Apakah ular paling mematikan?

Siapa yang takut dengan ular?

Reptilia ini adalah haiwan liar yang sering dijumpai di sekitar kita. Sama ada cadut, ular sawa, atau yang lain.

Kemudian dari banyak jenis ular yang ada, ular mana yang paling mematikan?

Sebelum mendapat jawapannya, terdapat dua maklumat yang harus anda ketahui mengenai haiwan ini.

  1. Tidak semua ular berbisa. Dari 3,400 spesies ular di dunia, hanya sekitar 600 yang diketahui mempunyai racun.
  2. Dari 600 spesies berbisa ini, kurang daripada 50 spesies boleh membawa maut kepada manusia. Lima puluh spesies ini berpotensi besar untuk dikategorikan sebagai ular paling mematikan.

Dalam mempertimbangkan mematikan ular, para saintis melihat beberapa faktor:

Kekuatan Boleh

Kekuatan boleh adalah salah satu parameter yang digunakan untuk menilai.

Terlepas dari kekuatan racun, tahap envenome (peratusan racun yang disuntik dalam gigitan) juga diambil kira.

Kerana, walaupun ular berbisa menggigit, ada kemungkinan ular itu menggigit kering atau gigitan kering, alias hanya menggigitnya tetapi tidak menyuntik racun itu .

Dari segi kekuatan racun , para pakar bersetuju bahawa Inpan Taipan ( Oxyuranus microlepidotus ) adalah ular dan vertebrata dengan racun terkuat.

Satu gigitan dikatakan mengandungi racun yang cukup untuk membunuh seratus orang. Hartawan pedalaman berada di peringkat pertama dalam kekuatan racun, diikuti oleh ular coklat timur dan ular laut perut kuning.

Keagresifan

Ketangkasan sebenarnya tidak membuat perbezaan antara ular berbisa dan tidak berbisa - walaupun kita mungkin pernah mendengar bahawa ular tidak berbisa biasanya agresif - ada juga banyak ular berbisa yang agresif.

Dari segi keagresifan, keluarga kobra, yang termasuk raja kobra, mamba hitam, dan beberapa jenis ular berbisa, adalah peringkat teratas.

Baca juga: Adakah Penguin Mempunyai Lutut?

Keagresifan ini sering disokong oleh kepantasan serangan. Ular paling cepat dikenali adalah mamba hitam ( Dendroaspis polylepis ) yang dapat mencapai lebih dari 20 km / jam pada jarak dekat.

Peluang

Semakin banyak orang yang berada di habitat ular tersebut, semakin besar kemungkinan mangsa akan jatuh.

Sebilangan besar ular yang tinggal di dekat tempat tinggal manusia sebenarnya adalah ular berbisa yang tidak berbisa atau sederhana, tetapi ada juga ular yang sangat berbisa yang tinggal di dekat tempat tinggal manusia, seperti kobra, krait (welang, weling) dan beberapa jenis ular.

Ular paling mematikan dianggap dari tiga perkara di atas. Ini bermaksud bahawa ular itu mesti mempunyai racun yang kuat dan berkesan, keagresifan yang tinggi, dan berpeluang bertemu dan membunuh manusia.

Untuk pertimbangan ini, bahkan ular dengan racun terkuat tidak semestinya ular paling mematikan.

Taikun pedalaman, walaupun berkuasa berbisa, tinggal di Australia yang terpencil di mana mereka jarang bertemu manusia. Lebih-lebih lagi, ular ini adalah jenis ular yang tidak agresif, jadi hartawan pedalaman bukanlah ular yang paling mematikan.

Kategori ular paling mematikan jatuh pada genus kobra (genus Naja ) kerana kobra adalah ular berbisa yang diedarkan secara meluas - terdapat lebih dari selusin spesies kobra mulai dari Asia Tenggara, Asia Timur, Asia Selatan, Asia Barat, hingga Afrika - dan mereka tidak teragak-agak untuk tinggal di berhampiran persekitaran manusia.

Di India, ular tedung adalah ular nombor satu yang paling banyak mengambil korban.

Kobra juga mempunyai keagresifan yang tinggi, seperti yang kita lihat dari tingkah laku mereka yang mengembangkan tudung leher ketika mereka merasa terancam, dan dilengkapi dengan racun neurotoksik yang dapat melumpuhkan saraf korbannya.

Catatan ini adalah penyerahan daripada penyumbang