Bahan Ketagihan: Definisi, Jenis, Kesan dan Bahaya

bahan ketagihan

Bahan ketagihan adalah bahan yang boleh mempengaruhi prestasi fungsi biologi dan menyebabkan kebergantungan. Tahap kebergantungan boleh berbeza dari rendah hingga sangat kuat yang sukar dipatahkan.

Walaupun dihentikan, pengguna bahan ketagihan akan merasakan sesuatu yang tidak selesa dan bahkan merasa sakit.

Bahan ketagihan dibahagikan kepada tiga kumpulan, iaitu bahan tambahan bukan narkotik dan psikotropik, bahan tambahan narkotik, dan bahan tambahan psikotropik.

Apakah perbezaan antara ketiga-tiga kumpulan ini? Inilah penjelasannya.

Bahan ketagihan bukan bahan narkotik dan psikotropik

Bahan ketagihan jenis ini tidak berbahaya, ia berasal dari kehidupan seharian masyarakat Dunia.

Kerana bahan ketagihan bukan narkotik dan bahan psikotropik sering dimakan oleh manusia, misalnya teh atau kopi.

1. Kafein

Teh dan kopi mengandungi bahan ketagihan dalam bentuk kafein yang membuat peminum mengalami ketergantungan, terutama jika mereka terbiasa minum lebih dari dua cawan kopi sehari.

Kopi mengandungi kafein yang lebih tinggi daripada teh, tetapi teh juga mempunyai zat ketagihan lain dalam bentuk teine, theophylline, dan theobromine dalam jumlah kecil.

Berita baiknya ialah kopi dan teh selamat dimakan dalam jumlah yang berpatutan. Lebih-lebih lagi, kedua-duanya juga mempunyai faedah kesihatan.

Contohnya mencegah penyakit Parkinson, barah usus, barah perut, dan barah paru-paru. Namun, memakannya secara berlebihan boleh memberi kesan yang menyakitkan pada perut.

2. Nikotin

Nikotin adalah bahan ketagihan yang terdapat dalam tembakau.

Tidak hairanlah perokok merasa sangat sukar untuk menghentikan tabiat buruk ini, memandangkan rokok mengandungi bahan ketagihan yang disebut nikotin yang membuat penikmat merasa ketagihan.

Penggunaan nikotin boleh menyebabkan seseorang menjadi lebih santai, mempunyai deria tajam, tenang, dan waspada.

Di sebalik semua itu, penggunaan rokok yang berlebihan pastinya memberi kesan negatif kepada tubuh, seperti mati pucuk, penyakit paru-paru, gangguan tekak, dan banyak lagi.

Baca juga: Huraian Struktur Teks [LENGKAP]: Definisi, Karakteristik, dan Contoh

3. Alkohol

Alkohol tulen adalah cecair jernih dan berbau kerana pengambilan buah. Sedangkan dalam jumlah kecil, alkohol dapat merangsang semangat dan menyegarkan badan, tetapi jika dikonsumsi secara berlebihan, ia sebenarnya dapat memperlambat reaksi tubuh.

Minuman dengan kandungan alkohol yang tinggi boleh menyebabkan ketagihan, malah ketergantungan. Apabila terkena alkohol, sistem saraf akan terganggu dan menyebabkan masalah kesihatan fizikal dan psikologi, seperti mudah marah atau mudah marah.

Sementara itu, zat alkohol secara fizikal boleh menyebabkan kesan sampingan jangka panjang dalam bentuk kerosakan otak, misalnya pada korteks serebrum yang mengatur penyelesaian masalah dan membuat keputusan. Hippocampus adalah untuk mengingat dan belajar, dan otak kecil, yang mengatur pergerakan badan.

Ketergantungan alkohol juga meningkatkan risiko penyakit, seperti kerosakan pada jantung, hati dan pankreas.

