Ingatlah prinsip-prinsip fizik ini untuk anda yang suka menikung!

Sebentar tadi kita melihat pelumba nombor 93 yang berjaya melengkapkan kejuaraan dunia ke-7 dalam Kejuaraan Dunia MotoGP.

Yep, yang tidak mengenali Marc Marquez, pelumba Repsol Honda, yang terkenal dengan gaya perlumbaannya yang agresif dan konsisten sepanjang musim, ini telah memenangi gelaran juara dunia ke-7.

Tetapi tahukah anda bahawa ada gaya menunggang yang berkesan dari Marc sendiri.

Sekiranya anda melihat dengan teliti, satu-satunya pelumba musim ini dengan gaya penjuru paling ekstrem adalah Marc sahaja .

Bagaimana ia boleh disebut ekstrem?

Ayuh, kupas bersama!

Kuda besi MotoGP

Memetik Motogp.com , dengan kecepatan maksimum hingga 350 km / jam, penunggang MotoGP diharuskan juga dapat melonjak sudut dengan kelajuan tinggi juga.

Oleh itu, kita akan melihat mereka memiringkan motor supaya seperti bergantung pada motosikal ketika menikung dan hendal motosikal hampir menyentuh aspal.

Disokong oleh teknologi tayar khas dari Bridgestone , satu-satunya pembekal tayar untuk MotoGP , pelumba bertaraf dunia ini mampu melintasi selekoh dengan sudut kecondongan motor hingga 64 darjah.

Sudut kecondongan adalah paling besar jika dibandingkan dengan kemampuan menikung motosikal lain, termasuk motosikal Superbike (WSBK ).

Mengikut perhitungan, basikal MotoGP boleh condong 13 darjah lebih tinggi daripada Superbike.

Maka persoalannya, bagaimana mungkin kecondongan itu dan tidak jatuh?

Jawapannya adalah dengan menerapkan fizik.

Ternyata acara menikung ini banyak menggunakan undang-undang fizik dan dapat dijelaskan seperti berikut.

Undang-undang Inersia

Hukum inersia (Newton's First Law) menyatakan bahawa jika tidak ada sebab yang spesifik, maka objek tersebut cenderung mempertahankan keadaan awalnya.

Pada mulanya pelumba bergerak lurus ke arah tertentu, kemudian tiba-tiba terpaksa mengambil sudut. Pasti ada sebab tertentu agar pelumba dapat mengikuti jalan yang akan membelok.

Baca juga: Sebab Ilmiah di Sebalik Jatuh Cinta

Geseran

Dan penyebabnya adalah geseran. Salah satu kaedah untuk mewujudkan geseran ini adalah dengan memperlahankan kenderaan. Jadi di sini geseran berbahaya menyelamatkan nyawa pelumba.

Semasa memutar setang atau mengemudi kenderaan akan menuju ke arah tertentu, ini hanya membantu mengarahkan kenderaan untuk mengikuti lekukan.

Geseran tetap menjadi wira utama yang menyebabkan pelumba berpusing. Tanpa geseran ini, tidak kira seberapa banyak pemandu memutar roda, mereka tetap tidak akan berjaya membelok.

Tetapi mengapa melambatkan?

Angkatan Sentripetal

Apabila bergerak ke sudut, daya sentripetal bertindak pada pelumba. Daya sentripetal ini bertindak menarik pelumba ke arah titik tengah selekoh dan dibekalkan oleh geseran.

Oleh kerana daya sentripetal sebanding dengan kuasa dua kelajuan, ini bermaksud bahawa semakin besar kelajuan motor pelumba, semakin besar daya sentripetal yang dialami.

Kerana daya geseran sebenarnya bertindak di permukaan yang bersentuhan antara tayar motosikal dan jalan raya, sedangkan pelumba dan motosikal adalah benda padat.

Oleh itu, kewujudan daya geseran ini sebenarnya boleh menyebabkan pelumba menjadi berpusing (mengalami gerakan putaran seperti yang biasa berlaku pada pemandu yang mengalami kemalangan kerana kelajuan terlalu tinggi semasa menikung)

Oleh itu, untuk mengelakkan perkara yang sama sekali tidak diingini, pelumba mesti mengurangkan kelajuan.

Dengan mengurangkan kelajuan, daya geseran yang akan menyebabkan kilasan dikurangkan sehingga mereka dapat mengantisipasi dengan memiringkan badan mereka sehingga daya kilasan akibat geseran diimbangi oleh berat badan mereka.

Jadi jelas bahawa geseran sangat membantu di sini.

Tetapi ada masalah lain. Tayar kenderaan akan cepat usang apabila terdapat selekoh.

Bolehkah kita mengambil jalan tanpa bergantung pada geseran supaya tayar motosikal dapat bertahan lebih lama dan keselamatan kita terjaga?

Baca juga: 1905 adalah Tahun Keajaiban Albert Einstein (Mengapa?)

Jalan Cerun

Untuk mengurangkan pengaruh daya geseran semasa menikung, jalan biasanya condong pada sudut tertentu.

Ini supaya daya normal yang dilancarkan di jalan kita mempunyai komponen ke arah pusat selekoh.

Dalam keadaan ini, selain daya geseran, komponen daya normal juga menyumbang kepada daya sentripetal sehingga tugas daya geseran menjadi lebih sedikit.

Kesannya ialah geseran tayar dengan jalan jauh lebih kecil sehingga tayar motosikal tidak cepat haus.

Wow, ia sangat condong makan tapi itu bukan yang paling bengkok lagi!

Rekod 64 darjah ini dipecahkan oleh Marc Marquez, yang berada di lereng 68 darjah…. betul-betul mantap.

Marc sendiri terkenal kerana menggunakan gaya menunggang siku,  teknik ini jarang digunakan oleh pelumba, dan teknik ini dapat memaksimumkan kemiringan penunggang ketika memasuki sudut.

Cool bingitzzzz, sekali lagi tahniah kepada Marc atas gelaran ke-7.

Jadi, adakah anda ingin belajar nikung dengan Marc atau tidak? kerana menikung dari dirinya sendiri hihihiihi

Terus ingat prinsip fizik ini!

Rujukan:

  • //www.motogp.com/en/news/2013/09/26/the-lean-angle-experience/162596
  • //science.howstuffworks.com/innovation/scientific-experiments/newton-law-of-motion1.htm
  • //www.gooto.com/read/613712/mengurai-jurus- rahsia-marc-marquez
  • //beritagar.id/artikel/otogen/mengenal-gaya-menikung-ekstrem-pebalap-motogp

Catatan ini adalah penghujahan pengarang. Anda juga boleh membuat tulisan anda sendiri mengenai Saintif dengan menyertai Komuniti Saintif