Deposit Adalah - Karakteristik dan Cara Mengira Faedah

deposit adalah

Deposito berjangka adalah wang yang disimpan di bank dalam waktu yang dipersetujui antara pelanggan dan bank sebagai pihak berkuasa.

Dalam kehidupan kewangan, menyimpan wang melalui deposit adalah alternatif simpanan yang ideal. Kenapa begitu?

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai deposit, mari kita lihat ulasan berikut.

Definisi Deposit

Deposit dari segi kewangan adalah wang yang disimpan di bank dalam masa yang dipersetujui antara pelanggan dan bank sebagai pihak berkuasa.

Secara umum, deposit adalah transaksi yang melibatkan pemindahan wang ke pihak lain untuk disimpan. Di samping itu, deposit juga dapat merujuk kepada sebahagian wang yang digunakan sebagai jaminan atau jaminan untuk pengiriman barang.

Deposit masa merujuk kepada wang yang dipindahkan oleh pelabur ke akaun simpanan yang disimpan di bank atau kesatuan kredit. Penyimpanan wang jenis deposit jenis ini bukan sahaja dapat disimpan dalam rupiah. Deposit masa ini dalam mata wang asing (mata wang asing) atau dikenali sebagai simpanan mata wang asing. Syarat yang ditawarkan oleh bank berbeza-beza, dari 1, 3, 5, 12, atau 24 bulan. Setiap bank menawarkan kadar faedah yang kompetitif.

Dalam deposit, faedah dibayar hanya pada akhir tempoh pelaburan. Tidak seperti akaun simpanan biasa, di mana faedah dikira setiap hari dan biasanya dibayar kepada anda pada setiap akhir bulan. Kerana jangka masa dan kadar faedah yang tetap, anda dapat dengan mudah mengira jumlah faedah yang akan anda terima pada akhir tempoh deposit pelaburan.

Ciri Deposit Masa

Beberapa perkara yang perlu diakui dari deposit termasuk yang berikut:

1. Deposit minimum

Tidak seperti simpanan biasa, simpanan masa mempunyai deposit minimum yang agak kecil. Julat deposit minimum untuk simpanan berjangka adalah dalam lingkungan 5 juta mengikut polisi Bank masing-masing.

Baca juga: Globalisasi- Definisi, Karakteristik, dan Contoh [LENGKAP]

2. Tempoh Deposit

Deposit mempunyai tempoh deposit tertentu. Biasanya, pelanggan akan diberi pilihan untuk jangka masa deposit antara 1, 3, 6, 12, atau 24 bulan.

Jangka masa itu sangat penting, terutamanya jika simpanan digunakan sebagai dana kecemasan. Oleh itu, bagus untuk simpanan jangka pendek untuk digunakan, misalnya, dalam satu bulan.

Dengan polisi jangka ini, simpanan sangat sesuai untuk tujuan simpanan. Ini dapat digunakan untuk mencegah kebiasaan berlebih-lebihan kerana ada jangka waktu sehingga anda tidak dapat mengeluarkan deposit pada bila-bila masa.

3. Pembayaran Dana

Seperti yang dijelaskan dalam had masa, pengeluaran deposit hanya dapat dilakukan pada waktu matang. Sekiranya ini dilanggar, pelanggan akan dikenakan denda penalti.

4. Faedah Deposit

Faedah deposit berjangka lebih tinggi daripada simpanan biasa. Ini nampak wajar kerana jangka masa terhad yang diberikan. Oleh itu, selain bon, saham dan emas, simpanan simpanan dianggap pelaburan yang menguntungkan.

5. Risiko Rendah

Deposito berjangka mempunyai risiko rendah kerana dijamin oleh Deposit Insurance Corporation (LPS) dengan syarat tertentu. Sebagai contoh, jaminan LPS berlaku dengan simpanan simpanan kurang dari 2 bilion dan kadar faedah maksimum 7.5%.

6. Deposit sebagai cagaran

Deposit diklasifikasikan sebagai aset yang boleh digunakan sebagai jaminan pinjaman bank. Oleh itu, deposit boleh menjadi alternatif sebagai bentuk cagaran. Walau bagaimanapun, ini kembali kepada dasar Bank masing-masing.

7. Produk Bercukai

Deposit adalah satu bentuk produk yang dikenakan cukai. Oleh itu, faedah yang diterima oleh pelanggan mendapat potongan cukai sehingga 20 peratus. Walau bagaimanapun, pelanggan masih mempunyai 80% faedah simpanan simpanan.

Baca juga: Panduan cara menanam cili yang benar-benar anti-kematian

Pengiraan Deposit

Ramai di antara anda mungkin tidak memahami cara mengira keuntungan dari deposit. Ia lebih mudah, dan lebih mudah daripada cara mengira faedah simpanan.

Formula untuk mengira faedah deposit:

Memperoleh faedah deposit= kadar faedah deposit x wang nominal yang dilaburkan x hari / 365
Cukai deposit= Kadar cukai x faedah deposit
Pulangan Deposit= Pelaburan Nominal + (Bunga deposit - Pajak)

Berikut adalah contoh pengiraan dalam kes sebenar:

Sebagai contoh, Encik John ingin mendepositkan wangnya berjumlah Rp. 100 juta dengan jangka masa 12 bulan dengan syarat kadar faedah adalah 5% dan cukai adalah 20%. Pengiraannya seperti ini:

Memperoleh faedah deposit= 5% x IDR 100 juta x 360/365= IDR 4931506, 849
Cukai Deposit= 20% x IDR 41,666,667= IDR 986301,369
Pendapatan bersih= IDR 4.931.506, 849 - IDR 986.301.369= IDR 3.945.205.48

Ini bererti bahawa jika anda mendepositkan IDR 100 juta dengan kadar faedah 5% dalam 12 bulan, maka keuntungan yang akan diperoleh Mr. John adalah IDR 3,945,205,48.

Cara lain yang boleh anda lakukan adalah dengan membahagikan dana anda kepada beberapa produk deposit dengan jangka masa yang berbeza.

Dengan strategi ini, anda akan mendapat lebih banyak faedah, iaitu mendapatkan wang tunai lebih cepat dan tanpa denda, kerana kadar faedah jangka panjang relatif lebih baik, dan ada peluang untuk mendapatkan suku bunga tinggi kerana mereka dianggap melabur semula.

Faktor lain yang tidak kurang pentingnya dalam menentukan keuntungan deposit yang perlu anda ketahui adalah faktor inflasi.


Ini adalah tinjauan deposit, ciri dan pengiraannya. Semoga bermanfaat.