Inilah Cara Belajar dengan Cepat Menguasai Segala Topik Menggunakan Teknik Feynman

Pembelajaran adalah membosankan.

Terutama jika aktiviti pembelajaran memerlukan banyak masa, dan tidak faham.

Di era yang serba pantas ini, kita ingin belajar semuanya dengan pantas. Agar tidak ketinggalan dan terus mengetahui perkembangan ilmiah terkini.

Lalu apa penyelesaiannya?

Mari berkenalan dengan teknik Feynman. Teknik mudah ini akan membantu anda belajar dengan cepat untuk topik apa pun. Sangat laju.

Teknik Feynman boleh digunakan untuk memahami apa sahaja dari memahami masalah yang sederhana hingga yang rumit, hingga beberapa:

• Mempelajari pelajaran sekolah,

• Persiapan PBB,

• Pemilihan kolej SBMPTN,

• Pengaturcaraan,

• Pemasaran

• dan sebagainya

Teknik Feynman

Teknik Feynman adalah teknik belajar dengan berpura-pura mengajarnya kepada orang lain.

Tulis sahaja nota yang akan dibaca oleh orang lain dalam persembahan yang ringkas dan mudah difahami.

Teknik ini dikaitkan dengan ahli fizik yang terkenal dengan keunggulannya dalam menyampaikan fizik, Richard Philip Feynman. Pertama kali dijelaskan dalam buku biografi " Genius: The Life and Science of Richard Feynman " yang ditulis oleh James Gleick pada tahun 1993.

Sekiranya anda tidak tahu siapa Feynman, anda boleh membacanya secara lengkap di sini. Ringkasnya, Feynman adalah ahli fizik terhebat setelah Einstein, dia memenangi Hadiah Nobel 1965 dalam bidang fizik dan digelar sebagai ahli fizik eksentrik yang dapat menjadikan topik fizik yang kompleks menjadi menarik.

Dalam buku itu, Gleick menerangkan bagaimana Feynman menguasai fizik dengan baik dan bagaimana dia mengalahkan bahan ujiannya di Princeton University.

Berikut adalah empat langkah yang mesti anda lakukan untuk belajar teknik Feynman dengan pantas:

Baca juga: Simpan Daging dengan Betul untuk Umur Tahan Lama

Pilih bahan yang ingin anda kaji dan perhatikan perkara penting

Langkah pertama yang perlu anda lakukan ialah memilih bahan atau perkara yang ingin anda pelajari. Pilih satu bahan dan fokus terlebih dahulu untuk mempelajarinya.

Semakin fokus dan spesifik yang akan anda pelajari, semakin baik.

Kemudian cari sumber bahan atau rujukan yang boleh dipercayai.

Bahan ini sangat penting kerana ia berkesan tidak kira kaedah apa yang anda gunakan, jika bahan tersebut tidak bagus, hasil yang anda perolehi juga tidak akan optimum.

Anda boleh mendapatkan bahan ini melalui buku, video, artikel atau apa sahaja yang anda suka. Bagaimanapun, pilih yang terbaik. Sekiranya perlu, tanyakan kepada orang yang sudah berada di bidang itu.

Kaji, kemudian ambil kertas untuk menuliskan perkara penting dari apa yang anda pelajari.

Contohnya, kali ini saya ingin belajar mengenai Teorem Pyhtagoras.

Tulis seperti mengajar orang lain (kanak-kanak kecil)

Yang perlu anda buat hanyalah menuliskan apa yang anda pelajari, kemudian catat seolah-olah anda menuliskannya untuk dibaca oleh orang lain supaya orang itu memahami apa yang anda tulis.

Berpura-pura bahawa anda berusaha mengajar anak kecil, yang akan memaksa anda untuk memahami sepenuhnya bahan tersebut dan membuatnya mudah.

Sekiranya perlu, anda juga boleh menuliskannya di blog yang anda miliki, membaginya dengan rakan anda dan meminta jawapan terhadap apa yang anda tulis.

Fokus untuk menggunakan kata-kata mudah. Jangan hadkan diri anda, cabar diri anda untuk menerangkannya secara mendalam (bersederhana).

Ulangi jika anda tidak faham

Sekiranya anda menghadapi kesukaran untuk melakukan perkara kedua di atas, tinjau rujukan yang anda gunakan atau anda juga boleh melakukannya dengan memahami contoh kes atau melakukan masalah.

Baca juga: Jangan Belajar Sebelum Peperiksaan

Kaji lagi sehingga anda benar-benar memahami dan dapat menerangkannya dalam bahasa anda sendiri.

Kemudian lakukan langkah-langkah sebelumnya lagi, lakukan sehingga anda memahami semua bahan yang anda pelajari secara konsisten dari awal hingga akhir.

Kemudian, permudahkan

Seperti yang dikatakan oleh Einstein

Sekiranya anda tidak dapat menerangkannya secara sederhana. Anda tidak cukup memahaminya

Inti dari teknik ini adalah untuk mempermudah dan memahami sesuatu dengan gaya anda sendiri. Anda tidak akan dapat mempermudah sesuatu sekiranya anda tidak memahaminya.

Permudahkan dan teruskan melatih diri untuk menyampaikan bahan yang baru anda fahami kepada orang lain.

Dengan teknik ini, anda dapat mempelajari banyak perkara dengan lebih cepat. Hanya tinggal menyesuaikan teknik di atas dengan apa yang anda pelajari.


Penafian

Belajar dengan cepat di sini tidak bermaksud anda dapat memahami bahan tersebut dalam sekelip mata. Sama sekali tidak.

Pembelajaran adalah proses berterusan yang mesti dijalankan secara berkala untuk mendapatkan hasil yang terbaik. Teknik Feynman ini membantu anda meningkatkan keberkesanan setiap proses pembelajaran anda.

Tetapi jika anda hanya membacanya sekali, sudah tentu masih sukar untuk difahami.

Untuk hasil yang terbaik, anda perlu menggabungkan teknik belajar pantas gaya Feynman ini dengan prinsip-prinsip pembelajaran praktik yang sengaja saya bincangkan sebelumnya.

Semoga berjaya dan rasakan hasilnya.

Rujukan

  • Cara Menggunakan Teknik Feynman untuk Belajar Lebih Cepat (Dengan Contoh)
  • Ketahui Apa sahaja dalam Empat Langkah dengan Teknik Feynman - Rasa ingin tahu
  • Belajar Dari Teknik Feynman
  • Kaedah Pembelajaran Teknik Feynman

Gambar pilihan oleh Kit8.net