Teks Laporan: Definisi, Struktur, dan Contoh

teks laporan

Teks laporan adalah teks dalam bahasa Inggeris yang menerangkan hasil penyelidikan atau mengumumkan maklumat umum.

Terdapat pelbagai jenis teks dalam tatabahasa Inggeris. Salah satunya ialah teks laporan. Teks laporan jenis ini sangat biasa digunakan dalam pelbagai artikel Inggeris.

Untuk mengenalinya lebih lanjut, berikut adalah penjelasan mengenai teks laporan, termasuk definisi, struktur dan contohnya.

Definisi Teks Laporan

Teks laporan adalah sejenis teks dalam tatabahasa Inggeris yang menerangkan perincian objek seperti gambaran fizikal atau bukan fizikal mengenai pelbagai fakta saintifik objek tersebut.

Teks laporan adalah teks deskriptif yang bertujuan untuk memberikan maklumat mengenai objek dari teks laporan itu sendiri. Walaupun termasuk dalam teks deskriptif, teks laporan cenderung bersifat faktual secara ilmiah dan lebih umum daripada teks keterangan.

Contohnya, jika penulis ingin menerangkan buah oren. Dalam teks deskriptif, penulis mesti merujuk kepada jenis sitrus tertentu bersama dengan ciri khas setiap jenis. Sementara itu, dalam teks laporan, penulis mesti memberikan maklumat mengenai jeruk secara umum, seperti fungsi dan kegunaannya.

Struktur Umum Teks Laporan

teks laporan

Struktur generik teks laporan sama dengan teks deskriptif. Berikut adalah struktur umum teks laporan.

1. Pengelasan Umum

Bahagian ini berisi pernyataan umum yang menjelaskan perihalan objek teks laporan, termasuk keterangan subjek laporan, keterangan, dan penjelasan.

2. Penerangan

Bahagian penerangan memberikan gambaran umum mengenai fenomena atau situasi yang berlaku, baik bahagian, sifat, tabiat atau tingkah lakunya. Pada dasarnya, bahagian ini menerangkan klasifikasi yang dikemukakan secara saintifik. Jadi, yang perlu diingat ialah teks laporan bukan teks berita, tetapi teks fakta saintifik.

Ciri-ciri Teks Laporan

teks laporan

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai jenis teks laporan, ciri-ciri berikut dapat dilihat dari teks laporan.

  • Mengandungi fakta saintifik
  • Teks tajuk kelihatan lebih umum
  • Menggunakan tense jenis ringkas

Contoh Teks Laporan

teks laporan

Terdapat banyak artikel Inggeris yang terdapat di pelbagai media cetak seperti majalah, surat khabar dan media maklumat lain. Namun, kadang-kadang kita masih keliru tentang mana yang termasuk dalam teks laporan.

Jadi, untuk lebih mudah memahami teks laporan, berikut adalah beberapa contoh teks laporan.

1. Contoh Teks Laporan 1

" Paus Biru "

Paus biru bukan sahaja paus terbesar yang hidup sekarang; ikan paus biru adalah makhluk terbesar yang pernah hidup di Bumi. Mereka sangat raksasa; ia jauh lebih besar daripada dinosaur mana pun. Yang satu ini dan raksasa laut yang lain menjalani seluruh kehidupan mereka di air laut.

Paus biru biasanya mencapai panjang kolosal 29m, kira-kira selagi tiga bas bertingkat merah London diparkir dari hujung ke hujung. Mereka di Hemisfera Selatan umumnya lebih besar daripada di Hemisfera Utara dan blues wanita lebih besar dari pada lelaki.

Paus biru terpanjang yang tercatat adalah seekor betina yang diukur di stesen paus Georgia Selatan di Atlantik Selatan (1909); dia berada 33.58m. Paus biru yang paling berat juga adalah seekor betina yang diburu di Lautan Selatan, Antartika, pada 20 Mac 1947. Dia menimbang timbangan pada 190 tan yang setara dengan sekitar 30 gajah atau 2500 orang.

Kesimpulannya, ikan paus biru sekarang sangat jarang berlaku kerana ikan paus komersial yang tidak terkawal. Ini menjadikan sebilangan penduduk boleh terancam punah.

" Paus Biru "

Paus biru bukan sahaja paus terbesar, ikan paus biru adalah makhluk hidup terbesar di bumi. Mereka besar, lebih besar daripada dinosaur. Paus biru dan makhluk laut besar lain menghabiskan hidup mereka di air laut.

Baca juga: Rumusan Peluang dan Contoh Masalah

Paus biru khas boleh mencapai ketinggian 29m, panjangnya 3 bas dua tingkat London yang diparkir berturut-turut. Paus biru di hemisfera selatan umumnya lebih besar daripada paus biru yang tinggal di hemisfera utara dan paus biru betina lebih besar daripada paus biru jantan.

Paus biru yang paling lama dicatatkan adalah seekor betina yang diukur di pusat paus Georgia Selatan di Atlantik Selatan (1909); panjang 33.58m. Paus biru paling berat juga adalah seekor betina yang diburu di lautan selatan, Antartika, pada 20 Mac 1947. Berat ikan paus biru mencapai 190 tan yang beratnya sama dengan 30 gajah atau 2500 orang.