Ketagihan narkotik

Menurut Undang-Undang RI No. 22 tahun 1997, narkotik adalah zat atau ubat yang berasal dari tumbuhan atau bukan tumbuhan, baik sintesis maupun semisintesis, yang dapat menyebabkan penurunan atau perubahan kesedaran, kehilangan rasa sakit, dan dapat menyebabkan efek ketagihan.

Bahan ini biasanya diketahui kerana penggunaannya bertentangan dengan undang-undang dan sangat berbahaya bagi kesihatan.

Contoh jenis narkotik termasuk:

 • Kaedah kristal
 • Candu
 • Kokain
 • Ganja
 • Heroin
 • Amfetamin, dan lain-lain.
bahan ketagihan

Narkotik sebenarnya sah untuk digunakan hanya dalam dunia perubatan, misalnya sebagai ubat bius pada orang yang akan dikendalikan, itu juga mesti mematuhi garis panduan.

Penyalahgunaan narkotik boleh menyebabkan kesakitan yang luar biasa (sakaw) ketika tidak meminumnya, bahan ketagihan ini juga dapat mengakibatkan:

 • Gangguan fizikal
 • Psikik
 • Gangguan sosial seperti gangguan saraf, jantung dan juga mental.

Bahan ketagihan psikotropik

Menurut Undang-Undang RI No. 5 tahun 1997, bahan psikotropik adalah bahan atau ubat selain daripada narkotik, baik secara semula jadi atau sintetik, yang mempunyai kesan psikoaktif melalui sistem saraf pusat yang mengakibatkan perubahan mental dan tingkah laku.

Baca juga: Ayat Argumentasi: Definisi, Karakteristik dan Contoh [LENGKAP]

Pengguna psikotropik akan mengalami perubahan mental dan tingkah laku kerana bahan ini dapat mengurangkan aktiviti otak atau merangsang sistem saraf pusat dan menyebabkan gangguan tingkah laku.

Orang yang ketagihan psikotropik juga boleh mengalami kesan sampingan seperti halusinasi, khayalan, gangguan berfikir, dan perubahan perasaan.

Psikotropik terbahagi kepada tiga kumpulan, iaitu:

1. Depresan (ubat penenang hipnosis)

Depresan adalah zat atau ubat yang berfungsi menekan sistem saraf pusat, yang apabila dikonsumsi dalam jumlah kecil akan mengatasi kegelisahan.

Manakala dalam dos yang besar boleh menjadi pil tidur dan bahkan menyebabkan amnesia.

Beberapa jenis ubat penekan adalah pil sedatin / BK, rohypnol, magadon, valium, mandrax (MX), dan benzodiasepin.

2. Perangsang (amfetamin)

Amfetamin adalah bahan sintetik atau ubat yang digunakan untuk merangsang sistem saraf. Terdapat tiga jenis amfetamin, iaitu:

 • Laevoamfeamin (benzedrin)
 • Dextroamphetamine (dexedrine)
 • Methylamphetamine (metedrin).

Kumpulan amphetamine yang banyak disalahgunakan adalah MDMA (3,4, metilan-dioxy meth-amphetamine) atau lebih dikenali sebagai shabu-shabu.

3. Halusinogen

Halusinogen adalah bahan atau ubat yang boleh menyebabkan kesan halusinogen seperti mendengar atau merasakan sesuatu yang tidak ada di sana.

Contoh halusinogen semula jadi adalah ganja, kecubung, mescaline yang berasal dari kaktus Liphophora williamsii, dan psilocybin yang berasal dari cendawan Psilocybe mexicana.

Sementara halusinogen sintetik termasuk LSD (Lysergic acid Diethylamide).


Itulah perbincangan mengenai bahan ketagihan, anda memahami bahaya yang ditimbulkan oleh penggunaan bahan tambahan di luar kepentingan perubatan, bukan?

Capai masa depan yang cerah dengan usaha, salah satunya adalah menjauhi penggunaan narkotik dan ubat psikotropik. Semoga bermanfaat!