadi kebiasaan bagi Ibu 'Aisyah ra jika pembantu rumah itu telah kembali dari melakukan hal-hal seperti itu, maka dia akan bertanya, "Apa yang mereka katakan (setelah kami memberi)?" Kementerian menjawab, "Baarakallaah Fiikum (بَارَكَ اللهُ فِيْكُم) [semoga Allah memberkati kamu]". Maka 'Aisyah juga berkata, "Wa Fiihim Baarakallaah (وَفِيْهِمْ بَارَكَ اللهُ) [semoga Allah juga memberkati mereka], kami telah menjawab doa mereka dengan doa-doa yang misalnya dan tetap bagi kami pahala atas perbuatan baik yang telah kami lakukan (memberi daging kambing).

Jawapan Barakallah Fiikum

Ucapan Baarakallaahu fiikum adalah salah satu ucapan yang memerlukan jawaban, jadi dengan itu, alangkah baiknya jika kita menjamin kata-kata baik ini. Seolah-olah orang berdoa bersama, maka kita menjamin kata-kata doa itu.

Baca juga: Surat An Nas - Bacaan, Terjemahan, Tafsir dan Asbabun Nuzul

Jawapan untuk kata-kata Barakallah hu fiikum berbeza-beza. Ia sama seperti ketika kita menerima ucapan terima kasih dari orang lain. Kemudian kita boleh mengatakan "anda dialu-alukan", "anda dialu-alukan", "terima kasih!" .

Namun, baarakallaahu fiikum dapat dijawab dengan mengatakan "aamin" ( آمين ). Selain itu, ia juga dapat dijawab dengan doa seperti berikut:

وَ فِيكَ بَارَكَ اللَّهُ

wafiika baarakallah

Makna: Dan semoga Allah juga memberkati kamu

Sekiranya anda mendapat kata-kata dari orang ramai, itu boleh dikatakan dengan ayat berikut:

وَ فِيكُمْ بَارَكَ اللَّهُ

wafiikum baarakallah

Maksudnya: Dan semoga Allah juga memberkati anda semua.

Penggunaan Kalimat Fiatum Barakallahu

1. Sebagai ucapan terima kasih

Terima kasih adalah ucapan untuk nikmat, kata-kata, perbuatan, atau semua kebaikan. Mengucapkan barakallah kepada yang disebutkan termasuk dalam doa kebaikan, kesyukuran, dan keselamatan. Kami yang mengucapkan baarakallaahu fiikum, mengucapkan terima kasih kepada yang berdaulat atas semua kebaikannya. Sehingga untuk membalas yang disebut, kita berdoa kepada Tuhan, semoga diberkati yang disebut.

2. Berjumpa dengan mualaf

Muallaf adalah seseorang yang telah memeluk Islam. Ketika seseorang telah menyatakan bertobat, adalah kebaikan untuk mendoakan kebaikan.

Doa kami untuk mualaf adalah satu bentuk kebaikan dalam habluminannas. Dengan harapan, seorang yang bertobat kepada iman dapat diperkukuhkan dan sentiasa mendapat restu dari Allah SWT. Semoga semua amalan bertobat diterima oleh Allah SWT. Dosa-dosa yang lalu dapat dihapus dan membuka kembali halaman baru sebagai orang yang beriman.

Sekiranya anda menjumpai seseorang yang telah bertobat, katakanlah, Baarakallaahu fiikum. Semoga kasih sayang Allah ada pada anda semua.

3. Seseorang yang bersukacita atas kejayaan atau kejayaan

Perkara yang menjadi ladzim ketika bertemu seseorang memperoleh kejayaan dan kejayaan adalah tahniah. Tahniah dalam Islam sangat pelbagai. Antaranya, doa selamat, kebaikan, keselamatan.

Mengucapkan baarakallah kepada seseorang yang bahagia, menunjukkan bahawa kita sebagai sesama manusia merasa gembira atas kejayaan dan kejayaan orang lain. Dengan ini ucapkan baarakallah kepada saudaramu yang sedang bergembira!

Baca juga: Doa Nabi Musa: Bahasa Arab, Latin, Terjemahan dan Faedah

4. Menemui orang yang sudah berkahwin

Perkahwinan adalah salah satu pintu kehidupan yang akan dilalui oleh setiap manusia. Memberi doa, keselamatan kepada pengantin lelaki dan wanita adalah sangat digalakkan. Semoga perkahwinan yang dipupuk oleh sakinah, ada banyak keberkatan di dalamnya, dan terhindar dari ancaman dan gangguan syaitan.

Ini sama seperti ketika mendapat jemputan perkahwinan. Wajib bagi kita yang dijemput hadir untuk memberi ucapan tahniah.

5. Berjumpa dengan orang yang sakit

Dalam ajaran Islam, apabila kita mendengar bahawa saudara mara sakit, kita digalakkan untuk mengunjunginya. Orang yang sakit memerlukan sokongan emosi di hadapan saudara-mara yang mengunjunginya. Sementara itu, menurut sunnah, orang yang sakit memerlukan doa agar mereka cepat sembuh, kembali kepada kebaikan dan keselamatan. Jadi, dia dapat melakukan aktiviti dan beribadah lagi dengan badan yang sihat.

Ucapkan baarakallah kepada orang sakit. Ini bererti kita meminta Tuhan menyembuhkan yang disebut.

6. Semasa bertemu orang yang melahirkan

Apabila ada salah seorang teman anda yang melahirkan, maka adalah wajar untuk berdoa agar keturunan akan menjadi keturunan yang saleh dan melayani ayah dan ibu. Bahkan anak-anak yang dilahirkan adalah rahmat dari Allah SWT, jadi doakan lebih banyak keberkatan.

بَارَكَ اللهُ لَكَ فِي الْمَوْهُوْبِ ، وَشَكَرْتَ الْوَاهِبَ ، وَبَلَغَ أَشُدَّهُ ، وَرُزِقْتَ بِرَّهُ

Maksudnya: "Semoga Allah memberkati kamu kepada anak yang telah dia berikan kepada kamu, aku harap kamu dapat bersyukur kepada Tuhan yang maha kuasa, aku harap anak itu akan mencapai usia matang dan semoga kamu diberi keberuntungan untuknya."

7. Ucapan selamat hari lahir

Ini adalah waktu yang sesuai untuk mengucapkan kalimat baarakallaah, kerana dengan bertambahnya usia, waktu untuk hidup di dunia ini menjadi lebih pendek.

Dengan memberikan doa kepadanya agar mendapat keberkatan hidup kepada Allah SWT dalam setiap cara hidup orang itu. Barakallah untuk orang yang kini mempunyai hari jadi.


Ini adalah penjelasan mengenai makna dan jawapan dari barakallah fiikum . Semoga bermanfaat!