Paus biru sekarang sangat jarang berlaku kerana ikan paus yang tidak terkawal. Beberapa populasi ikan paus jarang berlaku dan bahkan terancam punah.

2. Contoh Teks Laporan 2

"Kucing"

Kucing juga disebut kucing domestik atau kucing rumah (dengan nama saintifiknya: Felis silvestris catus atau Felis catus) adalah sejenis mamalia karnivor keluarga Felidae. Kata "kucing" umumnya merujuk pada "kucing" yang telah dijinakkan, tetapi juga dapat merujuk pada "kucing besar" seperti singa dan harimau.

Kucing dianggap sebagai "karnivor sempurna" dengan gigi dan saluran pencernaan tertentu. Gigi premolar dan molar pertama membentuk sepasang taring di setiap sisi mulut yang berfungsi dengan berkesan sebagai sepasang gunting untuk merobek daging. Walaupun ciri-ciri ini juga terdapat di Canidae atau anjing, tetapi sifat ini lebih baik dikembangkan pada kucing.

Tidak seperti karnivor lain, Kucing memakan hampir semua bahan bukan sayur. Beruang dan anjing kadang-kadang memakan buah beri, akar, atau madu sebagai makanan tambahan, sementara kucing hanya memakan daging, biasanya mangsa yang baru dibunuh. Dalam kurungan, kucing tidak dapat menyesuaikan diri dengan diet vegetarian kerana mereka tidak dapat mensintesis semua asid amino yang mereka perlukan dari bahan tumbuhan; ini berbeza dengan anjing peliharaan, yang biasanya diberi makan daging dan sayur-sayuran dan kadang-kadang ia dapat menyesuaikan diri dengan makanan vegetarian sepenuhnya.

Kucing telah bercampur dengan kehidupan manusia sejak sekurang-kurangnya 6000 SM, dari kerangka kucing yang dijumpai di pulau Cyprus. Orang Mesir kuno tahun 3500 SM telah menggunakan kucing untuk menjauhkan tikus atau tikus lain dari gudang tempat tanaman disimpan. Pada masa ini, kucing itu adalah salah satu haiwan kesayangan yang paling popular di dunia. Kucing yang garisnya dicatat secara rasmi sebagai keturunan kucing atau keturunan tulen adalah Parsi, Siam, Manx, dan sphinx. Kucing jenis ini biasanya dibiakkan dalam haiwan kurungan rasmi. Jumlah kucing tulen hanya 1% daripada semua kucing di dunia; selebihnya adalah kucing dengan keturunan campuran seperti kucing liar atau kucing peliharaan.

"Kucing"

Kucing ini juga disebut kucing domestik atau kucing rumah (nama saintifik: Felis silvestris catus atau Felis catus) adalah sejenis mamalia karnivor dari keluarga Felidae. Kata "kucing" biasanya merujuk pada "kucing" yang telah dijinakkan, tetapi juga dapat merujuk pada "kucing besar" seperti singa dan harimau.

Baca juga: Pemboleh ubah Penyelidikan: Definisi, Jenis, Karakteristik, dan Contoh

Kucing dianggap sebagai "karnivor sempurna" dengan gigi khas dan saluran pencernaan. Geraham premolar dan pertama membentuk sepasang taring di setiap sisi mulut yang bertindak dengan berkesan seperti gunting untuk merobek daging terbuka. Walaupun sifat ini juga terdapat di keluarga Canidae atau anjing, sifat ini berkembang dengan lebih baik pada kucing. Tidak seperti karnivor lain, kucing tidak memakan apa-apa yang mengandungi tumbuhan. Beruang dan anjing kadang-kadang memakan buah, akar, atau madu sebagai makanan tambahan, sementara kucing hanya makan daging, biasanya permainan segar. Dalam kurungan, kucing tidak dapat disesuaikan dengan diet vegetarian kerana mereka tidak dapat mensintesis semua asid amino yang mereka perlukan dengan hanya memakan tanaman; berbeza dengan anjing peliharaan,yang sering diberi makanan campuran daging dan sayur-sayuran dan kadang-kadang dapat menyesuaikan diri dengan diet vegetarian sepenuhnya.

Kucing telah bercampur dengan kehidupan manusia sejak sekurang-kurangnya 6,000 tahun SM, dari rangka kucing di pulau Cyprus. Orang Mesir kuno dari 3,500 SM telah menggunakan kucing untuk menjauhkan tikus atau tikus lain dari lumbung tempat tanaman mereka disimpan. Hari ini, kucing adalah salah satu haiwan peliharaan yang paling popular di dunia. Kucing yang keturunannya secara rasmi didaftarkan sebagai keturunan atau keturunan tulen, seperti Parsi, Siam, Manx, dan Sphinx. Kucing seperti ini biasanya dibiakkan dalam pembiakan haiwan kesayangan rasmi. Jumlah kucing tulen hanya 1% daripada semua kucing di dunia, selebihnya adalah kucing dengan baka campuran seperti kucing liar atau kucing domestik.


Ini adalah penjelasan teks laporan, termasuk definisi, struktur, ciri dan contohnya. Semoga ini sentiasa berguna.